donderdag, 30 mei 2024
Voetbal247.nlUitgelichtVoetbal247.nl Visie | Voetbal tijdens de Tweede Golf

Voetbal247.nl Visie | Voetbal tijdens de Tweede Golf

In de Voetbal247.nl Visie bieden we een podium aan columns, opiniërende artikelen, historische of verdwenen clubs of onderbelichte onderwerpen binnen het topamateurvoetbal. Deze week schrijft hoofdredacteur Jelmer Geerds over het Zwaard van Damocles dat boven het voetbal hangt: De Tweede Golf.

Daar sta je dan. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?

Benieuwd welke muziekliefhebber aanslaat op de regels hierboven. Maar eigenlijk is het te hopen dat je geen idee hebt uit welk nummer ze komen. Het komt namelijk uit het onvolprezen Koningslied.

Tot zover de quasi komische noot van deze column. Er valt namelijk weinig te lachen. Als in een paar dagen tijd zowel Mark Rutte, Ahmed Aboutaleb en Jaap van Dissel spreken van een Tweede Golf, dan kunnen we wel vaststellen dat de Tweede Golf er nu echt is.

Persoonlijk had ik hem ingeschat medio oktober, maar we zitten pas in september. De competitie is amper drie speelrondes oud, we hebben nog een ronde of 30 te gaan. En dan nog het toetje: promotie-degradatiewedstrijden. Veel publiek, spanning, prachtige ontknopingen. Ze lijken een eeuwigheid geleden.

Het lijkt een kwestie van tijd alvorens de regering nieuwe, strenge maatregelen gaat aankondigen. Het laatste rondje in de horeca moest er al aan geloven en de ‘gewoon je bek houden’ uitspraak van Rutte doet vermoeden dat de premier met irritatie en verbazing heeft gekeken naar de supporters die in stadions toch weer dicht op elkaar gingen staan en hun club toezongen, juichten etc.

Ik kan me voorstellen dat dinsdagavond bij de uitzending Jinek weinig kijkers door het veelbesproken optreden van Famke Louise de terloopse opmerking van Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, is bijgebleven over het stadionbezoek bij Feyenoord. De burgervader stelde in feite dat Feyenoord zijn laatste waarschuwing heeft gehad. Komende wedstrijd kreeg de club nog een kans met het inzetten van 25 extra stewards.

Die zullen logischerwijs niet kunnen voorkomen dat fans weer op elkaar kruipen. Het gaat erom dat de supporters beseffen dat Aboutaleb het nog één keer aankijkt. Hij stelde bij Jinek ook alvast wat de volgende stap zou zijn: voetballen zonder publiek. Rampzalig voor de club, want het scheelt miljoenen aan inkomsten, het kost punten omdat tegenstanders minder geïntimideerd raken in de Kuip. Maar voor de Eredivisie is er nog een alternatief voor de supporter: de live uitzending op FOX Sports.

Ook in het topamateurvoetbal moeten we onze ogen niet sluiten voor de realiteit. Bij verschillende clubs ging het afgelopen weekend niet goed. Kropen fans bij elkaar, zowel langs de lijn als in de kantine. En dat ondanks de inspanning van het bestuur en vrijwilligers om protocollen te maken, stippen te spuiten langs de lijn, aanmeldingsprocedures op te zetten, te investeren in hygiënemaatregelen.

Als we de komende maanden van ons voetbal willen blijven genieten, dan is dit het moment om te realiseren dat het menens is. Dat je wellicht afgelopen zaterdag of zondag niet bent aangesproken door een steward op het feit dat je te dichtbij anderen stond, is geen teken dat het niet is gezien. Burgemeesters, Veiligheidsregio’s: ze kijken allemaal mee. Het is namelijk niet uit te leggen dat horeca-ondernemers hun tenten moeten sluiten en daardoor met zware financiële consequenties geconfronteerd worden. Het is niet uit te leggen aan zorgpersoneel dat nog steeds aan het bijkomen is van de Eerste Golf, waarin het geconfronteerd werd met een abnormale werkdruk, maar waar de verplegers en artsen ook veel meer mensen voor hun ogen zagen sterven dan ook zij mentaal kunnen dragen.

Daarom: laten we ons realiseren dat komend weekend wel eens onze laatste kans kan zijn om te laten zien dat we wel verantwoord naar voetbalwedstrijden kunnen kijken. Hou afstand, blijf thuis bij klachten, vermijd samenklonterende groepjes, zing niet maar neurie in jezelf, spring een meter in de lucht bij de winnende goal in blessuretijd, maar beleef het voetbal met verstand. Doen we dat niet, dan kunnen we naar niemand anders wijzen dan naar onszelf wanneer het voetbal er over een paar weken weer helemaal uit gaat. Met alle verstrekkende gevolgen voor onze geliefde clubs van dien.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD