HomeOpinieVOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Wie kraakt de (QR-)code?

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Wie kraakt de (QR-)code?

De spelers en trainers staan al een week te trappelen van ongeduld, supporters telden de dagen af, maar vanmiddag is het eindelijk zover! De aftrap van een nieuw seizoen in de Tweede Divisie. Dankzij een collectief sponsorcontract gaat de competitie de komende seizoenen door het leven als Jack’s League, maar er vallen ook wel wat kritische noten te kraken op her gebied van collectiviteit in de aanloop naar het seizoen. Zo werd kort geleden bekend dat ESPN geen liveduels meer uitzendt dit seizoen en is er op sociale media kritiek op de grote verschillen in coronamaatregelen bij de clubs.

We gaan hier niet alle individuele maatregelen op een rijtje zetten (op de websites van de clubs staan die uitgebreid beschreven), maar door de grote verschillen wordt het er allemaal niet duidelijker op voor de liefhebbers van het amateurvoetbal. De grote vraag is dan toch waarom de clubs, onder leiding van bijvoorbeeld de CVTD en de KNVB, niet hebben gekozen voor een gezamenlijke aanpak. Dat besluit is echter (nog) niet genomen, waardoor er voor de bezoekers aan de wedstrijden een extra drempeltje is om naar de sportparken te gaan. Laten we met zijn allen hopen dat het verlangen naar het nieuwe seizoen en het programma van de eerste speelronde dusdanig drempelverlagend werken dat er komend weekend veel mensen langs de lijn te vinden te zijn.

Bij AFC dit seizoen geen Yordi Teijsse meer, die zijn geluk beproeft in Werkendam bij de plaatselijke Kozakken

Het meest opvallende affiche is de wedstrijd tussen AFC en Katwijk. De twee laatste kampioenen van de Tweede Divisie worden ook dit seizoen gezien als de voornaamste titelkandidaten. Het vernieuwde sportpark Goed Genoeg krijgt, vooraf gezien, een prachtige opener.

In het kielzog van AFC en Katwijk worden er ook kansen toegedicht aan het jubilerende Spakenburg en Rijnsburgse Boys. De Blauwen openen thuis tegen Jong Volendam, Rijnsburgse Boys reist af naar Veenendaal om het op te nemen tegen GVVV. Aanvoerder Bram Ros zal op sportpark Panhuis een aanvoerdersband in regenboogkleuren dragen. Een prima initiatief wat door de samenwerkende Bollenstreekclubs is overgenomen, waardoor ook de aanvoerders van Katwijk en Noordwijk (dat in eigen huis tegen Koninklijke HFC aantreedt) met zo’n band spelen. Het is voor de club van Ros echter niet te hopen dat het goede initiatief wordt gevolgd door een discussie over genderneutraliteit, want hoe moeten we Rijnsburgse Boys dan gaan noemen?

Mocht het wel zover komen dan zullen ook Quick Boys en Kozakken Boys aan de beurt komen bij de Woke-gemeenschap. Beide ploegen hebben de ambitie om het gat met de top te dichten, een gat wat voor de bezoekers iets kleiner lijkt dan voor de thuisploeg. Ook TEC heeft die ambitie. De ploeg van Hans van der Haar reist af naar Hendrik Ido Ambacht, waar ASWH, dat afgelopen seizoen uit de startblokken schoot, wacht.

IJsselmeervogels, dat onder leiding van een nieuwe technische commissie een pas op de plaats heeft gemaakt, en De Treffers zullen inzetten op een plek in het linkerrijtje. De Rooien openen het seizoen in Maassluis, waar de Tricolores van Excelsior de tegenstander is. Een dag later moet De Treffers tegen Jong Sparta.

Lex Immers is de man om met extra aandacht in de gaten te houden bij Scheveningen

HHC Hardenberg mag, met enige vorm van satire, het TROS Sterrenteam van de Tweede Divisie genoemd worden. Een aantal seizoenen geleden wilde Koninklijke HFC hun jubileum al tegen de Hardenbergers vieren en ook Spakenburg speelde op de dag van hun jubileum tegen de ploeg uit Salland. Verder heeft HHC Hardenberg behoorlijk warme banden opgebouwd met diverse andere tegenstanders. De meest bijzondere band is misschien wel die met Scheveningen. Sinds de invoering van de Topklasse was het liefde op het eerste gezicht tussen de supporters van beide clubs. Dat zal binnen de lijnen, waarbij aan de kant van Scheveningen de ogen vooral gericht zullen zijn op Lex Immers, wel anders zijn.

Ons advies: fix die QR-code, zoek je favoriete wedstrijd uit en ga vooral massaal weer genieten van het topamateurvoetbal dat eindelijk weer losbarst. We gaan beginnen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.