zaterdag, 2 december 2023
Voetbal247.nlCompetitiesTweede Divisie Bloemenklassieker terug op het hoogste podium

[VOORUITBLIK] Bloemenklassieker terug op het hoogste podium

De Bollenstreek maakt zich op voor een dubbele Derby-day. Met VVSB – Katwijk staat de nieuwste derby van de Bollenstreek op het programma, voorafgegaan door de bloemenklassieker tussen Rijnsburgse Boys en FC Lisse.

Baangarantie
Rijnsburgse Boys en FC Lisse misten beiden de boot, toen de Tweede Divisie werd ingevoerd. Via de nacompetitie meldden de twee Bollenclubs zich afgelopen zomer alsnog op het hoogste amateurniveau. Met wisselend succes. FC Lisse heeft het moeilijk en vindt zichzelf terug in het rechterrijtje. Rijnsburgse Boys verrast vriend en vijand, niet alleen door de knappe derde plek, maar ook doordat deze prestatie voor trainer Mulders geen baangarantie bleek. Na een tweetal roerige weken op Middelmors werd bekend dat Wilfred Van Leeuwen de vacature voor komend seizoen gaat opvullen.

Angstgegner
Maar eerst nog het lopende seizoen een mooi vervolg geven. De thuisploeg is in vorm tegen een ploeg die voor De Uien het stempel ‘angstgegner’ verdient. Al geldt dat andersom ook zo. Sinds 1989 houden de beide ploegen elkaar in evenwicht, met als hoogtepunt het seizoen 2005/2006. Toen was een bomvol Ter Specke het toneel van wat de directe beslissing in het kampioenschap ging worden. FC Lisse had aan een punt genoeg en dat ene punt hadden ze tot de 93e minuut in handen. Maar toen was daar Martijn Gootjes. De topscorer aller tijden van de Uien frommelde die middag zijn allerbelangrijkste in de touwen en hij bezorgde daarmee de Uien de titel. Saillant detail: het kampioenschap werd behaald onder leiding van trainer Ted Verdonkschot, die eerder dat seizoen te horen had gekregen dat een verlenging van zijn carrière op Middelmors niet tot de mogelijkheden behoorde. Nadat de spelersgroep zich roerde, draaide het Rijnsburgse bestuur de beslissing terug, met als gevolg de succesvolste periode van de Geel-Zwarten op het hoogste niveau. Zou Mulders stiekempjes van een herhaling van de geschiedschrijving hebben gedroomd?

Ruif der regioderby’s
De jongste der Bollenderby’s is die tussen Katwijk en VVSB. De Noordwijkerhouters, een zondagclub op een eilandje in het zaterdagse voetbalwalhalla, zagen een gemixte competitie wel zitten. Eindelijk mochten ze mee-eten uit de overvolle ruif vol regioderby’s. Paars Geel kwam er in de ouverture van de Tweede Divisie bekaaid van af, met alleen Katwijk als regiogenoot. Mede dankzij twee paringen in de 2e ronde van de KNVB-beker op rij kent de jongste Bollenderby op de voetbalkalender een groeispurt. Beide keren troefde cupfighter VVSB het sterker geachte Katwijk af (vorig seizoen 3-0 op De Boekhorst, dit seizoen 1-2 op De Krom, HK). In de competitie verloor Katwijk nog niet van VVSB. Afgelopen seizoen waren de oranjehemden de baas op de eigen Krom, maar wisten ze dit niet in de score uit te drukken: 1-0. De return op De Boekhorst was er één om des keizers baard en eindigde, redelijk bloedeloos, hoe het begon.

Honsbeek
Maar een derby wordt pas echt een derby, wanneer rondom de wedstrijden ook enige rivaliteit en animositeit te proeven is. En die is er. Katwijksupporters spotten met de opkomst van VVSB-aanhang tijdens competitiewedstrijden. Waar Noordwijkerhout op bekeravonden buiten de gemeentegrenzen inmiddels gewend is aan massale uitloop, blijft die uitloop in de competitie flink achter. Een feit dat door de Katwijkfans wordt aangegrepen om de fans van Bavo te bestempelen als successupporters. En er is geen supportersgroep die dat stempel niet met hand en tand wil bestrijden.
Wat inmiddels wel een aardige traditie op De Boekhorst lijkt te worden, is de thuiswedstrijd op zaterdagavond om 18.00 uur. De publieke belangstelling is dan groter dan op zondagmiddag en wedstrijden onder kunstlicht geven sowieso een aparte sfeer. Tel daarbij op dat Katwijk de afgelopen twee wedstrijden verloor en VVSB onder leiding van interim trainer, en oud-speler van Katwijk, Jack Honsbeek de afgelopen twee wedstrijden wist te winnen en dan lijken alle ingredienten voor een meer dan appetijtelijk toetje van de voetbalzaterdag aanwezig.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD