woensdag, 29 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Zullen we er gewoon mee stoppen?

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Zullen we er gewoon mee stoppen?

Met dank aan de actuele ontwikkelingen kent de laatste speelronde van het seizoen slechts één wedstrijd waarin wellicht nog iets op het spel zou kunnen staan. Voor de rest is het uitspelen en een dikke punt achter het seizoen zetten. Maar door diezelfde ontwikkelingen geldt de titel van deze laatste voorbeschouwing voor meer dan het seizoen alleen.

Deze week kwam het bericht vanuit de KNVB dat de promotie/degradatieregeling tussen de Eerste en Tweede Divisie er voorlopig niet komt. Het verhaal in het kort: de profs en de amateurs komen maar niet op één lijn. Als we de geschiedenisboeken erbij pakken zijn er sinds de invoering van de Topklasse (en daarmee af en aan de mogelijkheid om te promoveren) drie clubs geweest die besloten hebben om van die regeling gebruik te maken: TOP Oss, als eerste degradant uit de Eerste Divisie, Jong AZ, zij kunnen sinds hun promotie niet meer degraderen en als enige amateurclub Achilles ’29. De gevolgen van die keuze zijn inmiddels bij iedereen bekend. Zullen we er gewoon mee stoppen?

Geen gezwam meer over die piramide, niemand wil het eigenlijk. Trek die dikke streep weer tussen Eerste en Tweede Divisie en verander de namen van de Tweede en Derde Divisie in Ere- en Eerste Divisie amateurs. Natuurlijk hou je dan de discussie over het gebrek aan spanning in de Tweede Divisie, maar zoals met alles wat zich een weg omhoog baant, geldt ook hier dat het aan de top alleen maar smaller wordt. Wil je wat betekenen dan moet je wat presteren.

De tweede ontwikkeling van afgelopen week was van directe invloed op deze laatste speelronde. Jong Vitesse heeft besloten om uit de Tweede Divisie te stappen en weer aan te sluiten bij de beloften. Zij sluiten hun tijd tussen de amateurs af met een uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis. De beslissing van de Arnhemmers is van directe invloed op de mogelijke strijd binnen de strijd. Jong Sparta hoeft zich geen zorgen te maken over een mogelijk kampioenschap voor Jong Volendam en kunnen op het eigen Kasteel vrijuit spelen tegen De Treffers. Maar met het besluit van weer twee profclubs om hun beloftenploeg uit de piramide te halen, moeten we toch met zijn allen concluderen dat de toetreding van de Jong-teams een verkeerde zet was? Zullen we er gewoon mee stoppen?

Als nummer 17 eindigen maar er toch mogelijk inblijven: het is de realiteit bij het Jong Almere City van Ivar van Dinteren

De laatste speelronde van de competitie kent verder veel leuke affiches voor de eer. In Haarlem mag Katwijk proberen om Koninklijke HFC in punten te achterhalen op de ranglijst, HHC Hardenberg ontvangt Spakenburg, Rijnsburgse Boys reist af naar Veenendaal voor het duel tegen GVVV en Kozakken Boys kan tegen Scheveningen beslag leggen op de Derde Periode.

Verder treffen de twee laagst geklasseerde ploegen (Jong Almere City en Barendrecht) elkaar in, voorlopig, hun laatste wedstrijd in de Tweede Divisie en richten de camera’s van FOX Sports zich op de rode zijde van de Westmaat, waar kampioen AFC tegen IJsselmeervogels speelt. Een tijdlang werd gehoopt op een slot zoals afgelopen seizoen, maar sinds die hoop door AFC de grond in werd geboord, is het duel verworden tot een luxe pot om des keizers’ baard. Onbegrijpelijk dat de betaalzender dan niet kiest voor het enige duel waar nog wel wat op het spel staat. FOX Sports hoeft er zeker niet mee te stoppen, maar een stevige evaluatie over de gemaakte keuzes dit seizoen is wel broodnodig.

AFC verloor de eerdere ontmoeting met IJsselmeervogels door een omstreden strafschop

De enige wedstrijd waar nog wat op het spel staat, is die tussen VVSB en FC Lienden. Beide ploegen weten dat zij het vege lijf via de nacompetitie moeten zien te redden, maar de vraag is tegen welke ploegen ze dat moeten gaan doen. De indeling is namelijk zo dat de nummer 15 op de ranglijst zich (mogelijk) langs de één na hoogst geklasseerde club en de hoogst geklasseerde club uit de Derde Divisie zaterdag moet worstelen om zich te handhaven in de Tweede Divisie. En, laten we eerlijk zijn, vooraf bekeken is een mogelijke route via Hoek en Quick Boys of DVS ’33 een stuk lastiger dan een route via GOES. Dit gegeven maakt plek 16 interessanter, maar als VVSB die plek wil bereiken moet het thuis verliezen van FC Lienden, die wellicht ook niet staan te springen om de route van de nummer 15 te volgen.

Eric Meijers was twee weken geleden tijdens onze podcast helder: hij wil in de goede flow de nacompetitie in met VVSB. Of hij daad bij het woord voegt zal zaterdag blijken. Wat de uitkomst ook wordt, VVSB en Lienden kunnen na hun wedstrijd nog niet denken aan stoppen. Voor de andere clubs betekent het eindsignaal van de scheidsrechter het startsein van de zomervakantie. Zij kunnen er voor een paar maandjes mee stoppen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD