maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Nog één weekje 'Spielerei'

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Nog één weekje ‘Spielerei’

,,We zijn pas (vul maar in) wedstrijden onderweg” en “We moeten hier nog geen conclusies aan verbinden” zijn de meest gehoorde opmerkingen bij nabeschouwingen in het begin van een voetbalseizoen. Maar wanneer is het moment aangebroken dat er wel conclusies aan resultaten mogen worden verbonden?

Is dat na een wedstrijd of tien? Of is dat na het inhaalweekend over twee weken? Sommige trainers en spelers hanteren zelfs de helft van de competitie (,,Als we tegen iedereen gespeeld hebben”) als het moment om te gaan inschatten wat het eindresultaat van het seizoen moet gaan worden. Het zijn stuk voor stuk statements tegenover de trouwe volgers van de Tweede Divisie, de media en het publiek, die allebei vanaf het begin van de voorbereiding zich vooral bezig houden met de waan van de dag. Om een einde aan deze discussie tussen de acteurs en het publiek te maken is een duidelijke grens nodig en uw voorbeschouwer van dienst stelt daarom voor om deze grens na zeven speelronden (zo’n 20% van de competitie) te trekken. En dat betekent dat deze speelronde de laatste speelronde is die we als ‘Spielerei’ mogen bestempelen.

Toch geldt zelfs voor deze speelronde al dat er een aantal clubs zijn die echt wat punten moeten gaan verzamelen als ze een rustiger seizoen willen draaien dan hoe de kaarten nu liggen. Uiteraard vinden we die clubs op dit moment aan de onderkant van de ranglijst en valt na het nieuws van afgelopen week de naam IJsselmeervogels het meest op. Bij de Rooien mag het C-woord nog niet gebezigd worden, ondanks het feit dat trainer Berry Smit eerder deze week zijn conclusies trok en zijn contract inleverde. Assistent Ton Cornelissen zal in de thuiswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys de honneurs waarnemen, een potje waarin, hoe je het ook wendt of keert, druk op zit. Zeker na de twee pijnlijke nederlagen tegen Koninklijke HFC (4-1) en afgelopen weekend tegen AFC (0-3).

Een deur verder op De Westmaat gaat het leed van IJsselmeervogels erin als zoete koek, maar vooralsnog kunnen ook de Blauwen slechts lachen als een boer met kiespijn. Spakenburg treft in Hendrik Ido Ambacht ASWH dat slechts één punt heeft en waar deze speelronde al niet meer als ‘Spielerei’ mag worden gezien, wil men nog enige aansluiting houden met de ploegen boven hen. Datzelfde geldt voor GVVV dat in Noordwijk in ieder geval iets aan het schamele totaal zal moeten toevoegen om enige aansluiting te houden.

Ook de duels tussen AFC en Kozakken Boys en Excelsior Maassluis en De Treffers staan in het teken van aansluiting houden, maar voor die wedstrijden gaat het om aansluiting houden met de top van de ranglijst. Voor de twee clubs uit eerstgenoemde wedstrijd is aansluiting houden met de top iets wat past bij de ambities van beide clubs. Bij Excelsior Maassluis en De Treffers zou die aansluiting vooral bevestigen dat de clubs een prettige start van het seizoen kennen en zich voorlopig nog geen zorgen hoeven te maken over het verdere verloop van het seizoen.

Koninklijke HFC heeft zich (weer) prettig genesteld in de subtop van het klassement. Zij ontvangen Quick Boys, dat zich in een groepje clubs bevindt die allemaal zeven punten hebben verzameld. Na dit laatste weekend zonder conclusies zal ergens in dat groepje het eerste breuklijntje tussen het linker- en rechterrijtje te zien zijn. Naast Quick Boys vinden we, onder andere, HHC Hardenberg (dat dit weekend Jong Volendam ontvangt en daarmee als eerste ‘oranje’ club alle andere clubs met een oranje shirt één keer heeft gehad) en Scheveningen in dat rijtje. De Schollekoppen spelen tegen TEC, dat, in tegenstelling tot de ploeg van John Blok, de goede start wel een vervolg kon geven. De kustbewoners hebben echter wel goede herinneringen aan sportpark De Lok, want daar wist Scheveningen in 2018, ten koste van TEC, promotie naar de Tweede Divisie af te dwingen.

Bij Katwijk heeft men zeker goede herinneringen aan 2018. Met name het midweekse inhaalduel tegen Jong Sparta werd gezien als sleutelduel voor het behalen van het kampioenschap. Op een bomvol sportpark De Krom won Katwijk de wedstrijd die was verplaatst, vanwege het overlijden van teammanager Sander Molenaar (2-1). Ook bij deze editie van Katwijk – Jong Sparta gaat het om de bovenste plaats. Koploper Katwijk, dat de meeste wedstrijden heeft gewonnen, heeft één punt meer dan nummer twee Jong Sparta, dat als enige ploeg nog de ongeslagen status heeft. De onderlinge historie leert dat de jonge Kasteelheren wel flink aan de bak moeten om die ongeslagen status te behouden. Vier keer eerder stond deze wedstrijd op het programma in de Tweede Divisie, slechts eenmaal werd er een punt meegenomen naar Rotterdam. Maar behalve het cliché over resultaten uit het verleden geldt voor deze editie ook nog dat het in de ‘Spielerei’-weken valt en lekker voetballen kun je aan Jong-teams wel overlaten.

Het hele programma in de Jack’s League is lekker compact dit weekend, de eerste wedstrijden vangen aan om 14.30 uur, het ‘late’ programma start een uurtje later. Dat houdt in dat rond half zes overal de Derde Helft is begonnen. Maar nog geen conclusies trekken als je aan het welverdiende biertje begint! Dit is namelijk de laatste speelronde, waarin we die nog niet gaan trekken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD