zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVERSLAG | Tiental van HFC in slotfase ten onder in Maassluis

VERSLAG | Tiental van HFC in slotfase ten onder in Maassluis

Gertjan Tamerus wil van HFC een geoliede machine maken en is een eind op weg. Bij Excelsior Maassluis leidde de Koninklijke vlak voor rust met 0-1. Geen vuiltje aan de lucht. Virtueel was de ploeg nog steeds mede-koploper en ongeslagen. Toen bleek dat voetballers ook vooral mensen zijn met – onder stress – onverklaarbare emoties. Danny Hols kreeg de rode kaart en Excelsior Masssluis won het duel met 3-2.

Voorbereiding
Alles doet Gertjan Tamerus er aan om toeval uit te sluiten en blessures te voorkomen. Eind augustus zat de acht weken voorbereiding erop en dan bestaan de drie wekelijkse trainingen uit. Actief herstel op maandag met onder andere statische krachtoefeningen in een voetbaljasje. Dinsdag staat de voetbal conditionele training op het programma en op donderdag worden de spieren door middel van spring- en hinkvormen alvast op spanning gezet voor de zaterdag. Spierblessures zijn er amper in de selectie. Daarna volgt een partijspel met training van standaardsituaties of, zoals afgelopen donderdag, een zeven tegen zeven positiespel met vier kaatsers.

Druk
De trainer wilde de nadruk leggen op het druk zetten van de bal en het snel veroveren daarvan. Dat lukte in Maassluis al na vier minuten uitstekend. Jim Hulleman zette druk in de zestien en Roy Castien zette HFC op voorsprong, 0-1.

Modelvoetballer
De gasten konden geen beroep doen op Wessel Boer. Linksbener Oscar Wilffert was zijn vervanger waardoor de vijf mansdefensie bestond uit drie mandekkers Oscar Wilfert, André Morgan en aanvoeder Danny Hols. Alle drie zijn het modelvoetballers. ,,Achterin zoek ik vooral spelers die betrouwbaar zijn’, weet Tamerus.

Voorbeeld
Twee weken geleden zei de trainer over zijn aanvoerder. ,Danny Hols is een super strijder. ,,Ik ben blij dat hij er weer bij is. Hij geeft altijd 110 procent, in zijn houding is hij een voorbeeld voor velen.’’

Maximaal
Wie een SWOT-analyse loslaat op zijn gedrag ziet dat zijn kracht ligt in het tot in de details uitvoeren van zijn taak. Hols heeft de drang om alles voor honderd procent te doen en dat werd beloond. Hij rondde zijn studie master construction management and engineering aan de universiteit van Delft af én combineerde dat met een relatie en met HFC. Het perfectionisme leverde hem binnen de Koninklijke een steeds hogere plek in de hiërarchie op. ,,Ik zie alles als topsport. Het voetbal maar ook mijn studie en werk. Ik wil overal het maximale uithalen.’’

Stress
Maar sommige dingen liggen – nog- niet binnen de cirkel van invloed van een coach. Danny Hols is gelukkig ook een mens en die kan – net als iedereen- onder stress soms onverwacht reageren. ,,Ongelukkig” noemde Gertjan Tamerus de rode kaart. ,,Volgens Danny liep Vincent van den Berg op hem door en raakte Danny hem aan zijn hoofd. De bal was al weg en het was binnen de zestien. Niet slim, maar het zit ons met dit soort beslissingen voor of tegen niet mee.” Daan Blij scoorde de gelijkmaker. Hols kon gaan douchen.

Rode kaart
Gertjan Tamerus was zelf ook ooit een teamspeler-pur-sang en noemde de actie van Hols ‘niet slim’. In zijn laatste seizoen als speler bij HFC overkwam Tamerus hetzelfde. In zijn enthousiasme zette hij op de middenlijn een iets te felle tackle in. Coach Pieter Mulders vond het geen rode kaart, maar de spits gaf met de actie de arbiter genoeg reden om de rode kaart te trekken. Mulders zei destijds. ,,Die rode kaart bepaalde echt de wedstrijd. Of hij terecht was betwijfel ik maar het is niet slim om als aanvaller zo’n sliding te maken op de middenlijn.’’

Herhaling
De geschiedenis herhaalde zich in Maassluis. Het duel kantelde. In de eerste twintig minuten van de tweede helft kreeg de formatie van trainer Dogan Corneille drie fraaie kansen. Daan Blij, Omar Ouali en Vincent van den Berg hadden echter het vizier niet op scherp staan. Topscorer Sietse Brandsma leek HFC een kwartier voor tijd alsnog – met tien man – naar de zege te schieten. De Koninklijke ging met een man minder 4-3-2 spelen en doelman Richard de Groot hield zich goed staande.

Slotfase
Drie minuten voor tijd moest De Groot toch buigen. Gabri Urbanus zorgde voor de gelijkmaker nadat Desevio Payne en invaller Roy Deken elkaar in de weg liepen. En in de blessuretijd was het Vincent van den Berg die – als derde man in een aanval- voor de 3-2 zorgde. ,,Ze pompen de bal erin en we kregen bij de tweede tegentreffer een vrije trap tegen in plaats van mee. Doodzonde.”

De Koninklijke heeft nu twee thuiswedstrijden voor de boeg. En wel tegen twee ‘papieren’ topploegen. Eerst komt HHC Hardenberg naar Haarlem en dan volgt IJsselmeervogels. HHC Hardenberg en de ‘De rooien’ hebben allebei één punt. Excelsior Maassluis is na de zwaarbevochten zege elfde in de rangschikking.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD