Volg ons

Derde Divisie

VERSLAG | Noordwijk verslaat SJC in ‘eerste’ derby

VERSLAG | Noordwijk verslaat SJC in ‘eerste’ derby

Dankzij de scheiding tussen voetbal op zaterdag en zondag kende de gemeente Noordwijk lange tijd geen dorpsderby. Terwijl vv Noordwijk grootse successen kende als één van de grootste zaterdagclubs in de historie, acteerde SJC jarenlang een aantal klassen lager en een dag later. De zondagamateurs wisten de afgelopen jaren echter de weg naar boven te vinden en omdat SJC positief reageerde op het verzoek van de KNVB om in de Derde Divisie op zaterdag uit te komen, kwamen zij, voor het eerst in de historie, in één competitie met Noordwijk.

Die weg naar boven werd onder leiding van huidige trainer van Noordwijk, Kees Zethof, ingezet en kreeg afgelopen seizoen een vervolg met de bevlogen Sjaak Polak aan het roer. Met als voorlopig hoogtepunt een nieuw hoofdstuk in de geschiedschrijving van het amateurvoetbal in Noordwijk: een echte derby met drie punten en het kampioenschap van Noordwijk om voor te spelen. Zo’n 2500 toeschouwers met gevoel voor één van de beide clubs, of de voetbalhistorie die geschreven werd, omzoomden het sportpark aan de Lageweg. De aanhang van beide clubs ondersteunden hun teams met spandoeken, gezang en sfeeracties en de twee ploegen maakten zich op voor de allereerste Noordwijkse derby.

Noordwijk, kampioen van de Hoofdklasse A op zaterdag en dus ook een promovendus, begon dankzij een prima seizoenstart en de bekerstunt midweeks tegen Sparta als favoriet aan het duel. Gedurende de wedstrijd was het kwaliteitsverschil ook wel te zien. Noordwijk voetbalde met een idee, SJC voetbalde met het hart. De bezoekers kwamen echter met enige hulp van de scheidsrechter aan de voorsprong. Een wat gemakkelijk gegeven strafschop na een goed kwartier spelen leidde tot commotie langs de lijn en het wegsturen van Sjaak Polak. Thomas Reynaers hield het hoofd koel en ging voor eeuwig de boeken in als maker van de eerste competitiegoal in een Noordwijkse derby.

Thomas Reynaers hield het hoofd koel en benutte de strafschop

De woede van Polak over de penalty en zijn rode kaart was ook na de wedstrijd niet gezakt. Zijn cynische ‘Chapeau!’ voor het arbitrale trio sprak geen boekdelen, maar beschreef zo’n beetje het hele boek. Hoewel er naast het wegzenden van Polak in de eerste helft ook nog vier gele kaarten aan SJC werden gegeven, was er op de penalty na, eigenlijk niet veel op de leidsman aan te merken. Die grote kaartenlast had ook deels met de instelling van de thuisploeg te maken. Het kwaliteitsverschil werd met een messcherpe wedstrijdmentaliteit gecompenseerd, dat leverde soms (te) pittige duels op. Na één van die pittige duels pikte Tjeerd Westdijk kort voor rust een afvallende bal aan de linkerkant van het zestienmetergebied op en prompt stond het 0-2. Westdijk maakte geen vrienden bij de SJC-fans toen hij bij het weglopen wat pesterig de achterkant van shirt toonde, maar dat feitje deed niets af aan de prima voetbalsfeer die er aan de Lageweg was.

Na rust consolideerde Noordwijk de voorsprong en probeerde SJC met een drietal aanvallende wissels het tij nog te keren. Totdat 12 minuten voor tijd doelman Kevin Schelvis mistastte bij een lage schuiver Rais Roshanali: 0-3. Omdat drie minuten later Youssef el Baouchi de 1-3 maakte, na een goede combinatie met Tom Duindam, kwam er toch nog wat geloof bij de thuisploeg. Dat geloof was helemaal teruggekomen als Duindam in de daaropvolgende aanval direct de aansluitingstreffer had binnengekopt, maar zijn poging ging slechts centimeters langs het doel van Roy Rondeltap. Ook invaller Dario Lovecchio kreeg kort voor tijd nog een goede kans, maar Rondeltap was hem de baas in het 1 op 1-duel.

Het had ook wat te veel van het goede geweest voor SJC dat qua strijd absoluut niet onderdeed voor Noordwijk, maar kwalitatief wel het onderspit moest delven tegen de makkelijker voetballende buurman. Door de 1-3 overwinning pakte Noordwijk ook nog eens de koppositie in de Derde Divisie. SJC vindt zichzelf terug net boven de gevarenzone, maar Polak had nog wel een waarschuwing voor de komende tegenstanders. ,,We hebben al een paar knock outs te pakken gehad, maar ze zullen ons dood moeten slaan, anders staan we gewoon weer op.” Was getekend: Sjaak Polak.

Je las dit artikel geheel gratis. Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Overweeg dan om ‘Vriend van Voetbal247.nl te worden voor 5 euro per maand. Je leest er hier meer over.

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Derde Divisie