Volg ons

Tweede Divisie

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Een kind in de snoepwinkel

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Een kind in de snoepwinkel

Het lijkt zo’n beetje een wekelijkse herhaling van zetten te worden, maar ook deze week zit het programma weer vol met prachtige verhalen. Het is de Tweede Divisie van dit seizoen in een notendop, elke week zit de hoogste amateurklasse weer vol met affiches, waarbij de romantici hun vingers bij aflikken. Zoals een kind in de snoepwinkel, weet ook uw voorbeschouwer niet waar hij moet beginnen.

Ondanks het feit dat Excelsior Maassluis – Jong Sparta een Rijnmond-derby is en bovendien een wedstrijd tussen twee boezemvrienden (trainers Jeroen Rijsdijk en Dogan Corneille), spreekt dit duel, net als de wedstrijd van het andere Jong-team (Jong Volendam gaat op bezoek bij ASWH) wellicht het minst aan. Ook op dat gebied valt de voorbeschouwer een beetje in herhaling, maar het is wel een teken aan de wand met betrekking tot de discussie over beloften in de piramide. Datzelfde werd in Hardenberg een beetje gedacht over De Treffers. Trainer Gert-Jan Karsten vertelde tijdens zijn bezoek aan de podcast van Voetbal247.nl dat men op de Boshoek de geschiedenisboeken niet helemaal uit het hoofd kende en moest de supporters wat historische bijles geven. Daarin staat toch echt dat de 100-jarige thuisploeg twee algehele landstitels op de naam heeft staan en dat zijn er twee meer dan HHC Hardenberg zelf. De Treffers – HHC Hardenberg is om 18.00 uur één van de twee toetjes van deze speelronde.

Het andere toetje is de wedstrijd tussen TEC en Scheveningen. Een duel waarbij we niet heel ver in de geschiedenis hoeven te duiken om de verhalen te vinden. Twee seizoenen geleden promoveerde Scheveningen na een slopende nacompetitie ten koste van TEC naar de Tweede Divisie. Twee andere wedstrijden met een korte, maar hevige geschiedenis zijn die tussen Katwijk en AFC en Kozakken Boys en Koninklijke HFC. Van de drie duels die de twee laatste kampioenen van de Tweede Divisie op de Krom tegen elkaar speelden, wist Katwijk er eentje te winnen. Die winst kwam er toen in de absolute slotseconden, maar niet in het kampioensjaar, toen de Krombewoners een abonnement op overwinningen in de laatste minuten hadden, en ook niet door een goal van Marciano Mengerink. De afgelopen editie van Katwijk – AFC was met 2-3 een prooi voor de bezoekers en daarmee ontdeden zij zich op dat moment van Katwijk en later ook van de rest van het speelveld. In het jaar dat Katwijk ten koste van Kozakken Boys het kampioenschap pakte, won Koninklijke HFC zowel op de Krom als op sportpark de Zwaaier. Sterker nog, Kozakken Boys wist op het eigen sportpark nog niet te winnen van de “Koninklijke”. Alleen tijdens het eerste seizoen in de Tweede Divisie wist Kozakken Boys een punt over te houden na het bezoek van de oudste club van Nederland.

Het laatste boeketje wedstrijden bestaat uit duels die al in de tijd van de opgeblazen varkensblazen werd gespeeld. We hoeven in het geval van Spakenburg – Noordwijk echter niet zover terug om een mooie anekdote te vinden. In de Topklasse scoorde Kees (Pier) Tol namens Noordwijk vijf doelpunten in twee wedstrijden tegen Spakenburg, waarna hij naar de Blauwen vertrok. Noordwijk zou het seizoen erop degraderen uit de Topklasse en leed een 5-1 nederlaag aan de Blauwe zijde van de Westmaat. Drie van de vijf doelpunten werden gemaakt door Tol. Het zijn cijfers waar de huidige trainer van Spakenburg, John de Wolf, bijna een moord voor zou doen in de week voor de Derby der Derby’s.

Voor IJsselmeervogels geldt in de klassieker tegen GVVV hetzelfde als wat voor Katwijk gold voorafgaand aan de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis. De wedstrijd voor de derby mag bestempeld worden als potentieel struikelblok. Bovendien wist IJsselmeervogels in de Tweede Divisie nog geen punt mee te nemen van sportpark Panhuis. Een gewaarschuwde lijstaanvoerder telt in deze dus voor twee.

FOX Sports richt de camera’s op de derby tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys. De historie tussen beide clubs gaat terug tot begin jaren ’80, waarbij vooral de pikante overgang van Huug Aandewiel van Quick Boys naar Rijnsburgse Boys als één van de momenten waarbij het geld zijn intrede deed in het amateurvoetbal in de boeken verdween. De meest recente editie van de burenruzie op Middelmors werd gespeeld in de Derde Divisie. Rijnsburgse Boys joeg toen Quick Boys het schaamrood op de kaken en won maar liefst met 7-1 (foto). Wellicht dat de revanchegevoelens Quick Boys tot grootse daden kunnen brengen bij hun nieuwe bezoek. De Blauw Witten zijn langzaamaan afgezakt naar het drijfzand van de degradatiestrijd en hebben een tweede overwinning in deze jaargang van de Tweede Divisie keihard nodig.

Het coronavirus raakt ook Voetbal247.nl. Door de zware tijd waar veel bedrijven doorheen gaan, zijn de advertentiebudgetten flink ingeperkt. Voetbal247.nl is volledig gratis te bezoeken, maar we hebben wel onze kosten en willen onze redacteuren graag een kleine vergoeding kunnen geven voor hun werk. Waardeer jij Voetbal247.nl? Dan kun je ons werk steunen met een kleine donatie. Lees hier meer over dit verzoek

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Tweede Divisie