maandag, mei 10, 2021
Home Competities Tweede Divisie VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Hoofdrol voor de Jong-teams

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Hoofdrol voor de Jong-teams

Soms vraag ik me af of de spelers van de beloftenelftallen van de profclubs in de hoogste klassen van het amateurvoetbal wel beseffen hoe massaal ze gehaat worden? Je speelt vrijwel wekelijks tegen ploegen die helemaal niet tegen jou willen voetballen. Je bent een soort van tweederangs burger in je eigen competitie en je hebt tegenwoordig ook je eigen degradatieregeling. Eentje die inhoudt dat je zou kunnen degraderen als je derde wordt in de Tweede Divisie, indien de twee andere beloftenteams allebei boven je eindigen.

- Advertentie -

Als ik echter één lans mag breken voor de Jong-teams: tegen wie ze ook spelen, of het nu uit of thuis is, ze komen altijd om te voetballen. Geen verdedigende tactiek, niks inspelen op de kracht van de tegenstander, met open vizier, via goed veldspel proberen een goed resultaat te halen. Natuurlijk zijn zij niet de belangrijkste ploeg van hun club en komen ze uit tegen teams waarvoor die hoofdrol binnen de club wel geldt. Natuurlijk heeft dat gevolgen voor de publieke belangstelling, natuurlijk is er die gekke regelgeving vanuit de KNVB, maar als de bal eenmaal rolt, kan de fijnproever ook wel genieten van wat hij voorgeschoteld krijgt. En deze speelronde is er voor alle drie de ploegen een belangrijke rol ingeruimd in deze speelronde.

We beginnen met de belangrijke bijrol die Jong Vitesse op het eigen Papendal gaat invullen in de wedstrijd tegen koploper IJsselmeervogels. De Rooien kunnen als eerste 20 punten bij elkaar voetballen en de koppositie behouden, maar hebben wellicht dubbel last van het feit dat er een interlandweekend gepland is. Niet alleen moeten de Vogels het zelf doen zonder Shanon Carmelia (foto, onder), die opgeroepen is voor de nationale ploeg van Curaçao, ze weten ook dat Jong Vitesse op volle oorlogssterkte is, omdat zij dit weekend niemand hoeven af te staan aan de hoofdmacht. Bovendien kunnen de Arnhemmers terugkijken op een geweldige wedstrijd op Middelmors, waar Rijnsburgse Boys pas bij het scheiden van de markt puntverlies konden voorkomen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave voor de ploeg van Verdonkschot, die bij puntverlies de koppositie zomaar weer kwijt kunnen zijn.

Shanon Carmelia IJselmeervogels

Van de drie ploegen die op het vinkentouw zitten van koploper uit Bunschoten, kunnen er twee de eerste plaats overnemen, wanneer IJsselmeervogels gelijk speelt. AFC krijgt op het eigen Goed Genoeg niet alleen Excelsior Maassluis, maar ook de camera’s van FOX Sports op bezoek. Rijnsburgse Boys reist af naar de Betuwe, waar FC Lienden de tegenstander is. Het veroveren van de koppositie zou voor de Uien een enorme opsteker zijn in aanloop naar de derby met Katwijk in speelronde 9.

Katwijk zelf ontvangt de derde ploeg die na deze speelronde op kop zou kunnen staan: Jong Sparta. De jonge Kasteelheren staan vierde in de rangschikking, een plekje en twee punten boven nummer 5 Katwijk. De mannen van Jeroen Rijsdijk (foto, onder) krijgen op De Krom een zware kluif aan de regerend kampioen onder leiding van interim-trainer Cees Bruinink. De Krombewoners spelen, na een roerige seizoenstart, de komende weken tegen de huidige nummers 4, 3 en 1 en zullen deze zware serie niet willen beginnen met een verliesbeurt op eigen veld. De afgelopen twee seizoenen bleek Het Kasteel een onneembare vesting voor Katwijk, maar wist Jong Sparta nog geen punt over te houden aan hun bezoekjes aan sportpark De Krom. Afgelopen seizoen werd KatwijkJong Sparta een ware thriller. Kort voor het einde van de competitie werd het duel op dinsdagavond gespeeld, vanwege het overlijden van de teammanager van Katwijk, Sander Molenaar, twee weken eerder. Het sleutelduel in de strijd om de titel werd door een goedgevuld sportpark De Krom en met Werkendam aan de buis gekluisterd nipt door Katwijk gewonnen.

Voor Spakenburg en Koninklijke HFC staat het onderlinge duel in het teken van aanhaken of (voorlopig) afhaken bij de bovenste groep. Voor de gevaarlijkste aanvaller aan de kant van de Blauwen, Kevin Sterling, is het duel een weerzien met zijn oude ploeg. De wedstrijden Barendrecht – GVVV, Kozakken BoysHHC Hardenberg en De Treffers – Scheveningen gaan het verschil tussen een rustige plek in de middenmoot of samenklonteren in het drijfzand rond de onderste plekken maken. Uiteraard geldt voor alle ploegen dat de positie, zo vroeg in het seizoen, een voorlopige is.

VVSB staat inmiddels tot de enkels in dat drijfzand, na het dure verlies tegen Kozakken Boys afgelopen week (3-4 in blessuretijd, nadat Sint Bavo met 3-1 voor had gestaan). Trainer Jack Honsbeek voelt de druk om punten te halen, maar weigert zich te verschuilen achter een goed gevulde ziekenboeg, of het zware programma wat de Noordwijkerhouters tot nog toe gehad hebben. Zo heeft VVSB onder andere uitwedstrijden tegen IJsselmeervogels, Katwijk en Rijnsburgse Boys voor de kiezen gehad. VVSB treft voor de tweede keer op rij de nummer voorlaatst en dat is tevens het derde Jong-team in een hoofdrol. Jong Almere City werd afgelopen seizoen, na een succesvol verlopen nacompetitie, Tweede Divisionist. In de aanloop naar dit seizoen werd al een zwaar seizoen voor de beloften uit Almere voorspeld en vooralsnog komt deze voorspelling uit. Als VVSB met twee doelpunten verschil wint in Almere doen zij zelfs de laatste plaats over aan hun directe tegenstander.

Al met al gaan we stukje bij beetje de eerste contouren zien in de ranglijst van de Tweede Divisie, met in week 8 een hoofdrol voor de ploegen die bij hun eigen club de tweede viool spelen.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..