Volg ons

Tweede Divisie

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Waar gaat de ranglijst ‘breken’?

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Waar gaat de ranglijst ‘breken’?

Waar afgelopen seizoen de ‘dissonant’ in de ranglijst bovenin te vinden was, moeten we dit seizoen onderin kijken om de uitzondering binnen de Tweede Divisie te vinden. In het seizoen 17-18 zou Katwijk in de tiende speelronde de eerste averij van het seizoen oplopen en had de ploeg al een aardige bres geslagen met de rest. Dit seizoen heeft VVSB nog geen wedstrijd gewonnen en is het gaatje naar de 17e plaats al opgelopen naar 6 punten. Beide ploegen treffen dit weekend een tegenstander die het, tot nu toe, goed doet. Een echte schifting tussen de bovenkant en de onderkant van de ranglijst is verder nog niet gemaakt, dit weekend kunnen de eerste breuklijnen zichtbaar worden.

Waar de wedstrijd tussen FC Lienden en Jong Vitesse, die je met enige goede wil zou kunnen bestempelen als Gelderse derby, op zondag wordt gespeeld, spelen twee traditionele zondagclubs op zaterdag tegen elkaar. Koninklijke HFC, dat twee weekendjes Westmaat met wisselende resultaten achter de rug heeft, ontmoet in eigen huis het geplaagde VVSB. Bij Sint Bavo is trainer Jack Honsbeek na het verlies tegen De Treffers op non-actief gezet. Een besluit wat al weken in de lucht hing. Honsbeek is na Jack van den Berg (Katwijk) de tweede trainer die dit seizoen op straat wordt gezet. Waar de twee ontslagen trainers dezelfde voornaam hebben, heeft de interim-trainer van VVSB dezelfde achternaam als de voormalig coach van de regerend kampioen. Jan van den Berg neemt de taken van Honsbeek over.

Jack Honsbeek kreeg zondag zijn congé

Het viertal clubs dat moet winnen om aan de goede kant van de breuklijn te komen zijn De Treffers, HHC Hardenberg, GVVV en Spakenburg. De Treffers en Spakenburg spelen thuis tegen, respectievelijk, Excelsior Maassluis en Scheveningen. HHC Hardenberg gaat op bezoek bij de beloften van Almere City, terwijl GVVV in Amsterdam de koploper van vorige week, AFC, ontmoet.

Nummer 5 Rijnsburgse Boys treft op De Bongerd het in zwaar weer verkerend Barendrecht. De Uien van coach Wilfred van Leeuwen (foto) moet, na twee verliesbeurten op rij, drie punten pakken om aansluiting te behouden met de top. Jong Sparta reist na de krankzinnige thuisoverwinning tegen AFC af naar Werkendam. Om 15.00 uur wordt er afgetrapt bij Kozakken Boys, waarna de jonge Kasteelheren, afhankelijk van het eigen resultaat, op FOX Sports kunnen kijken of zij mogelijk de koppositie overnemen.

De betaalzender heeft besloten om het duel tussen de recordkampioenen Katwijk en IJsselmeervogels live uit te zenden. Niet alleen de 12 landstitels die beide clubs bij elkaar gevoetbald hebben (7 voor de Rooien, sinds 1969, 5 voor Katwijk sinds 1989) zijn een reden voor FOX Sports om de camera’s richting De Krom te sturen, ook de huidige stand op de ranglijst is een prima argument voor deze keuze. De gastheren zijn de regerend kampioen en ook dit seizoen titelfavoriet nummer 1, de bezoekers zijn momenteel koploper en worden dit seizoen bestempeld als een van de grootste uitdagers van de Krombewoners. In de historie vinden we een aantal legendarische duels terug tussen Katwijk en IJsselmeervogels. In 1995 wonnen de Rooien met 1-4 van het toen onverslaanbaar geachte Katwijk. De leverde IJsselmeervogels uiteindelijk de algehele landstitel van dat jaar op. In 2013 beet het Katwijk van Cees Bruinink zich al jaren stuk op wedstrijden tegen topploegen. In september van dat jaar kwam IJsselmeervogels op bezoek en viel het puzzeltje eindelijk in elkaar voor de Krombewoners (5-2). Dit seizoen eindigde voor Katwijk met een algehele landstitel. Diezelfde Cees Bruinink zal hopen op een dergelijke uitkomst. De trainer van IJsselmeervogels, Ted Verdonkschot, stak vorig seizoen als coach van Koninklijke HFC nog een stok tussen de wielen van de Katwijkse platte kar. Daarmee was hij medeverantwoordelijk voor de ultieme Grande Finale in Werkendam. Hij zal dat resultaat willen herhalen en daarmee zeker zijn van de koppositie na deze speelronde.

Na deze ronde kunnen de seismologen de rol van voetbalanalyticus overnemen en uitzoeken waar de breuklijnen in de ranglijst te vinden zijn. We gaan kijken op de Schaal van Richter om uit te vinden wie de kanshebbers blijven op de schaal van de landstitel.

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd!

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Tweede Divisie