zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Dicht bij elkaar

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Dicht bij elkaar

De eerste speelronde van het seizoen laat zich het best samenvatten met een zin waar het afgelopen anderhalf jaar een extra lading aan gegeven is: het zit allemaal dicht bij elkaar. Alleen Katwijk en Rijnsburgse Boys wisten met meerdere goals verschil te winnen, waarbij aangetekend moet worden dat het krachtsverschil tussen AFC en Katwijk een stuk kleiner was dan de 1-4 eindstand deed vermoeden. Die minimale krachtsverschillen en het feit dat er na één speelronde nog absoluut geen conclusies uit de tussenstand zijn te trekken zorgen ervoor dat de tweede speelronde minstens zo onvoorspelbaar is als de eerste. Een gegeven dat de nieuwe hoofdsponsor deugd zal doen: de Jack’s League is een heuse casino-competitie en zal dat voorlopig ook nog wel blijven.

De twee lastigste variabelen in de Tweede Divisie nemen het op zaterdag tegen elkaar op. Jong Volendam en Jong Sparta hielden beiden een punt over aan de eerste speelronde, waarbij het gelijkspel van de thuisploeg (2-2 op De Westmaat tegen Spakenburg) de meest in het oog springende was. Met name op conditioneel gebied hebben de beloftenteams (voorlopig) een voorsprong op de andere clubs. Zij konden namelijk de hele tijd vol doortrainen, terwijl de amateurclubs met diverse restricties te maken kregen. Jong Sparta is het enige beloftenelftal dat geen seizoen miste in de Tweede Divisie. De Kasteelheren wisten in die jaren uit te groeien tot een stabiele middenmoter. Bovendien zijn er een aantal oud-spelers inmiddels doorgegroeid naar een hoger niveau. Halil Dervisoglu, 36 wedstrijden in de Tweede Divisie, waarin hij 25 keer tot scoren kwam, zat tijdens het afgelopen EK zelfs bij de selectie van Turkije en kwam tweemaal binnen de lijnen als invaller (tegen Italie en Wales).

Halil Dervisoglu

Van de Jong-teams gaan we naar het viertal clubs dat vorige week hun eerste uitwedstrijd met de kleinste marge (0-1) wist te winnen. Geheel volgens een goede competitiestructuur mag dit kwartet in deze speelronde een thuiswedstrijd spelen. Scheveningen ontvangt op Houtrust Spakenburg dat een valse start kende, Kozakken Boys krijgt met GVVV een tegenstander, die wellicht een nog valsere start kende, op bezoek. Koninklijke HFC en TEC wisselen van tegenstander. De Koninklijke ontvangt ASWH, TEC is de gastheer van Noordwijk.

De nummers één en twee spelen zaterdag voor het eerst thuis. Katwijk ontvangt HHC Hardenberg. De ploeg uit Salland wint zelden van Katwijk, maar de keren dat er gewonnen werd, had dat vaak beslissende gevolgen. De laatste keer dat HHC won op De Krom was op de slotdag van het laatste seizoen in de Topklasse. Die overwinning bracht de Hardenbergers wel voorbij de Krombewoners, die op dat moment koploper waren en de titel roken, maar niet tot het kampioenschap. De titel ging naar de tegenstander van Rijnsburgse Boys, Excelsior Maassluis, dat profiteerde van het resultaat op De Krom en daarmee de derde hond werd, die er met de schaal vandoor ging. De inschattingen voorafgaand aan dit seizoen leren dat juist Rijnsburgse Boys titelkansen worden toegedicht. Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis is ook het duel tussen de twee topscorers van de Jack’s League. Jeroen Spruijt en Calvin Tureaij waren de enige spelers die twee keer tot scoren kwamen, het leverde laatstgenoemde een uitverkiezing tot Speler van de Week op.

De laatste twee wedstrijden mogen tot heuse klassiekers in het amateurvoetbal worden gerekend. Hoewel AFC en De Treffers elkaar zelden in competitieverband tegen kwamen, voor de voetbalpiramide werd hervormd, zijn beide clubs wel echt erkende namen in het zondagamateurvoetbal. Beide ploegen treffen elkaar dan ook, eigenlijk zoals het hoort, op zondagmiddag in Groesbeek. Dat IJsselmeervogels – Quick Boys een klassieker in het amateurvoetbal is, behoeft bijna geen verdere uitleg. Het afgelopen decennium was de rol van beide klassieke topclubs echter marginaal. Bij Quick Boys lijkt men, sinds de promotie naar de Tweede Divisie, de weg naar boven te hebben gevonden. Na de 0-1 nederlaag tegen Kozakken Boys moest er dit seizoen al vroeg een kleine pas op de plaats gemaakt worden. Voor supporters van IJsselmeervogels is het woord ’tussenjaar’ misschien nog wel erger dan ‘dicht bij elkaar’ tijdens de afgelopen coronaperiode. De nieuwe technische commissie van de Rooien predikt echter wel het geduld onder het mom van een tussenjaar. Het is een strijd waarbij het realisme en het verstand zich overeind moeten zien te houden tegen een storm van clubtrots en onderbuikgevoel. Vorige week werd die strijd aangevangen met een zwaarbevochten punt tegen Excelsior Maassluis.

Maikel de Harder kreeg in een voorgaande ontmoeting tussen Quick Boys en IJsselmeervogels rood

Genoeg inleidende beschietingen, zaterdag en zondag gaat de bal weer rollen in de meest onvoorspelbare competitie van de Benelux. Rien ne va plus!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD