Volg ons

Tweede Divisie

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: een enige voorbeschouwing

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: een enige voorbeschouwing

Als we eerlijk naar het fenomeen voorbeschouwing kijken, is het eigenlijk maar iets raars. Want op basis waarvan zouden we achteraf kunnen zeggen of het een goede voorbeschouwing was? Goed ingeschatte resultaten? Dan zou je beter wat geld op de wedstrijden kunnen zetten. Halfspaces en Expected Goals? Noem me een taalpurist, maar ik vind het veel te veel Engels voor een Nederlandse voorbeschouwing. Laten we het hier maar op interessante achtergrondinformatie en de verhalen rondom de diverse wedstrijden houden. Dan is het misschien geen echte voorbeschouwing, maar dan hebben we wel een enige voorbeschouwing.

Laten we eens beginnen met de meest bizarre directe degradatiekraker ooit: een duel tussen de nummers 10 en 16 van de ranglijst. Het is al vaker gezegd: de wegen van onze nationale voetbalbond zijn ondoorgrondelijk. Dankzij het polderen rondom de instroom van Jong-teams van BVO’s krijgen we nu de situatie dat het duel tussen Jong Almere City (16e met 17 punten) en Jong Vitesse (10e met 26 punten) een confrontatie in de strijd tegen directe degradatie genoemd kan worden. Mocht Jong Vitesse met de drie punten aan de haal gaan in Almere kunnen zij, om met Mart Smeets te spreken, op twee oren slapen.

In de subtop van de ranglijst, bestaande uit de nummers 3 tot en met 9, kan er nog lang niet over slapen gesproken worden. Het zit allemaal kort op elkaar en alle ploegen zullen moeten winnen om een kleine duikeling op de ranglijst te voorkomen. Katwijk keert deze week terug naar de plaats waar het vorig seizoen met zilverwaar onder de arm vertrok. In de heenwedstrijd bleek al dat de revanchegevoelens bij Kozakken Boys nog in zeer grote mate aanwezig zijn. Het leverde toen uiteindelijk een extra ingelaste worstelpartij tussen assistent Ton Cornelissen en Robbert Susan op. Deze eindigde, net als de laatste twee voetbalwedstrijden tussen Kozakken Boys en Katwijk, onbeslist. Excelsior Maassluis en Jong Sparta moeten beiden de punten in huis zien te houden tegen, respectievelijk, Rijnsburgse Boys en GVVV.

In Noordwijkerhout kijkt men al een beetje uit naar carnaval. Zeker nu bekend is dat trainer Eric Meijers samen met het klassiek geschoolde combo De Sjonnies (mede bekend van diepgaande filosofische teksten als: ja pa pa pa pa pa pa) een carnavalsnummer heeft opgenomen. Voor Meijers en zijn ploeg zullen er nog wel wat punten gehaald mogen worden, voordat het met bier doordrenkte verkleedfeest plezierig gevierd kan worden. De zeperd tegen Jong Vitesse van afgelopen weekend dreunt nog na als IJsselmeervogels de tegenstander is in een klassiek avondje Boekhorst. Van de schamele 7 punten die Sint Bavo tot nu toe bij elkaar wist te voetballen, werd er echter wel 1 behaald op het rode gedeelte van de Westmaat. De huidige nummer twee van de ranglijst zal zich dus een gewaarschuwd mens voelen.

Een stukje boven VVSB, maar nog midden in de gevarenzone, vinden we Scheveningen en Barendrecht. Beide ploegen krijgen dit weekend een stevige kluif voorgeschoteld. Scheveningen krijgt de vertekende nummer 9 (twee wedstrijden minder gespeeld dan de concurrentie) HHC Hardenberg op bezoek. Barendrecht moet zijn stevige kluif zelf gaan halen in Haarlem, met Koninklijke HFC als tegenstander wordt het bot wel op het porselein geserveerd. Op zondag komt de laatste staartploeg nog in actie. Dan reist handelshuis Lienden onder leiding van Nordin Wooter af naar Groesbeek waar De Treffers wacht.

De enige wedstrijd die we nog niet besproken hebben, kun je op verschillende manieren benaderen. Is het een examen voor thuisploeg Spakenburg? We kunnen het ook bestempelen als een potentieel vervelende horde voor koploper AFC en de echte mopperpotten zullen het bestempelen als de beeldvulling van de zaterdagmiddag van FOX Sports. Spakenburg – AFC kent echter ook nog een redelijk rumoerige geschiedenis en daar hoeven we niet eens heel ver voor terug te reizen. In 2014 speelden beide ploegen tegen elkaar om de algehele landstitel. AFC, toen onder leiding van Willem Leushuis, vond dat het tweeluik veel te laat werd gespeeld, waardoor zij in de return niet met een representatief elftal aan konden treden. De reden van het late tijdstip had alles te maken met het feit dat Spakenburg een beslissingsduel om het kampioenschap in de Topklasse (zaterdag) tegen GVVV moest spelen.

AFC wilde dat de strijd om de landstitel werd ingekort naar één wedstrijd, op neutraal terrein of desnoods bij Spakenburg, maar vonden geen gehoor bij de KNVB en Spakenburg. Daarop overwoog AFC om helemaal niet aan te treden tegen de Blauwen, maar uiteindelijk werd een van de mooiste besluiten, die de Nederlandse poldercultuur kent, genomen. AFC ging wel voetballen tegen Spakenburg, maar deed dit wel onder protest. Saillant detail: dat protest betaalde zich wel uit in een 3-2 overwinning tijdens de return. Omdat Spakenburg de heenwedstrijd met ruime cijfers had gewonnen ging de landstitel echter wel naar de Blauwen. Echt een enig verhaal toch?

Advertentie
Advertentie

Meer over Tweede Divisie