dinsdag, augustus 3, 2021
Home Clubs AFC VERSLAG | Slimmigheidjes houden Sparta Nijkerk en AFC in balans

VERSLAG | Slimmigheidjes houden Sparta Nijkerk en AFC in balans

Ondanks de enorme hitte op De Ebbenhorst hebben Sparta Nijkerk en AFC de beperkt aanwezige toeschouwers een fijne pot voetbal voorgeschoteld. De kampioenskandidaten uit respectievelijk de Derde Divisie Zaterdag en de Tweede Divisie deden in een vermakelijke wedstrijd met hoog tempo niet voor elkaar onder en eindigden verdiend met een gelijkspel: 2-2.

- Advertentie -

Als de coronacrisis er niet hadden geweest, dan was de ontmoeting zaterdagochtend op De Ebbenhorst in Nijkerk er waarschijnlijk een geweest tussen twee ploegen die zich druk aan het voorbereiden op de Tweede Divisie. Naar alle waarschijnlijkheid had de ploeg van Eric Speelziek in hun debuut jaar in de Derde Divisie Zaterdag meteen de schaal opgeist en het hoofdpodium van het Nederlandse amateurvoetbal betreden. Helaas viel dit sprookjes scenario door de gebeurtenissen uit de actualiteit in duigen en zijn de Nijkerkers ook in het aankomend seizoen nog actief in de Derde Divisie. Ook voor tegenstander AFC kwam de coronatijd verre van gunstig uit. De ploeg van Ulrich Landvreugd leek op het moment van stoppen, juist weer uit het dal gekropen en leek nog een zeer serieuze titelkandidaat die concurrenten Katwijk, IJsselmeervogels en HHC Hardenberg bijzonder dicht op de hielen zat.

Achteruit kijken heeft in deze situatie weinig nut en dus is voor beide ploegen de knop weer om en staat over een maand de start van het nieuwe seizoen (eindelijk) voor de deur. Sparta Nijkerk kent een sterk oefenprogramma en speelde afgelopen week tegen Kozakken Boys en DVS’33. Waar tegen TD-club Kozakken Boys nog een fraaie 3-5 zege werd behaald, ging het in Ermelo mis en gingen de oranjehemden met een 5-2 nederlaag naar huis. Trouwens, ook AFC verloor al in de voorbereiding van de Ermeloërs. Bovendien hadden beide ploegen vandaag een niet te onderschatte extra tegenstander: de zon. Ondanks de vervroegde aanvangstijd scheen de zon al hevig en was het eigenlijk simpel gezegd “niet te doen”. Vooral AFC-doelman Patrick Zonneveld dwong veel respect af door te keepen in een shirt met lange mouwen, lange trainingsbroek en natuurlijk de keepershandschoenen. Een outfit waar de gemiddelde wintersporter jaloers op is.

Ondanks de hitte was het voetbal wat beide teams op het veld brachten zeer vermakelijk. AFC (spelend in het prachtige nieuwe uittenue) begon de wedstrijd met veel druk naar voren en leek de dominantere partij te zijn, maar het was de thuisploeg wat al na 4 minuten op voorsprong kwam. Na een geweldige technische actie van Maurice de Ruijter waarbij hij zijn directe tegenstander het bos in stuurde, stak hij spits Jesse van Nieuwkerk weg die oog-in-oog met Zonneveld gelijk doeltreffend uithaalde. De goal kwam natuurlijk op naam van de spits, maar het applaus ging vooral naar de slimme actie van De Ruiter. AFC ging direct weer op zoek naar de gelijkmaker en probeerde vooral de snelheid links-voorin van Matthijs Jesse te benutten. De vleugelspits stond tegenover nieuwkomer Dylan Timber en bezorgde de broer van de Ajax-profs de nodige moeite. Na een kwartier spelen kwam AFC op gelijke hoogte en opnieuw ging daar een slimmigheidje aan vooraf. AFC kreeg een vrije trap op zo’n 25 meter van het goal en terwijl heel Sparta Nijkerk, inclusief keeper Gino Coutinho, nog aan het overleggen was over de muur had de scheidsrechter van dienst de bal al vrijgegeven en schoot verdediger Tim Linthorst de bal langs de verbaasde Coutinho en zette zo de stand weer gelijk, 1-1.

Na de gelijkmaker leek AFC weer wat meer de macht naar zich toe te grijpen. De nog steeds laatste kampioen van de Tweede Divisie dacht al snel na de 1-1 op voorsprong te komen toen nieuwkomer Joël Tillema en Raily Ignacio zich door de defensie van de Nijkerkers combineerden, maar het vizier van de 33-jarige doelpuntenmachine stond nog niet op scherp en hij schoot eigenlijk recht tegen Coutinho op. Een reuzekans om de voorsprong te pakken, maar hij was niet aan Ignacio besteed. Ook Sparta Nijkerk trok vaak ten aanval en dat zorgde er alleen maar voor dat de amusementswaarde van de wedstrijd op een zeer acceptabel niveau bleef. Voornamelijk links- en rechtsbuiten Gilbrano Plet & Bryan Burgerhout bezorgden directe tegenstanders Derre Kwee & Cody Claver de nodige moeite. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord in de eerste helft.

Ook in de tweede helft ging de wedstrijd, ondanks de broeiende hitte, met een hoog tempo door. Beide ploegen maakten gretig gebruik van de wisselmogelijkheden, maar bleven aan elkaar gewaagd. Toch was het AFC wat na een uur spelen de voorsprong nam. Sparta Nijkerk had net keeper Coutinho vervangen door Wouter Beukers en het eerste werk voor de reservedoelman was gelijk raak. Overigens was daar Beukers niets op aan te rekenen, want de Amsterdamse formatie kregen de bal na een keurige aanval voor de voeten van middenvelder Djuric Ascencion die met een fraai schot in de linkerhoek de invalkeeper kansloot liet. Sparta Nijkerk had echter niet lang nodig om de rug te rechten en kwam na 2 minuten alweer langszij. Weer was het duo Van Nieuwkerk/De Ruiter betrokken bij deze goal, maar nu in een omgedraaide rol. Eerst was het Van Nieuwkerk die de bal op de lat kopte, waarna de rebound voor de voeten van De Ruiter viel en die simpel de 2-2 kon binnen tikken. Een verdiende stand, aangezien beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd waren en beide zeker niet op het veld stonden om hier te gaan verliezen.

In de laatste fase van de wedstrijd kregen vooral invallers kans om weer wat ritme op te doen. Een mooi moment was daar voor Sparta Nijkerk-speler Maurits de Baar die na ruim een jaar blessureleed weer minuutjes mocht maken. Ook de scheidsrechter van dien had het op een gegeven moment gehad met de hitte, want de 90 minuten werden niet volgemaakt, tot verbazing bij de toeschouwers. Al na 88 minuten vond de leidsman het genoeg geweest en eindigde het zeer vermakelijke duel tussen de twee titelfavorieten in 2-2.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

Steun Voetbal247.nl met een kleine donatie

0
Nog een paar maanden en dan hopen we eindelijk weer ons geliefde topamateurvoetbal als vanouds te kunnen beleven. Zo'n anderhalf jaar moeten we onze geliefde weekendbesteding nu missen. In die tijd hebben we op Voetbal247.nl zo goed en zo kwaad als het gaat je...
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..