dinsdag, 16 april 2024
Voetbal247.nlCompetitiesHoofdklasseVERSLAG | Smitshoek effectiever dan Zwaluwen Vlaardingen: 3-0

VERSLAG | Smitshoek effectiever dan Zwaluwen Vlaardingen: 3-0

In de Hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal heeft Smitshoek Zwaluwen Vlaardingen met 3-0 aan de kant gezet. De thuisploeg gaf de bezoekende formatie een lesje in doelmatigheid. De behendige linksbuiten Joey Kleijn had met twee treffers een belangrijk aandeel in de Barendrechtse zege. Hij beschikte in dit duel over een dodelijk schot. Het matig bezochte regioduel tussen beide teams werd op een moeilijk bespeelbaar veld afgewerkt.

Smitshoek steeg door de winst naar de zesde plek op de ranglijst. Zwaluwen Vlaardingen bezet nu de negende positie. Smitshoek heeft 29 punten, Zwaluwen Vlaardingen 25 punten. Smitshoek behaalde in de laatste vier duels negen punten en de ploeg uit de Haringstad in vier ontmoetingen slechts een punt. Zwaluwen sloot de eerste helft van de competitie op zaterdag 14 december nog met een keurige vierde plaats af.

In de regioderby golfde het spel op en neer. Beide elftallen namen om de beurt de regie in handen. Opvallend was dat de drie aanvallers van Smitshoek de Vlaardingse defensie een moeilijke middag bezorgden. De gastheren maakten gretig gebruik van de opkomende verdedigers en de lopende, creatieve middenvelders. Al met al kon Smitshoek dan ook terugkijken op een uitstekende wedstrijd. De Smitshoekse formatie speelde naar zijn mogelijkheden.

Zwaluwen Vlaardingen maakte verdedigend een zwakke indruk. De ploeg gaf achterin teveel ruimte weg en werd regelmatig in de persoonlijke duels afgetroefd. In aanvallend opzicht liet Zwaluwen het in de afronding afweten. Met name topscorer Adair Veiga Lopes had zijn dag ditmaal niet. De geroutineerde spits liet een aantal kansen onbenut. En dus wist hij zijn doelpuntentotaal met twaalf treffers niet op te vijzelen. Het is overigens nog onduidelijk of hij na dit seizoen zijn loopbaan voortzet. De 36-jarige midvoor heeft nog geen beslissing genomen. ,,Ik ben in ieder geval blij dat ik bij Zwaluwen wel een basisplaats heb. Dat was bij SC Feyenoord niet het geval.’’

In de eerste helft nam de thuisclub na 27 minuten een 1-0 voorsprong. Een afstandsknal van Kleijn, die de laatste wedstrijden op dreef is, leverde de gastheren een schitterende treffer op. Smitshoek-coach Richard Middelkoop vond wel dat zijn ploeg voor de openingstreffer vijf kansen onbenut liet. Met 1-0 gingen beide teams naar de kleedkamer. Halverwege de tweede helft deelden de oranje-zwarten opnieuw de tweede mokerslag uit, nadat opnieuw Kleijn een individuele actie met een afstandsknal fraai wist af te ronden. Na ongeveer vijf kwartier bepaalde Smitshoek, na een vlotte aanval, de eindstand op 3-0 door een fraaie treffer van Alex Rekondie, die een assist van centrumspits Bart Deprez van een doelpunt wist te voorzien. Laatstgenoemde spits baarde opzien als aanspeelpunt. Het duo is goed op elkaar ingespeeld. Deprez moest overigens door een blessure een aantal wedstrijden missen. De Belgische spits scoorde tot op heden tien goals in de hoofdklasse A en staat naar verluidt in de belangstelling van onder andere Barendrecht.

Smitshoek-trainer Richard Middelkoop was na afloop opgelucht, stelde hij tegenover Voetbal247.nl. ,,We hebben een uitstekende zege behaald en ook in de tweede helft de draad weer opgepakt. We kwamen voor rust verdiend op 1-0.’’ Middelkoop hoopt dit seizoen 37 punten te behalen. ,,Dat is onze doelstelling, die ik niet ga veranderen. Het is niet realistisch om met deze ploeg voor een kampioenschap te gaan. We kunnen als vierde eindigen, maar ook als twaalfde. De ploegen bovenin en onderin staan dichtbij elkaar.’’

Richard Middelkoop zal Zwaluwen Vlaardingen overigens na de zomer gaan verlaten. Hij maakt de overstap naar FC ‘s-Gravenzande, dat tegen degradatie strijdt. Edwin de Koning van tweedeklasser Hellevoetsluis wordt diens opvolger. Middelkoop is op Sportpark Smitshoek aan zijn derde seizoen bezig.

Bij Zwaluwen-coach Ralph Kalkman kwam de stoom in de nabeschouwing uit zijn oren. ,,Het was een zooitje bij ons. We hinkten teveel op twee gedachten. Mijn ploeg leed teveel balverlies, miste teveel kansen en de spelers gaven niet thuis. En als spelers willen vertrekken moeten ze beter presteren. Ze moeten zich gaan verkopen. En dan te bedenken dat ik over een leuke groep beschik.’’

,,Natuurlijk voel ik me nog steeds verantwoordelijk voor de resultaten na de winterstop.’’ Hij hoopt wel dat zijn ploeg niet zal degraderen. ,,Dan hebben we het goed gedaan. In ieder geval is het verval in resultaten te groot.’’

Kalkman zal Zwaluwen na dit seizoen verlaten en wordt opgevolgd door Henk de Zeeuw, die nu nog werkzaam is voor Excelsior’20 uit Schiedam. Kalkman zit volgend seizoen in de dug-out van Capelle, dat op zoek was naar een jonge oefenmeester.

Voor VV Smitshoek vormde Zwaluwen Vlaardingen de laatste seizoenen een echte ‘angstgegner’. De ploeg had het altijd lastig tegen de ‘Vogels’, maar daar was ditmaal minder sprake van.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD