donderdag, februari 2, 2023
Lucky Block Casino
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: De degradatie in jip-en-janneketaal

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: De degradatie in jip-en-janneketaal

Kort voor de start van wat vooraf bestempeld kan worden als de sterkste amateurcompetitie aller tijden kwam de KNVB met een regelwijziging in de promotie-degradatieregeling. Deze regeling heeft vooral betrekking op de beloftenteams in de competitie. Om een lange uitleg heel kort te maken: de beloften hebben buutvrij, behalve als er een reserve-elftal uit de Derde Divisie promoveert.

Zolang er vanuit de Derde Divisie geen clubs zijn die zich gaan mengen in de strijd om promotie, is er niets aan de hand voor Jong Sparta en Jong Volendam. Beide ploegen openen met een pittige pot, de jonge Kasteelheren reizen af naar IJsselmeervogels, Jong Volendam krijgt bezoek van de runner-up van vorig seizoen, Excelsior Maassluis.

HHC Hardenberg Koninklijke HFC

Het zijn niet de twee grootste wedstrijden die deze speelronde te vinden zijn. Wat te denken van bijvoorbeeld Koninklijke HFC – HHC Hardenberg? Twee ploegen die zich afgelopen seizoen kort onder de top wisten te nestelen en beiden honger hebben naar meer. Ook Spakenburg wil het gaatje naar boven verkleinen en opent met een lastige uitwedstrijd tegen promovendus ASWH. Kozakken Boys krijgt op het eigen sportpark De Zwaaier promovendus TEC op bezoek.

Rijnsburgse Boys en GVVV gaan beiden op jacht naar eerherstel na een matig seizoen. De Uien openen in eigen huis tegen De Treffers, GVVV is de eerste tegenstander van titelhouder AFC op Goed Genoeg. Ten laatste staan er nog twee in het oog springende kustderby’s op het programma. Katwijk gaat in hun jacht naar de titel als eerste op bezoek bij Scheveningen en voor Quick Boys staat op Nieuw Zuid de oudste der Bollenstreekderby’s, die tegen Noordwijk, op het programma.

Beide promovendi maken niet alleen hun debuut op Tweede Divisie-niveau, ook FOX Sports richt de camera’s op deze historische wedstrijd. Quick Boys en Noordwijk kennen een lange onderlinge historie, waarbij Noordwijk verrassend genoeg een positieve balans kent tegen de blauw-witten. In de recente historie zitten ook een aantal pikante duels. De laatste editie op Nieuw Zuid was een prooi voor de thuisploeg, die daarmee de titelstrijd nieuw leven in dachten te blazen. Noordwijk hield echter het hoofd koel en werd alsnog kampioen en Quick Boys promoveerde uiteindelijk nog via de nacompetitie.

Een andere pikante editie was de beslissingswedstrijd om het kampioenschap in 2011. Na 90 minuten spelen was het nog 0-0, waarna een bloedstollende verlenging volgde. Noordwijk moest scoren, want mocht het na verlenging nog steeds gelijk zijn, zou het kampioenschap naar Quick Boys gaan. Stefan Mertens velde uiteindelijk het vonnis over de blauw-witten. De Katwijkers waren weliswaar nog erg dichtbij de gelijkmaker via Hendrik van Beelen, maar zover kwam het niet. Quick Boys liep de titel mis, Noordwijk promoveerde naar de Topklasse. In de nacompetitie die volgde wisten de bewoners van Nieuw Zuid de dreun uit de beslissingswedstrijd niet te verwerken. Negen seizoenen lang lukte het de Katwijkers niet om terug te keren op het hoogste niveau. Tot nu. De blijdschap na de gewonnen finale was enorm op Nieuw Zuid en zaterdag debuteert de grootmacht uit Katwijk-Zuid met een echte amateurklassieker tegen die andere debutant Noordwijk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

Live Games Sidebar

RECENT TOEGEVOEGD