donderdag, 30 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVERSLAG| Solide defensie en "sterke thee" laten Excelsior Maassluis weer eens juichen

VERSLAG| Solide defensie en “sterke thee” laten Excelsior Maassluis weer eens juichen

Wat zat er bij Excelsior Maassluis toch in de thee? Het was in ieder geval duidelijk dat Kozakken Boys hier in de rust niet van had gedronken. Na een doodsaaie eerste helft klapte de thuisploeg in de tweede helft uit de startblokken en had het via goals van aanvoerder Vincent van den Berg en Giovanni da Fonseca “the boys”, al na een kwartier spelen, twee keer op de rug weten te krijgen. Door stabiel verdedingswerk kwam deze 2-0 score niet meer in gevaar en werd er zo na 2 wedstrijden weer eens een overwinning geboekt door de ploeg van Dogan Corneille.

Het affiche tussen Excelsior Maassluis en Kozakken Boys, zaterdagmiddag op Sportpark Dijkpolder, was er een tussen twee ploegen die voornamelijk uitblinken in wisselvalligheid. Hoge pieken en diepe dalen, dat zijn wel twee kenmerken voor de resultaten die beide ploegen tot nu toe hebben behaald. Waar Excelsior Maassluis uitstekende (last minute) overwinningen tegen Koninklijke HFC en Quick Boys boekte, keek het vorige week in en tegen Spakenburg al bij rust tegen een kansloze 4-0 achterstand aan. Het werd dan nog wel 4-2. maar de constantheid is nog iets waar de jonge ploeg van de Tricolores aan kan werken. Ook voor Rick Adjei is er nog veel werk aan de winkel. Met slechts twee overwinningen uit de eerste acht competitiewedstrijden, is het begin van de nieuwe Jacks’s League alles behalve succesvol te noemen. Alleen thuis tegen HHC Hardenberg en op bezoek bij Quick Boys mochten de Werkendammers een driepunter noteren. De laatste weken hadden de Boys een zwaar programma en gingen de topwedstrijden tegen AFC en Katwijk verloren. Echter bood voornamelijk de laatste wedstrijd tegen koploper Katwijk hoop op de Zwaaier, want in een spannende wedstrijd liet de ploeg van Adjei zien dat het “gewoon” in staat was om goed partij te bieden tegen een club die dit seizoen voor de titel gaat strijden.

Vanwege het redelijke spel vorige week tegen Katwijk, had Adjei weinig redenen tot het doorvoeren van grote wijzigingen in de basisopstelling. Slechts één wijziging stond er op het wedstrijdformulier; aanvaller Yordi Teijsse kreeg de voorkeur ten opzichte van jeugdproduct Johnny Lommers. Het was de derde keer dat de van AFC overgekomen aanvaller in de basis mocht starten. Bij Excelsior Maassluis drie wijzigingen ten opzichte van de zeperd in Spakenburg. Verdedigers Gijs Abbas, Calvin Tureaij en aanvaller Daan Blij moesten genoeg nemen met een plaatsje op de bank en dit zorgde ervoor dat Luivienna Statia, Giovanni da Fonseca en Vincent van den Berg weer terugkeerden bij de eerste elf namen. Ook van het 5-3-2-systeem, waarin de Tricolores dit seizoen vaak opereerden, werd ingeruild voor het oude vertrouwde 4-3-3-systeem.

Waar de omstandigheden zaterdagmiddag uitstekend waren voor een mooie pot voetbal, kwam dit maar zelden tot uitvoering op de mat. Waar zo’n 400 toeschouwers de weg naar Sportpark Dijkpolder hadden gevonden, was eigenlijk het alleen het aanwezige zonnetje hetgeen wat de wedstrijd aangenaam maakte. Beide ploegen kenden een zeer behoudende spelmentaliteit en daardoor was het zeer lastig om iets te creëren. Dit resulteerde dan ook in een wedstrijd die zich vooral op het middenveld afspeelde en waar foute passes en balverlies de overhand hadden. Na twintig minuten kwam Kozakken Boys een stukje beter in de wedstrijd en was het Gwaeron Stout die keeper Jean Paul van Leeuwen voor het eerst testte. Het rolletje was echter geen probleem voor de doelman, maar het luidde wel een wat betere fase van Kozakken Boys in waarin er wat meer kansjes ontstonden. De grootste kansen waren voor Thomas Marijnissen en verdediger Sven van Ingen. Beide kansen ontstonden uit hoge ballen en voornamelijk de uitstekende kopbal van Marijnissen zorgde er voor dat Van Leeuwen nu echt aan de bak moest om zijn ploeg voor een achterstand te behoeden. De ervaren keeper ranselde de krachtige kopbal net onder de lat vandaag en slaagde dus in zijn missie. De eerdergenoemde kans van Van Ingen was in potentie een stuk groter dan die van Marijnissen, maar leverde dus ook geen goal op. Na een goede vrije trap van Yasin Ouja, kopte Teijsse de bal door en kwam zomaar voor de voeten van Van Ingen die vanaf een meter of 6 dé kans had om de 0-1 binnen te schieten. De verdediger bleek niet te beschikken over een neusje voor de goal, want het slappe rolletje zorgde er voor dat Van Leeuwen de bal makkelijk kon oprapen en zodoende het gevaar kon ontmantelen. Kwam Excelsior Maassluis dan niet in de wedstrijd voor? Oh, jawel. Gelegenheidslinksbuiten Bram Wennekes had op aangeven van Da Fonseca een goede kopkans vanaf een paar meter vanaf de goal. Echter verdween de bal van de ex-jeugdspeler van ADO Den Haag net naast en was het gevaar voor de Werkendammers verdwenen. Het was een zeer matige eerste helft die ook door diverse blessurebehandelingen steeds stillag. Zo moest rechtsback Omar el Baad zich met een blessure laten vervangen door Calvin Tureaij. Scheidsrechter Preston Henshuijs deed dan ook iedereen een groot plezier door ‘maar’ twee minuten bij te trekken en af te fluiten voor het rustsignaal.

Na rust ineens een heel ander wedstrijdbeeld en dit maakte het verblijf op Dijkpolder ineens een stuk interessanter! Excelsior Maassluis had blijkbaar een goede thee gezet in de rust, want het knalde uit de starblokken. Toch viel de openingstreffer voor de thuisploeg nog redelijk uit de lucht. Letterlijk, want na een lange bal vanuit achteruit zorgde rechtsback Frenk Keukens er voor dat de bal voor de voeten van Vincent van den Berg belandde. De ervaren aanvaller rekende kinderlijk eenvoudig af met het duo Van Ingen & Warmolts en vuurde de bal vanaf een meter of 18 op het goal van Kieboom. Ook het optreden van de keeper was alles behalve overtuigend en daardoor zag Van den Berg zijn harde poging, door het midden van het doel, tegen de netten aan vliegen en was de voorsprong voor de Tricolores, nog binnen 5 minuten in de tweede helft, een feit. De tweede competitiegoal voor de aanvoerder in de Jack’s League en ook nu weer een belangrijke. Het was het signaal voor de thuisploeg om de voet nog maar even op het gaspedaal te zetten en zodoende al een vroege beslissing te forceren. Dit gebeurde ook al bijna in minuut 54 toen Excelsior Maassluis via Tureaij aan de rechterkant opstoomde en de bal scherp werd voorgezet op Da Fonseca. De middenvelder vuurde in een keer in de korte hoek, maar zag dat het aluminium hem niet gunstig gezind was, waardoor de bal via de paal naast verdween. Dit keer was het houtwerk de thuisploeg dus niet goed gezind, maar drie minuten later zorgde juist de lat er voor dat de score in het voordeel van de thuisploeg bleef staan. Via een goede dribbel van Marijnissen verschafte de vleugelspeler zichzelf de ruimte om van links naar binnen te komen en daarna uit te halen. Zijn fraaie poging spatte echter uiteen op de bovenkant van de lat en was het applaus van de meegereisde Kozakken Boys-supporters het de enige beloning voor de 22-jarige Bredanaar.

Op het uur spelen ging het andermaal fout voor Kozakken Boys. Net nadat Rick Adjei Mark Veenhoven en de van een blessure teruggekeerde Nizar Makkaoui had ingebracht voor de onzichtbare Lars Hutten en Yasin Ouja, was de thuisploeg weer genadeloos en strafte de foutjes van Kozakken Boys genadeloos af. Via opportunistisch voetbal met veel lange- en doorkopballen kwam Excelsior Maassluis uiteindelijk op de helft van de tegenstander en werd Redouan Omar Ouali gelanceerd. Rechtsback Keukens leek echte het gat te kunnen dichtlopen en zodoende de aanval onschadelijk te maken, maar opnieuw was de back ongelukkig en slaagde hij hier niet in. Dit gaf Omar Ouali de kans om de achterlijn te halen en de bal op een presenteerblaadje aan te leveren aan de geheel vrijstaande Giovanni da Fonseca. Da Fonseca pakte dit cadeautje maar al te graag uit en liet Kieboom kansloos. Zo was de ruime voorsprong binnen een uur een feit en was er zowel letterlijk als figuurlijk geen wolkje aan de lucht in Maassluis. De ploeg van Corneille kon nu gaan consolideren en wachten wat Kozakken Boys nog van plan was om de wedstrijd weer een wedstrijd te maken. Er moest dan snel iets gaan gebeuren, want de Boys leken niet in staat om iets te kunnen forceren.

Kozakken Boys kreeg van Excelsior Maassluis steeds meer de ruimte om ook echt het spel te gaan maken. De Maassluizers zaten in een zetel en konden door de degelijke defensieve organisatie het gevaar wel redelijk afhouden. Voornamelijk Kevin Ringeling was een stabiele factor in de defensie, die daardoor redelijk makkelijk overeind kon blijven. Uiteraard waren er wel kansjes voor Kozakken Boys te noteren. Zo kreeg aanvoerder Kaj Ramsteijn een goede kans uit een corner, kwam Mark Veenhoven net een teen tekort om een voorzet van Rochdi Achenteh binnen te tikken en zag Marijnissen andermaal hoe zijn afstandspoging werd gepakt door Van Leeuwen. Excelsior Maassluis had nog maar weinig aanstalten om aanvallend iets te verrichten, maar de poging die nog volgde was dan wel gelijk een hele fraaie. Via een fraaie omhaal zorgde Bram Wennekers nog voor een poging die de toeschouwers wel kon verleiden tot een applaus. Kieboom kon de bal echter makkelijk oppakken en, eerlijk gezegd, had deze eventuele goal qua fraaiheid zeker niet in het wedstrijdbeeld gepast.

Excelsior Maassluis sleepte de 2-0 voorsprong over de streep en boekte zodoende na 2 wedstrijden weer eens een (broodnodige) zege. De ploeg van Corneille klimt gelijk naar plaats 10 op de ranglijst en heeft het linkerrijtje weer in zicht. Na de onderbreking van volgende week volgt er eerst de ontmoeting met regiogenoot Westlandia voor de KNVB beker en daarna mogen de Tricolores op bezoek bij hekkensluiter GVVV. Voor Kozakken Boys was dit een wedstrijd om snel te vergeten en vooruit te kijken naar de komende wedstrijden. Door de nederlaag vinden we de Werkendammers nu terug op een zeer teleurstellende 16e plaats op de ranglijst, met alleen ASWH en GVVV onder hen. Ook de Boys hebben na de break een wedstrijd voor de KNVB beker op het programma staan en komt Telstar op bezoek op de Zwaaier. Daarna wordt de competitie weer hervat en is TEC Tiel de tegenstander in missie om de weg naar boven weer in te slaan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD