dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlUitgelichtVoetbal247.nl Visie | Een tegengeluid

Voetbal247.nl Visie | Een tegengeluid

In onze wekelijkse rubriek de Voetbal247.nl Visie bieden we, naast historische verhalen en eigen columns, ook een podium aan diverse mensen binnen het amateurvoetbal om hun visie en mening te delen. In deze aflevering geven wij het woord aan Freek Laurijssen, een echte clubman bij Blauw Geel ’38 en voorvechter van het zondagamateurvoetbal. In al het zaterdaggeweld vond hij het tijd voor een tegengeluid.

De beloften en het weekendvoetbal zijn de afgelopen jaren grote discussiepunten geweest binnen de voetbalpiramide. Zowel door clubs en KNVB als door supporters. Vooral bij supporters merk je veel onvrede en zien ze liever geen beloften en weekendvoetbal. Maar is het wel zo erg als de meesten denken? Blijven ze niet te veel hangen in het verleden? Is het een echte hel op aarde, dat weekendvoetbal en zijn de Jong-teams Satans Kleine Helpers?

Freek Laurijssen / Foto: Peter Kuijpers

Laat ik me eerst even voorstellen. Ik ben Freek Laurijssen en ben actief vrijwilliger bij Blauw Geel’38/JUMBO te Veghel, waar ik ook trouw het eerste elftal volg. In 2016/2017 beleefden wij een topseizoen. Voor het eerst kampioen in de Hoofdklasse B Zondag en promotie naar de Derde Divisie. Nog nooit voorgekomen in de clubgeschiedenis! Voor het eerst voetballen op Divisie-niveau op het Prins Willem Alexander-sportpark. Sowieso was het jaar 2017 een topjaar voor de club. Na het kampioenschap mochten we meedoen aan het toernooi om de KNVB beker en kwam in de 2e voorronde het Spakenburg van John de Wolf op bezoek. Het resultaat? Laat ik zeggen dat John de Wolf chagrijnig van het veld af zien lopen iets is waar ik nog steeds met plezier aan terugdenk, als ik me wat down voel (Blauw Geel ’38 won met 3-2, red.) Daarna volgde een mooie thuiswedstrijd tegen VVV Venlo (0-3, red.).

Maar goed. Genoeg over mij en de mooiste club van de Meierij. Tijd voor waar ik het over wilde hebben. Laat ik beginnen met het ‘dossier’ beloften. Vooropgesteld: Ik kan me sommige frustraties volledig voorstellen. Het kan best irritant zijn dat je concurrent tegen alleen maar jeugdspelers speelt, en jij een week later tegen 5 spelers die dicht tegen het eerste elftal aan zitten. Dat is zeer zeker een punt waar verbetering in zit. Hopelijk leest Jan Dirk van der Zee even mee, want de oplossing daarvoor is best simpel: vaste selecties. Geen tussentijdse verhuizingen tussen eerste en tweede elftal. Als het nodig is kunnen de ploegen aanvulling zoeken bij Onder 19. Ik vind wel dat er één “maar” aan zit. In de winterstop zouden clubs wel spelers over kunnen hevelen (van 1 naar 2 en 2 naar 1), maar wel 1 keer per speler. Als een soort transfer. Want waarom standaardteams wel, en zij niet? Dat is krom.

Wat ik ook vaak hoor is dat de entourage rondom wedstrijden bij beloften-elftallen niet heel speciaal is. Weinig supporters en weinig beleving. Dat kan ik me indenken, al ligt dat ook vaak aan de omgeving waar er gespeeld wordt. Speel je voor 2000 man bij Jong Ajax in de ArenA is dat een hele andere beleving dan voor 2000 man op de Toekomst. Naar mijn mening zou dit echter niet het voornaamste argument moeten zijn. De Jong-teams spelen meestal goed voetbal en, eerlijk is eerlijk, dat is toch waarom we wedstrijden bezoeken. Als ik dan moet kiezen tussen een slechte pot met 5000 toeschouwers of een leuke pot met nog geen 10% van dat aantal, dan is voor mij de keuze snel gemaakt. Sterker nog: Kom maar eens kijken bij mijn team wat ik zelf train. Om een scheidsrechter bij onze club te citeren: “Ge geeft er ginne kneup voor, maar als ze beginnen te voetballen is het echt een feest om naar te kijken”. En dan staan er nog niet eens 50 man bij onze wedstrijden, inclusief spelers en trainers.

Tijd voor het grote struikelblok waar ik waarschijnlijk bijna de hele bollenstreek en de hele biblebelt over me heen krijg: het weekendvoetbal. De zaterdagclubs vinden dat de zondag-teams altijd op zaterdag moeten spelen, als ze tegen een zaterdagclub moeten. Diverse verenigingen hebben ook in de statuten staan dat er, vanwege religieuze redenen, niet op zondag gevoetbald mag worden. Maar beleid voeren op basis van religie gaat er bij mij niet in. Natuurlijk vind ik dat je best rekening mag houden met elkaar en elkaars denkwijze, maar verder moet het niet gaan. Mijn mening over weekendvoetbal is overigens best simpel: de bezoekende club mag zijn wensen aangeven, maar de thuisclub bepaalt de speeldag en aanvangstijd.

In een competitie van 18 clubs, waarin zaterdag en zondag gelijk verdeeld zijn, praat je dan over maximaal 9 “probleemwedstrijden.” En je kunt mij niet wijs maken dat een club niet mee wil denken. Sterker nog: in het seizoen 2018/2019 speelde Jong Volendam de meeste van die wedstrijden op de zaterdag. Er zat wel een enkele uitwedstrijd op zondag tussen, maar wat mij betreft moeten alle clubs water bij de wijn doen. Om alleen zondagclubs te verplichten om thuiswedstrijden op andere dagen en tijden te spelen is niet fair.

Zeker niet omdat een vereniging vaak groter is dan alleen het eerste elftal. Kijkend naar onze vereniging: op dit moment hebben wij al velden tekort op de zaterdag. Om half 3 op zaterdag is er simpelweg geen plek om het eerste elftal te laten spelen. Maar als Blauw Geel ’38 tegen Katwijk zou moeten, valt er echt wel te praten over een aanvangstijd op zaterdag vroeg in de avond.
Afsluitend mijn grootste ergernis in beide discussies: de KNVB. De voetbalbond probeert het iedereen maar naar de zin te maken, waardoor de discussie alleen maar voortduurt zonder dat er iets verandert. Zo worden ze telkens weer terugverwezen naar de tekentafel om alles maar weer aan te passen, omdat een paar clubs het er niet mee eens zijn. Het wordt tijd voor een bond die besluiten durft te nemen en een plan presenteert met als titel: En zo gaan we het doen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD