maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Hoeveel invloed heeft de bekerweek op de start...

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Hoeveel invloed heeft de bekerweek op de start van blok twee?

Na een weekje rust gaat het circus van de Tweede Divisie dit weekend weer volop draaien. En als we het moderne trainersjargon moeten gebruiken, gaan we nu beginnen aan blok 2. Zeven speelronden tot en met het weekend van 11 en 12 december. Daarna is het winterstop. Maar laten we ons concentreren op de start van het blok, met speelronde tien. Een speelronde die in de aanloop al mogelijk gekleurd kan zijn, want hoe hebben de clubs die in de eerste ronde van de KNVB Beker speelden die extra inspanning verteerd?

Spakenburg, ASWH, Kozakken Boys, Excelsior Maassluis, IJsselmeervogels, De Treffers, Rijnsburgse Boys, AFC en GVVV zijn de clubs die, met wisselend succes, de extra inspanning hebben moeten leveren. Van die negen clubs zijn er zes die een tegenstander treffen die ook midweeks voor de KNVB Beker moest spelen. De andere drie hebben niet alleen de “pech” dat ze teams tegenkomen die meer rust hebben gehad, maar het zijn ook nog eens de ploegen die we terugvinden op de plekken vijftien, zestien en zeventien.

Nummer zeventien ASWH krijgt direct een “maak of breek”-wedstrijd voor de kiezen. De Ambachters reizen af naar Houtrust, waar Scheveningen wacht. De Schollekoppen staan op de laagst mogelijke veilige plaats op de ranglijst en slaan bij winst een behoorlijk gaatje (8 punten) met de directe degradatieplaats waar ASWH nu staat. ASWH mag dit duel eigenlijk niet verliezen als de ploeg zicht wil houden op directe handhaving. Gebeurt dit wel zal blok twee volledig in het teken staan van sprokkelen en hopen. Bovendien is het, in tegenstelling tot de strijd om het kampioenschap, in de strijd tegen degradatie juist wel gunstig als het aantal concurrenten wat groter is.

In dat kader zijn ook de thuiswedstrijden van Spakenburg en Kozakken Boys van belang. Spakenburg krijgt bezoek van Quick Boys, voor de twee traditionele grootmachten zijn de belangen redelijk vergelijkbaar met die van ASWH en Scheveningen. Kozakken Boys ontvangt TEC, dat na een goede start langzaam maar zeker richting het rechterrijtje zakt. Bij winst trekken de mannen van Rick Adjei TEC verder die kant op.

GVVV kan (voorlopig) helemaal niets op het gebied van speculeren en naar boven kijken. De opdracht van de nieuwe trainer van de Veenendalers, Gery Vink, bestaat de komende maanden alleen maar uit sprokkelen en hopen, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis. Beide ploegen speelden hun bekerwedstrijd op woensdag, dus op dat gebied zijn de omstandigheden gelijk.

Ook IJsselmeervogels en De Treffers kwamen uit in het bekertoernooi. Voor IJsselmeervogels was het een vrij kansloze avond. De Rooien stonden binnen het uur met 0-3 achter tegen Excelsior, waarna de Kralingers het verder wel goed vonden. De Treffers ging “all the way,” Rijnsburgse Boys werd pas na strafschoppen uitgeschakeld. Een goede start voor interim-trainer Francois Gesthuizen, die het stokje heeft overgenomen van de naar Turkije vertrokken Jan de Jonge. IJsselmeervogels sluit bij winst in Groesbeek aan bij de brede subtop, waartoe De Treffers dan ook behoort. De huidige nummer drie zal liever zien dat er een smallere subtop ontstaat en hebben een dergelijke ontwikkeling zelf in de hand.

Als er afgetrapt wordt in Groesbeek kunnen de andere potentiele subtoppers, Koninklijke HFC, HHC Hardenberg en Jong Sparta, de ontwikkelingen op sportpark Zuid vanuit de luie stoel bekijken. Als Koninklijke HFC weet te winnen bij Jong Volendam zit die ploeg aan de goede kant van de “breuk.” De Haarlemmers kunnen dan met een klein De Treffers-vlaggetje de laatste wedstrijd van het weekend volgen. Voor Jong Sparta en HHC Hardenberg is het gunstiger als IJsselmeervogels in ieder geval een puntje pakt. Zij treffen eerder op de middag elkaar op Het Kasteel.

Nummer acht, Noordwijk, zal zich allereerst concentreren op de eigen wedstrijd. De ploeg van Kees Zethof mag namelijk naar De Krom voor de kustderby tegen Katwijk. De thuisploeg verzekerd zich bij winst van de eerste periode en weet dan al dat het komend seizoen wel in de eerste ronde van de KNVB Beker zal spelen. Iets wat dit seizoen, dankzij een zeperd in eigen huis tegen Harkemase Boys, niet lukte.

De Krombewoners weten vooraf ook al zeker dat minimaal één van de voornaamste concurrenten dit weekend (weer) averij gaat oplopen. Rijnsburgse Boys en AFC spelen namelijk tegen elkaar op Middelmors. Beide ploegen verloren hun laatste competitiewedstrijd en kunnen zich eigenlijk geen misstappen meer veroorloven. Van de drie keer dat Rijnsburgse Boys en AFC elkaar troffen op Middelmors won Rijnsburgse Boys er twee. De derde wedstrijd werd op spectaculaire wijze gewonnen door The Reds (2-6). Hoewel de laatste editie van Rijnsburgse Boys – AFC qua doelpunten lang niet zo spectaculair was (De Uien wonnen die wedstrijd met 2-0), roept die editie toch wel de meeste herinneringen op. Tijdens die wedstrijd verscheen er namelijk een streaker op het veld. De dame was ingehuurd door de HKR, de fanatieke fans van Rijnsburgse Boys.

Of we komende zaterdag weer een dergelijke stunt krijgen te zien, is niet te voorspellen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat er behoorlijk wat wedstrijden op het programma staan waar ploegen met de billen bloot moeten. De kaarten vooraf zijn in ieder geval geschud, blok twee kan beginnen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD