Volg ons

Tweede Divisie

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Sorteren de winterse mutaties effect?

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Sorteren de winterse mutaties effect?

De Tweede Divisie kent vandaag haar 19e speelronde. Het is interessant om te bezien of de winterse mutaties (Thomas van den Houten, Jordie van der Laan, Olaf van der Sande, Sabir Achefay, Marc de Kruijs etc) effect sorteren. De meest in het oog springende confrontatie daarin is de wedstrijd tussen SVV Scheveningen, dat zo snel mogelijk uit de degradatiezone wil komen, en koploper HHC Hardenberg. Opvallend detail van deze ronde is dat de wedstrijd IJsselmeervogels – GVVV is uitgesteld naar 22 februari. Dit heeft alles te maken met de bekerwedstrijd die de Spakenburgers donderdag speelden tegen Go Ahead Eagles.

De wedstrijd die het vroegst aanvangt in de Tweede Divisie is AFC – SV Spakenburg. Daarmee komen de blauwen van de Westmaat voor de tweede maal in vier dagen naar de hoofdstad. Afgelopen woensdag kreeg de formatie van Eric Meijers voetballes van Ajax. De wedstrijd van vandaag heeft een heel ander doel als het aan de Spakenburgers ligt. Zij willen revanche voor de 4-2 nederlaag die men op 31 augustus tegen AFC leed. Indertijd had Spakenburg bij rust nog een 1-0 voorsprong maar beleefden de Amsterdammers een uitstekende tweede helft. Opvallend detail is dat Thomas van den Houten toen de 1-1 voor AFC bezorgde maar in januari door de bezoekers werden overgenomen. Daarmee keert Van den Houten, afgelopen week landelijk nieuws door zijn vergeten kicksen in de Arena, nu dus terug op sportpark ‘Goed Genoeg’, de plek waar hij zo vaak namens tegenstander AFC acteerde. De Amsterdammers hebben precies drie punten voorsprong op de Spakenburgers op de ranglijst. Dat geeft nog bepaald geen vreugde voor de 125-jarige club, want uit de laatste 5 wedstrijden werden slechts 6 punten gehaald en daarmee zag de kampioen de koplopers uit het zicht verdwijnen.

Om 15.00 uur vangt onder meer de belangrijke wedstrijd ASWH – v.v. Noordwijk aan. Belangrijk vooral voor ASWH, omdat de ploeg van Rogier Veenstra ondertussen al 5 punten achter staat op een plaats die recht geeft op promotie/degradatiewedstrijden, terwijl de veilige 12e plaats al 13 punten verwijderd is. Noordwijk doet het met een 10e plaats behoorlijk. Eerder dit seizoen werd ASWH met 5-1 weggespeeld. Wellicht dat het aantrekken van spits Jordie van der Laan, gehuurd van Kozakken Boys, ASWH gaat helpen directe degradatie te voorkomen.

In Werkendam spelen Kozakken Boys en Jong Volendam tegen elkaar. Het team van Rick Adjei is uitstekend begonnen na de winterstop. De twee wedstrijden leverden de club 6 punten en een 5e plaats op de ranglijst op. De Brabanders, die zichzelf absoluut niet als kampioenskandidaat zien, kropen met die zeges in ieder geval wel naar de groep achtervolgers van de kopgroep. Jong Volendam, dat met regelmaat complimenten ontvangt voor haar vertoonde spel, blijft vooralsnog het enige team dat zich in de buurt van ASWH ophoudt op de ranglijst. De heenwedstrijd in het KRAS stadion werd met 2-1 gewonnen door wit/rood uit Werkendam.

Op de Middelmors in Rijnsburg vindt de return van de ontmoeting tussen Excelsior Maassluis en Rijnsburgse Boys plaats. De heenwedstrijd leverde veel spektakel met een 3-3 eindstand plaats.

De overige vier wedstrijden uit de Tweede Divisie vangen aan om 15.30 uur. Daaronder valt de wedstrijd v.v. Katwijk – TEC. Eerder dit seizoen leden de mannen van Jan Zoutman een verrassende nederlaag in Tiel door een ongelukkige treffer in eigen doel van Guus van Weerdenburg. De clubs zitten ondertussen in een totaal omgekeerde situatie. Katwijk is de eerste uitdager van koploper HHC en TEC heeft ondertussen 8 punten achterstand op de veilige 12e plaats op de ranglijst. Opvallend is dat bij beide clubs de huidige coaches (Arjan van der Laan en Jan Zoutman) zullen vertrekken na dit seizoen.

Een paar meters zuidelijker in Katwijk speelt Quick Boys tegen het Jong-team van Sparta. De Kasteelbewoners uit Rotterdam zagen eerder deze week coach Jeroen Rijsdijk vertrekken naar Almere. De club ving dit op met de aanstelling van het duo Nico Jalink/Nourdin Boukhari. De Blauw witten van Nieuw Zuid wonnen hun laatste twee duels en daarmee liep het team van Edwin Grünholz in ieder geval vier punten van de directe gevarenzone weg. De wedstrijd Quick BoysJong Sparta is voor beide teams van groot belang, omdat de gasten slechts 1 punt achterstand op de Katwijkers op de ranglijst hebben. Eerder dit seizoen versloegen de Spartanen Quick Boys met 2-1 na een 0-1 ruststand.

Aan de Spanjaardlaan in Haarlem gaat de nummer vier van de ranglijst, Koninklijke HFC, proberen revanche te nemen voor de duidelijke nederlaag die het eerder dit seizoen leed bij De Treffers. De rood/zwarten versloegen de Haarlemmers toen met 4-1. Al bij rust was het verschil gemaakt. De tussenstand na 45 minuten was 3-0. Het gat op de ranglijst is slechts 4 punten.

Tenslotte wordt op Houtrust in Den Haag de wedstrijd SVV ScheveningenHHC Hardenberg gespeeld. Beide teams tellen een gat van 21 punten op de ranglijst. Houdt dat automatisch een gemakkelijke zege voor de koplopers in? Niet op voorhand durven wij te stellen. Daar zijn enkele redenen voor. De Schollenkoppen speelden nog onlangs tegen IJsselmeervogels en vv Katwijk, de nummers 3 en 2 van de ranglijst. Beide toppers wonnen weliswaar hun wedstrijden, maar beaamden beiden dat ze meer hadden gekregen dan ze hadden verdiend. Scheveningen speelde tegen IJsselmeervogels aanmerkelijk meer kansen bij elkaar maar miste ze allemaal (0-1) en Katwijk kwam met 0-2 achter om pas in de slotfase te moeten buigen voor de hoogvliegers (2-3). Eerder dit seizoen verloor Scheveningen de uitwedstrijd in Hardenberg ook al ongelukkig. Pas in de 93e minuut maakte Rob van der Leij het verschil: 1-0. Waar de thuisclub graag de aansluiting maakt met de veilige 14e positie door de punten op Houtrust te houden, speelt het team van Gert Jan Karsten om de koppositie te behouden en wellicht te verstevigen. Deze wedstrijd is vanaf 15.30 uur ook live te volgen op FOX Sports.

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Tweede Divisie