dinsdag, 18 juni 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagVitesse maakt eind aan bekeravontuur DVS'33

Vitesse maakt eind aan bekeravontuur DVS’33

Toen kwam er dinsdagavond in het Arnhemse Gelredome een olifant met een lange snuit en die blies het KNVB-bekersprookje uit voor het Ermelose DVS’33. Die olifant was de huidige nummer 4 in de Eredivisie Vitesse, dat zich ditmaal niet zoals in 2008 en 2017 liet verrassen door een amateurclub.
Twee keer eerder sneuvelde men tegen amateurclubs; weliswaar beide malen buiten het Gelredome maar toch……
In 2008 was FC Lienden de reuzendoder door Vitesse in de 3e ronde met minimaal verschil(1-0) te verslaan. In 2017 was het nog beschamender. Had men enkele maanden geleden nog de KNVB-Beker gewonnen; in de 1e ronde van het volgende bekertoernooi ging het goed mis. In Amsterdam trad men aan tegen Hoofdklasser Swift. Het bleef na 90 minuten 0-0; verlenging bracht ook geen winnaar. Wel de penalty’s die Swift beter nam(5-3) . Een blamage voor de ploeg uit de Eredivisie.

Vitesse-trainer Thomas Letsch had zijn huiswerk goed gedaan.
“We hebben DVS’33 op dezelfde wijze geanalyseerd als bijvoorbeeld Tottenham Hotspur en waren het er over eens dat we een goede, technische ploeg tegenover ons zouden krijgen”.

Hij had het mooi uitgedokterd…..

Peter Wesselink had zijn “strijdplan” om Vitesse het zo lastig mogelijk te maken uitstekend uitgedokterd en op papier gezet. Vroeg storen bij de opbouw van de tegenstander, de ruimtes klein houden, een mannetje meer achterin en op het middenveld posteren, aanvallend spel vanuit de 2e lijn en zo lang mogelijk de nul houden.  

Gevoel voor humor…

DVS’33 voorzitter Aart Goossensen liep gisteravond in het Gelredome rond zo trots als een pauw. Zijn DVS’33 had het toch maar gepresteerd om door te dringen tot de laatste 16 van de KNVB-Beker; voorwaar een prestatie van formaat en bovendien een unicum in de historie van de 88 jarige dorpsclub. Aart Goossensen liet ook nog eens doorschemeren dat hij naast  het voorzitterschap ook nog behept is met een flinke dosis humor getuige zijn opmerking:
“ Winst op Vitesse is de kortste weg om Europa in te gaan!”.

Hoe kwam DVS’33 zo ver…

De weg naar het Gelredome was een lastige, al moet daarbij wel direct aan toegevoegd worden dat DVS het geluk had om twee keer in eigen huis in actie te mogen komen. In de 2e voorronde ontmoette men het een klasse hoger spelende Noordwijk. Een lastige tegenstander die zich pas gewonnen gaf na strafschoppen. In de 1e ronde van het Hoofdtoernooi lootte men FC Eindhoven, uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie en alhoewel deze BVO-club de overhand had in dit treffen stond er na 90 minuten voetbal toch een stand van 2-1 in het voordeel van DVS’33 op het scorebord. “Op naar het Brabantse land “luidde het motto na de loting voor de 2e ronde tegen Achilles Veen. Het werd een gedenkwaardige wedstrijd in de mist en met volop vuurwerk. Een wedstrijd die vroegtijdig gestaakt leek te worden omdat de 22 acteurs amper te zien waren maar uiteindelijk toch werd uitgespeeld. Opnieuw ging de Ermelose ploeg in de koker en kwam Vitesse er uit als tegenstander. Een aansprekende tegenstander; die men in eigen huis moest gaan bestrijden.

DVS gaf prima partij…

Een tegenvaller gisteren voor het bezoekende DVS was het gemis van de ervaren doelman Daan Huiskamp. Hij moest wegens ziekte achterblijven. En dat betekende dat Peter Wesselink een beroep moest doen op zijn 26-jarige reservekeeper Jonathan Waterberg, die daarmee zijn debuut maakte in de hoofdmacht. Dat Vitesse het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij zou zijn en 85% balbezit zou hebben was niet zo vreemd.
Vitesse kwam overigens met nagenoeg hetzelfde elftal binnen de lijnen waarmee het Feyenoord afgelopen zaterdag in eigen huis versloeg. Alleen Trondstad(blessure) was afwezig terwijl Huisman en Buitink op de bank zaten. 
DVS’33 gaf uitstekend partij; gooide alle schroom van zich af en was duidelijk niet echt onder de indruk van een leef, sfeerloos Gelredome.
Stef Nijland was de DVS-speler met de grootste betaald voetbal ervaring hetgeen hij liet zien. Ook deze avond strooide hij weer lustig met passes. De ploeg uit Ermelo kwam het eerste kwartier eigenlijk probleemloos door; creëerde weliswaar nauwelijks iets maar gaf ook niets weg.
Een corner en een schot van Dominik Oroz dat hoog over ging waren de enige wapenfeiten.

In minuut 22 ging het fout. Daan Huisman was de man die met een mooi bekeken schot Waterberg kansloos liet(1-0). En toen kwam het moment(32e minuut) dat Ali Akla zich nog heel lang zal blijven herinneren. Alleen voor Vitesse-doelman Jeroen Houwen controleerde hij de bal keurig maar schrok blijkbaar dermate van de kans dat hij de bal in plaats van achter Houwen ver naast schoot. De ideale kans op de gelijkmaker voor DVS.

Na de thee een identiek beeld. Vitesse met meer balbezit en DVS’33 hopend op “Kansjes, die altijd in zo’n wedstrijd komen “aldus Wesselink.

En zo’n kans kreeg Roemeon. Weggestuurd door Jeremy Jonker op links stormde de behendige speler alleen op Houwen af, mikte op de links korte hoek maar zijn schot ging naast.Ook de tweede kans op de gelijkmaker ging verloren.

Toen Openda razendsnel reageerde op een foutje in de DVS-verdediging en 2-0 aan liet tekenen was het “over en sluiten” voor de ploeg uit Ermelo; de strijd was gestreden; Vitesse zou de koker in gaan voor de loting van de kwartfinales.

Dat Peter Wesselink daarna de andere bankzitters ook nog aan de sfeer wilde laten proeven van dit treffen door ze spelminuten te gunnen was naast een logische gedachtegang ook een sympathiek gebaar. Per slot van rekening is dit een ervaring en belevenis die iedereen graag een keertje mee wil maken.
In de slotfase ging Vitesse nog wel op jacht gaan naar een hogere score maar ontpopte Waterberg zich als een goede doelman en voorkwam hij met enkele fraaie reddingen een hogere eindstand.
En zo kwam er een eind aan dit bekeravontuur waarin DVS in het Gelredome mooie reclame maakte voor het 3e Divisievoetbal.


Herman van Diejen

      

  

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD