zaterdag, januari 22, 2022
HomeUitgelichtVoetbal 247 Visie - Over burenruzies en derbynijd...

Voetbal 247 Visie – Over burenruzies en derbynijd…

Deze week komt de Voetbal 247 Visie weer vanuit pen van de supporters en wel van Jan Vosjan, voorzitter van supportersvereniging HHC Club Support. In zijn ‘Blik op de Boshoek’ geeft hij dit keer met een beetje jaloerse blik zijn visie op de actualiteit van het topamateurvoetbal.

Over burenruzies en derbynijd…

Afgelopen week liep ik met een groep vijftien en zestien jarigen over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in de regio Verdun. Als u daar wel eens geweest bent weet u hoe dat er uit ziet. In deze “War to end all wars” werd het landschap onherstelbaar beschadigd en nog steeds kotst de aarde granaten en staal uit. Onder leiding van een Nederlandse gids werden we professioneel langs een recent gevonden granatenpaar geleid. Het kostte wat moeite om te voorkomen dat de pubers het wapentuig oppakten om er een selfie mee te maken. Alles voor insta.

Geïnspireerd door de Frans-Duitse burenruzie die in de jaren 14-18 is uitgevochten dwaalden mijn gedachten af naar een wedstrijd als Katwijk-Quick Boys. Of IJsselmeervogels – Spakenburg. Heuse derby’s waarnaar wekenlang wordt uitgekeken. Waar burgemeesters van wakker liggen en waar fans over kibbelen wat nu de grootste Derby van het land is. En wie de meeste toeschouwers trekt. Illegale vuurwerkhandel draait overuren en de afdeling rookgordijnen van webshops die deze zaken verkopen hebben een topomzet. In Polen schijnen die trouwens goedkoper te zijn maar daarover een andere keer meer. Een lichte jaloezie maakte zich van mij meester beste lezer, want in Hardenberg missen we een Derby van formaat. Omdat HHC als enige club ten noorden en oosten van de IJssel in de Tweede Divisie speelt treffen we geen buurtgenoot. Zelfs geen streekgenoot. Sterker nog, de dichtstbijzijnde tegenstander woont op anderhalf uur bussen, zonder files dan. En dat maakte van mij een jaloers man daar op de velden rondom fort Douamont. De week ervoor werden we afgedroogd in een zeiknat Veen. Na verlenging en strafschoppen stapten we rond 12 uur in de bus om tegen half drie volledig gedesillusioneerd in bed te stappen. Beelden van Rood en Blauw op een kolkende Westmaat schieten door mijn hoofd, hoeveel mensen zitten er? 7800? 8200? Of nog meer?

Vroeger speelden we op de Boshoek legendarische wedstrijden tegen Excelsior ’31. Mannen als Erwin Looms en Gerard Kocks die elkaar op leven en dood bestreden. Looms die altijd perfect de scheids bespeelde en Kocks die al geel kreeg als hij de beste man goedemiddag wenste. Althans in mijn beleving. Vaak was de inzet het kampioenschap in de Hoofdklasse C. We noemden dat een Derby maar een echte was het niet, wel een wedstrijd tussen grootmachten uit het Oosten van het land. Tussen Twente en Salland, tussen Tukkers en Saksers met Grolsch als gedeelde liefde, dat dan weer wel. En voor boeren, maar dat heeft u vorige week op het Malieveld zelf kunnen zien. Helaas spelen we de laatste jaren alleen nog in de voorbereiding tegen elkaar. Als ik de nostalgieknop nog iets verder opendraai kom ik natuurlijk uit bij de enige echte Derby die onze regio heeft: HHC – Bergentheim. Maar we moeten gepensioneerde mannen gaan vragen hoe die wedstrijden verliepen, dat was nog in het zwart-wit tijdperk. In die tijd liepen fans nog geen “corteo”, en omdat nu in Hardenberg te doen voor een wedstrijd tegen Jong Sparta of AFC is ook een beetje gek vindt u niet?

Maar er is hoop! Excelsior speelt in de Derde Divisie en is nog maar 1 promotie van een plaats in dezelfde competitie als de onze verwijderd. Als het bedrijfsleven daar in Rijssen er nog een paar eurootjes tegenaan gooit lukt dat vast. En als de lokale ondernemers in Bergentheim hetzelfde doen komt dat ook vast in orde. In beide plaatsen zou de dominee de collecte bij de uitgang voor een nieuwe spits of rechtsback kunnen bestemmen. Laat maar komen dus die Derby’s! Met of zonder buscombi of corteo dat maakt ook niet meer uit. Al moeten we achteruit lopen naar De Boshoek, Sportpark Moscou of De Koerbelt!

Hup Excelsior! Hup Bergentheim, laat ons juichen!

*overigens ben ik van mening dat de beloftenelftallen in een eigen competitie moeten spelen*

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS