Volg ons

Derde Divisie Zondag

VOORBESCHOUWING | Kraaien- en hanengevecht in de bosjes van Pex

VOORBESCHOUWING | Kraaien- en hanengevecht in de bosjes van Pex

Als het vogeltelweek zou zijn in de top van het amateurvoetbal, hadden we wel een telraam kunnen gebruiken. We begonnen met het verhaal dat Hans Kraaij wel eens de opvolger kon worden van Adelaar en Zwaan bij SteDoCo en ondertussen borrelt de vraag op of de haantjes zich opnieuw sterker tonen dan de kraaien.

Die laatste vraag heeft uiteraard betrekking op de Haegsche (met ‘sch’ en ‘ae’) derby tussen de ‘kraaien’ van HBS en de ‘haantjes’ van Quick. Het duel tussen de twee negentiende-eeuwers, die hun thuishonk hebben in de Bosjes van Pex, pal naast elkaar, nestelt zich de laatste jaren tussen de grote derby’s met massa’s publiek, fraaie sfeeracties en creatieve uitingen op doek.

Alleen dreigt het voorlopig weer even de laatste editie te worden. HBS vindt zichzelf terug op de laatste plaats en moet alle zeilen bijzetten. De ploeg van Marcel Koning zou al blij zijn als het de rechtstreekse degradatieplaatsen weet te verlaten. Quick heeft na een stroeve competitiestart de juiste versnelling weer gevonden en kan misschien met een eindsprint nog meespelen om de plaatsen voor nacompetitie. De recente geschiedenis geeft HBS weinig houvast, want de drie recent gespeelde derby’s waren allen een prooi voor de ‘haantjes’.

Met HBS moeten ook OJC Rosmalen en Quick’20 vrezen voor minimaal nacompetitievoetbal. OJC was bezig aan een goede reeks, maar verloor de laatste twee duels. Zaterdagavond spelen de Brabanders thuis tegen Dongen, dat na een mindere reeks ook steeds meer naar beneden moet kijken. Quick’20 speelt thuis tegen GOES en moet na drie nederlagen ook nodig weer eens winnen. GOES is één van de weinige teams die de competitie vrij relaxt kan uitspelen.

Dan de strijd bovenin. Vorige week vroegen wij ons nog af welk andere Oranje op zou staan, maar we hadden niet verwacht dat ze beiden zouden blijven zitten. Doordat Jong Volendam en TEC maar steken blijven laten vallen is de titelstrijd nog lang niet beslist. Tegen respectievelijk JVC Cuijk (thuis) en EVV (uit) zoeken beiden revanche.

Zeer interessant is de strijd daarachter waar OFC en OSS’20 elkaar zondag treffen. Twee teams die beiden ook nog mogen hopen op de titel, maar dan de confrontatie in Oostzaan eigenlijk wel moeten winnen. Ook UNA doet nog mee om de hoofdprijs, zeker als het zondag weet te winnen van het bezoekende Westlandia.

Bij ADO’20Blauw Geel’38 en HerculesHSC’21 gaat het – behalve voor ADO’20 – vooral om het sprokkelen van punten om weg te blijven van het degradatiegevaar.

Meer over Derde Divisie Zondag