woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagVERSLAG | Sparta Nijkerk pakt koppositie in twee minuten

VERSLAG | Sparta Nijkerk pakt koppositie in twee minuten

In een topper die nooit het bij een topwedstrijd te verwachten niveau kreeg, had Sparta Nijkerk uiteindelijk aan twee trefzekere minuten genoeg om de koppositie van het bezoekende FC Lisse over te nemen. Voor het overige waren de concurrenten voor de titel aan elkaar gewaagd. FC Lisse kwam tegen het einde nog terug in de wedstrijd, maar dat was te laat om de nederlaag af te wenden. Tot enthousiasme van het talrijke thuispubliek bleven de drie punten in Nijkerk.  

Coach Eric Speelziek wist vooraf al dat het tegen een naaste concurrent als FC Lisse niet in de eerste plaats zou gaan om goed en aantrekkelijk voetbal. “In een topwedstrijd gaat het er bovenal om dat je geen onnodige fouten maakt. Daar hamerde ik op in de voorbereiding, en ook in de rust hield ik dat de ploeg nog eens voor.” Tot groot genoegen van de Sparta-trainer kwam juist dat aspect goed uit de verf, en was dat in zijn ogen de basis voor de overwinning.

Oplossen puzzle 

De schorsing van Maurice de Ruiter stelde Speelziek vooraf voor een behoorlijke puzzle. Wat de coach ook zou kiezen, de afwezigheid van aanspeelpunt, draaischijf én goaltjesdief De Ruiter zou onvermijdelijk leiden tot een andere speelwijze. Het in de basis laten starten van Jesse van Nieuwkerk en Gilbrano Plet, vorige week tegen VVOG beiden nog invaller, moest de oplossing vormen. En het moet gezegd, met name Plet maakt de keuze voor hem volledig waar. Opvallend veel van de aanvoer kwam voort uit acties van de snelle flankspeler, zag ook Speelziek: “Gilbrano is in topwedstrijden altijd goed.” Jesse van Nieuwkerk, hoe gedreven ogend ook, was een tandje minder gelukkig in het rendement van al zijn inspanningen.

De openingsfase van de wedstrijd was duidelijk voor de thuisploeg. De Spartanen zetten direct druk op hun tegenstanders, wat resulteerde in een optisch overwicht en enkele kansjes. Een schuiver van aanvoerder Donny van der Wal was daarvan feitelijk nog de grootste. Vanaf een minuut of twintig verschoof heel geleidelijk het spelbeeld naar gelijkwaardigheid. Het lukte FC Lisse echter niet om het initiatief over te nemen. Tot aan de rust creërde geen van beide ploegen ook nog maar één reële scoringsmogelijkheid.

Standaardsituaties

Niet alleen de twee teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft, ook het spelbeeld bleek al snel ongewijzigd. Het niveau zakte echter zo mogelijk nog wat verder terug, en uitgespeelde doelrijpe kansen bleven andermaal uit. Een doelpuntloos gelijkspel als uitkomst werd met de minuut waarschijnlijker. Jeffrey Klijbroek van FC Lisse vormde zo’n beetje als enige af en toe een uitzondering op de qua voetbalgenot algehele malaise, op de momenten dat hij zijn immer oogstrelende balbehandeling in stelling bracht. 

Met nog een half uur te spelen deelde Sparta Nijkerk echter alsnog een dubbele mokerslag toe, een klap die naar later bleek voldoende was om het pleit in eigen voordeel te beslechten. Tot twee keer toe lag een standaardsituatie in de vorm van een hoekschop aan de basis van een treffer. Eerst trof Mike Ahrens doel vanuit een rebound en een minuut later zag Roy Bakkenes zijn hoekschop via een ongelukkige Lisse-verdediger in het net ploffen.

FC Lisse-trainer Raymond Bronkhorst wisselde er nog flink op los, waarbij hij in de persoon van Luca Tarani nog een extra aanvaller inbracht. Een serieuze inhaalrace kwam echter pas vijf minuten voor tijd van de grond toen Justin van der Putten onverwacht toch nog de aansluitingstreffer liet aantekenen. De invaller wist wel raad met de rebound die Sparta-doelman Wouter Beukers hem bood, na een vlammende vrije trap van specialist Tom Noordhoff. De Lissenaren leken hierna wél vleugels te krijgen. Sparta werd ver teruggedrongen, maar de resterende tijd bleek te kort om nog iets aan de uitslag te veranderen.

“We kwamen niet in ons eigen spel,” constateerde Raymond Bronkhorst achteraf kernachtig. “Mijn verwachting was dat de afwezigheid van Maurice de Ruiter in ons voordeel zou zijn, maar dat kwam er geen moment uit. Het lukte maar niet om ons onder de druk uit te voetballen.”

Sparta Nijkerk – FC Lisse 2-1 (0-0) 

Doelpunten: 60. Mike Ahrens, 61. Bas Gozeling e.d. 2-0, 85. Justin van der Putten 2-1

Scheidsrechter: S. Teuben

Jakob Kos

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD