maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagVERSLAG | Sparta Nijkerk laat punten liggen bij VVOG

VERSLAG | Sparta Nijkerk laat punten liggen bij VVOG

Het bezoek aan streekgenoot VVOG bracht Sparta Nijkerk weinig vreugde. Door de 1-1 puntendeling raakten de oranjehemden de gedeelde koppositie kwijt aan de wel winnende concurrent FC Lisse. Een tweede tegenvaller was de rode kaart voor topschutter Maurice De Ruiter. 

Sparta-coach Eric Speelziek koos in zijn beschouwing achteraf voor realiteitszin: “Wij horen bij de top drie van deze derde divisie, maar we steken er niet bovenuit. Want vandaag combineerden we af en toe prima, maar schoten we absoluut tekort in het benutten van de vele kansen. Als je zoveel kansen krijgt, moet je winnen. Aanvallend was het gewoon niet goed genoeg. Wat in feite al dit hele seizoen onze tekortkoming is.”  

Waarmee in feite het verhaal van de wedstrijd verteld was. Al zou dat het aandeel van VVOG tekort doen, want de equipe van trainer Raymond Schuurman weerde zich kranig tegen de zoveel hoger geklasseerde tegenstander. Een flink deel van de eerste helft was het wedstrijdbeeld sowieso gelijkwaardig. De grootste kansen waren echter van meet af aan voor Sparta Nijkerk. De Harderwijkers zochten vaak naar de lange bal, een speelwijze waar de Nijkerkse verdedigingslinie met Wesley de Laat en Janic Makizodila wel raad mee wist. 

Van Sparta-zijde kwam vooralsnog het meeste gevaar van Bryan Burgerhout, op de momenten dat hij zijn snelheid inzette. Vaker werd het tempo nodeloos laag gehouden. “Wij speelden in de eerste helft te tam naar voren, beducht als we waren voor snelle omschakelingen van VVOG,” zag Speelziek. Toch was er nog niets aan de hand, want dreiging van VVOG bleef uit en de Spartanen creëerden zich voortdurend nieuwe kansen. 

Cruciale misgreep

In de slotminuut van de eerste helft gebeurde echter het ondenkbare, dankzij een op een verre vrije trap totaal mistastende Sparta-doelman Wouter Beukers. Toen de voorzet vertrok stond Beukers volkomen onbedreigd klaar om de bal te vangen, maar met een ultieme sprint wist Dean van Ooijen de bal nog net voor Beukers’ graaiende handen in het doel te koppen. Een dodelijk moment voor een tegengoal, zo kort voor rust, en voor Beukers persoonlijk uiteraard een fikse mentale opdoffer. “We hoeven het er niet meer over te hebben, hij weet ‘t,” berustte zijn trainer na afloop toen de cruciale misgreep ter sprake kwam. “Bovendien ging er aan die vrije trap veel te gemakkelijk spel van ons op het middenveld vooraf.”

Meer passie

Speelziek besloot na rust nadrukkelijker met drie aanvallers te gaan spelen. Het tempo ging direct een stukje omhoog, maar het effect werd pas echt zichtbaar toen twee van die drie aanvallers (te weten Ricardo Fransberg en Bryan Burgerhout) gewisseld werden voor Gilbrano Plet en Jesse van Nieuwkerk. Hun passie bracht met name Maurice de Ruiter nog vaker in stelling, maar de gelouterde spits had bepaald zijn dag niet. Op één belangrijk moment na dan, toen hij een ver doorgevoerde rush van Jesse van Nieuwkerk met een welgemikt schot langs doelman Wouter Polhoud in de touwen wist te jagen.

Na de gelijkmaker leek VVOG rijp voor de sloop, ware het niet dat De Ruiter met zijn gelijkmaker zijn kruit meteen verschoten leek te hebben. Net naast koppen, te slap intikken, het zat de spits op z’n zachtst gezegd bepaald niet mee. VVOG bleef daardoor feitelijk nog in leven, en toonde dat ook af en toe met een venijnige tegenstoot.

Rood door optelsom frustraties?

Tegen het einde van de wedstrijd leek Maurice de Ruiter het ook nog eens niet getroffen te hebben met scheidsrechter De Roque Brito. De frustratie spatte van zijn gezicht toen hem geen strafschop werd toegekend toen hij, in de ogen van heel Sparta, onreglementair gestuit werd bij een geheide scoringskans. Luttele minuten later vergreep hij zich opzichtig, en van achteren, aan Job Hoogendoorn. Direct rood was het onvermijdelijke resultaat, waarna De Ruiter in zijn uppie net iets eerder van het veld kon dan zijn medespelers. Die er overigens met het overgeleven tiental nog fel tegenaan gingen voor de winst, maar VVOG lukte het ook in extremis de storm te overleven.

In de aanloop naar de topper Sparta Nijkerk – FC Lisse heeft Eric Speelziek dankzij de tumultueuze slotfase in ieder geval één extra puzzle op te lossen: “Hoe los ik de afwezigheid van Maurice de Ruiter op?”

VVOG – Sparta Nijkerk 1-1 (1-0) 

Doelpunten: 45+1. Dean van Ooijen 1-0, 73. Maurice de Ruiter

Bijzonderheden: 90+1. Rode kaart Maurice De Ruiter

Scheidsrechter: S. de Brito Roque 

Jakob Kos

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD