zaterdag, maart 6, 2021
Home Competities Tweede Divisie VERSLAG | Kanonskogel Jongman hoogtepunt in fletse vissersdorpclash

VERSLAG | Kanonskogel Jongman hoogtepunt in fletse vissersdorpclash

Katwijk heeft zaterdagmiddag goede zaken gedaan mocht het in de rest van het seizoen nog een rol van betekenis willen spelen in de titelstrijd. Op sportpark De Krom won de ploeg van coach Jan Zoutman de amateurvoetbalklassieker tegen Spakenburg: 2-1. Absoluut hoogtepunt van de middag was de 2-0 van Joey Jongman.

- Advertentie -

Een bijzonder krachtige wind vandaag in Nederland en ook zeker aan de Katwijkse kust was de wind zeer aanwezig. De Katwijkers hebben in 2019 de wind nog niet bepaald in de rug en lijken al uitgespeeld te zijn in de competitie. Het gat met titelkandidaten AFC en IJsselmeervogels was voorafgaand aan de wedstrijd respectievelijk 8 en 6 punten en dus is een tweede Katwijkse titel zo goed als uitgesloten. Van de vier wedstrijden in 2019 verloren de Katwijkers er drie en bij een nieuw verlies vandaag tegen Spakenburg zouden de Blauwen zelfs plek 5 overnemen van de Krombewoners.

De ploeg van John de Wolf won echter ook pas één wedstrijd na de winterstop en dus hadden beide ploegen weer behoefte aan een lekkere driepunter. Katwijk moest dat echter wel doen met een redelijke gevulde ziekenboeg. Zo brak keeper Ricardo Kieboom vorige week in de verloren wedstrijd tegen Kozakken Boys zijn middenvoetsbeentje en moest Mark de Vries daardoor zijn positie tussen de palen innemen. Ook was er plaats voor Mike van den Ban. De normaal gesproken aanvallende middenvelder speelde vandaag als rechtsback met de missie om de hele flank te bestrijken. Goed nieuws voor de Krombewoners was de terugkeer van spits Marciano Mengerink. Bij Spakenburg ook veranderingen ten opzichte van vorige week. Zo speelden Nathaniel Will, Kevin Sterling en keeper Jordy Deckers voor respectievelijk Tom Menting, Argjend Selimi en Leon ter Wielen. Ter Wielen zal de komende weken niet kunnen keepen door een breuk in een vinger die hij afgelopen week opliep op de training.

In de eerste helft konden de fans van de thuisploeg tevreden zijn met de prestaties van hun team. De Katwijkers waren de bovenliggende partij en hadden weinig te duchten van de tamme Spakenburgers. De eerste grote kans kwam op naam van Jongman, die een panklare voorzet van Mike van den Ban alleen nog maar binnen hoefde te tikken. De lange middenvelder kwam echter niet uit met zijn passen en zag de kans voor open goal aan zich voorbijgaan. De middenvelder kende sowieso een zeer ongelukkige beginfase met veel foutieve passes en mislukte acties. Spakenburg zat niet lekker in de wedstrijd en kwam maar amper voor de goal van Mark de Vries. Het eerste schot op goal was van aanvoerder Barry Beijer uit een cornersituatie. De poging van dichtbij kon echter worden gered door De Vries. Het was dus voornamelijk Katwijk dat de toon zette en de equipe van Zoutman mocht zichzelf verwijten dat er nog geen (ruime) voorsprong op het bord stond. Ook middenvelder Rick van der Meer kreeg een grote kans via een schotpoging vanaf de rand van de zestienmeter, maar de onbesuisde poging vloog over de goal van Deckers.

Pas na 20 minuten kon Katwijk de 1-0 op het scorebord zetten. Een voorzet vanaf de linkerkant leek al in een keer de goal in te draaien, maar doelman Deckers kon de bal nog voor de lijn keren. In de rebound was het uiteraard Marciano Mengerink die dit cadeautje graag omzette in een doelpunt. Het was voor de topscorer van vorig seizoen lang geleden dat hij een doelpunt mocht vieren. Zijn laatste goal dateert van begin december 2018. Na het doelpunt was Katwijk nog wel de betere ploeg, maar kon dit niet meer uitdrukken in de vorm van kansen. Spakenburg kreeg daarom wat meer grip op de wedstrijd en kon vlak voor rust via Olaf van der Sande nog bijna de gelijkmaker produceren. Echter was verdediger Bart Sinteur er als de kippen bij om met een ultieme tackle de bal te blokkeren en daarmee een zeker lijkende goal te voorkomen.

In de tweede helft waren de rollen iets omgedraaid en mocht Spakenburg het heft in handen nemen. De Blauwen waren echter vrij slordig in balbezit en zagen veel pogingen om gevaar te stichten door eigen fouten al in de kiem gesmoord worden. Katwijk kwam zelfs bijna op 2-0 toen een ingestudeerde vrije trap via Robbert Susan en Michiel van Dam op het hoofd kwam van Mengerink. De spits kon de bal vanaf een paar meter van het goal vrij inkoppen, maar deed dit zo zwak dat keeper Deckers de treffer kon voorkomen. Katwijk loerde op gevaar uit de tegenstoot en had het defensief redelijk op orde, zodat er eigenlijk geen moment sprake van was dat Spakenburg gelijk zou maken. In de tweede helft zakte de wedstrijd ook steeds meer naar een bedenkelijk niveau. Er ging vooral veel fout en van echt goed voetbal was eigenlijk nauwelijks meer sprake. De wedstrijd leek langzaamaan dood te bloeden tot dat Joey Jongman in minuut 85 achter een vrije trap ging staan. De afstand was ruim 25 (misschien wel 30) meter, maar met een enorme pegel kegelde de middenvelder de bal achter Jordy Deckers. De doelman had absoluut geen antwoord op deze granaatinslag die ook gelijk de genadeklap betekende voor Spakenburg. De vrije trap was eigenlijk een kunststukje wat eigenlijk niet in deze grijze wedstrijd thuishoorde. Ook voor de middenvelder zelf was het een opfleuring van een niet al te geslaagde wedstrijd.

De wedstrijd was gelopen en niemand hield meer rekening met een Spakenburgse offensief in de slotfase. Deze bleef bij een 2-0 achterstand ook wel uit, maar tóch werd er nog een eretreffer geproduceerd. In de allerlaatste secondes van de wedstrijd zorgde een fout van doelman De Vries nog voor een treffer. De doelman verwerkte een simpele vrije trap totaal verkeerd en zag verdediger Tom van der Neut de losgelaten bal nog over de lijn werken. Er was echter nog wel veel vertwijfeling bij de toeschouwers op De Krom, aangezien scheidsrechter Sander de Brito Roque gelijk nadat de bal de lijn had gepasseerd affloot en daarmee nogal wat verwarring veroorzaakte bij het publiek. De goal telde echter gewoon en daarmee was de eindstand van de wedstrijd dus 2-1.

In deze aan- of afhaakwedstrijd heeft Katwijk dus goede zakengedaan. De ploeg van Jan Zoutman stijgt twee plaatsen en staat nu weer op de derde plek. Echter kan Koninklijke HFC deze plaats morgen weer overnemen bij een zege op AFC. Spakenburg lijkt door deze nederlaag te zijn afgehaakt voor de hogere plekken in het linkerrijtje. De ploeg van John de Wolf voelt door de overwinningen van Rijnsburgse Boys en GVVV de hete adem van de concurrentie weer in de nek.

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES