Home Competities Tweede Divisie VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Met het blote oog

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Met het blote oog

Tot voor kort stond de afkorting VAR voor veranderlijk. Die afkorting werd gebruikt door weermannen en –vrouwen en op Teletekst. De VAR-specialisten heetten Peter Timofeeff, John Bernard en Diana Woei en zij zetten VAR in om aan te geven dat het weer van die dag veranderlijk was (praktisch dagelijkse kost in dit land), of wanneer de wind uit wisselende richtingen waaide. Tegenwoordig is de VAR beter bekend als de videoscheidsrechter in het profvoetbal en de afgelopen weken toonden de oude en de nieuwe VAR een belangrijke overeenkomst: wanneer de term opduikt, weet men eigenlijk niet meer waar men aan toe is.

- Advertentie -

In de top van het amateurvoetbal doen we het allemaal nog met het blote oog. De scheidsrechter beslist, de meningen over die beslissingen zijn altijd verdeeld en op zondag kijken we allemaal de samenvattingen bij FOX Sports om de (achteraf gezien loze) discussies te staven met beelden. Liefhebbers van het amateurvoetbal kijken nog ouderwets de koe in de kont.

Als we de stand voorafgaand aan speelronde 22 rustig bekijken, kunnen we vooral de schifting aan de onderkant van de ranglijst gemakkelijk met het blote oog waarnemen. Het gat valt bij nummer 14 Scheveningen en bedraagt naar boven toe al 9 verliespunten. Onder de promovendus vinden we Barendrecht, FC Lienden en VVSB. Jong Almere City completeert het clubje clubs in nood, maar voor hen lijkt het doek langzaamaan te gaan vallen, omdat zij het laagst geklasseerde Jong-team zijn en de, voor hen veilige haven (Jong Vitesse), zich al op 9 punten bevindt. Bovendien wisten de Arnhemmers de afgelopen vier wedstrijden 7 punten bij elkaar te sprokkelen en de ploeg van trainer Ivar van Dinteren slechts 1. Met name de laatste verliespartij (3-2 bij FC Lienden, na een 0-2 voorsprong) was zeer pijnlijk.

FC Lienden hield daarmee het gaatje met de enige degradatieplek in stand, maar zag het ook niet groter worden, omdat VVSB ook eindelijk weer eens won. Bij de ploeg uit de Betuwe is het wekelijks de vraag wie er als trainer aan het roer staat. Het is dus nog de vraag of Hans van de Haar als hoofdtrainer terugkeert naar De Westmaat, waar zijn voormalig werkgever Spakenburg wacht. Scheveningen en Barendrecht openen deze speelronde een half uur eerder met een heuse degradatiekraker op Houtrust. Als zij na de wedstrijd snel douchen, kunnen zij gezamenlijk nog een helft zien van de vierde der degradatiekandidaten.

Omdat FOX Sports de streekderby tussen VVSB en Katwijk heeft uitgekozen als live-wedstrijd zit er geen Avondje Boekhorst in voor de thuisploeg, dat in competitieverband ook niet kan bogen op indrukwekkende statistieken tegen de Oranjehemden. Sinds de invoering van de Tweede Divisie wist Sint Bavo slechts twee puntjes te pakken (eenmaal thuis, eenmaal op De Krom), in de KNVB-beker beet Katwijk zich de afgelopen jaren wel tweemaal stuk op de Noordwijkerhouters. Waar de concurrenten voor VVSB gemakkelijk met het blote oog te herkennen zijn, is het voor Katwijk zaak om te blijven winnen om het gaatje met de top 3 minimaal in stand te houden. Samen met Excelsior Maassluis (dat bezoek krijgt van HHC Hardenberg) onttrekt de regerend kampioen zich nog wel aan de (zo goed als) uitgespeelde middenmoot, maar dat vinkentouw breekt op het moment dat er weer punten gemorst gaan worden.

Door de tekeningen in de ranglijst kunnen we ook de eerste wedstrijden voor de spreekwoordelijke eer ontwaren. Jong Almere City ontvangt GVVV, dat bij winst zich steviger in het linkerrijtje nestelt. Op De Zwaaier bepalen Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys wie van de twee de man onder de jongens is.

Dan houden we de top 3 over. Alle drie de ploegen morsten twee punten afgelopen weekend. IJsselmeervogels kwam thuis niet langs Excelsior Maassluis, dit weekend gaan de Vogels op audiëntie in Het Kasteel. Jong Sparta draaide een prima eerste seizoenshelft, maar zakte na Nieuwjaar weg op de ranglijst. In het huidige kalenderjaar wisten de Jonge Kasteelheren nog geen wedstrijd te winnen, zij houden daarmee gelijke tred met de hoofdmacht van Sparta, dat ook nog geen enkele driepunter boekte in 2019. Koninklijke HFC krijgt de jongelingen van Vitesse op bezoek en opent het bal om de bovenste plaatsen qua aanvangstijd. Net als afgelopen weekend sluit koploper AFC het weekend af en wederom doen de Amsterdammers dat op zondag. Dit keer is De Treffers gastheer van AFC. Dat lijkt zo op het eerste gezicht de gemakkelijkste horde van de top 3, maar afgelopen seizoen verslikten zowel Katwijk als Kozakken Boys zich op sportpark Zuid. Als AFC de geschiedenis vooraf goed bekijkt, zullen zij toch extra alert zijn in Groesbeek.

Vanaf zaterdagmiddag half drie kunnen we het allemaal weer bekijken op de diverse velden. Maar wel de ogen open allemaal, er is geen VAR om ons ergens op te wijzen. Op het moment dat wij de beelden kunnen zien, is zelfs het nakaarten al ruim afgelopen.

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES