woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlAfrica Cup of NationsVoetbal als medicijn voor een verscheurde samenleving

Voetbal als medicijn voor een verscheurde samenleving

Buiten stonden rijen supporters in spanning te wachten, terwijl in het stadion het dak eraf ging. De hele natie stond als één man achter het elftal van Kameroen en dat heeft Gambia ondervonden. Het thuisland won met 2-1 en plaatste zich zo voor de halve finale. Kameroen snakt naar succes, ook om politieke tegenstellingen te verzachten.

De tragiek die eerder plaatsvond in het Stade Olembé in Yaoundé schoof hierdoor enigszins naar de achtergrond. Douala de zinderend hoofdstad van het land leek voor de eerste keer na de openingswedstrijd weer volledig tot leven te komen. De vuvuzelas echoden door de straten, maar de orde bleef als vanouds gehandhaafd.

Gewapende soldaten

Op de daken stonden gewapende soldaten met geweren in de aanslag. Toevallig of niet, waren het allemaal leden van het gevreesde Bataillon d’Intervention Rapide, dat direct aan de president rapporteert en in het verleden is beschuldigd van martelpraktijken.

Het signaal naar de fans en de bevolking was duidelijk. Er werd alles op alles gezet om nog een ramp te voorkomen. Het land kampt ook nog met een inmiddels vijf jaar durende taalstrijd tussen Engelstaligen en Franstaligen, zo is er vorige maand een prominente oppositiepoliticus en een advocaat doodgeschoten.

Natuurlijk heeft voetbal niets met politiek te maken, maar voetbalsucces is op dit moment meer dan welkom en zou kunnen zorgen voor enige verbroedering.

Zinderende kwartfinale

Het betekende dat het team van António Conceição de duimschroeven bij de opponent aandraaide, degenen die zo lang hadden gewacht konden voor hun land juichen. Los van de verontrustende elementen bood het duel alles wat een kwart-finale moet bezitten: een thuisland dat wordt ondersteund door het publiek, een sterke tegenstander, hoge balwisselingen en een komende halve finale tegen Egypte.

Flankenspel

De spelers van het nationale elftal van Kameroen werden eerder nog bespot nadat ze maar moeizaam hadden weten te winnen van Comoren, een elftal dat geen echte keeper heeft. De eerste 20 minuten tegen Gambia symboliseerden dit nog en toen Aboukabar in de 36e minuut zijn inzet zag worden weggewerkt door een keeper die in Duitsland op het vierde niveau speelt, leek het nog een moeizame avond te worden.

Echter met goed flankenspel wist het thuisland de tegenstand kapot te spelen en vond in Toko Ekambi de ideale afmaker. De komende halve finale tegen Egypte is in ieder geval finalewaardig, maar Kameroen lijkt het meest gebaat bij een kampioenschap.

 

 

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]