maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlClubsIJsselmeervogelsVERSLAG| IJsselmeervogels zakt ver weg in Noordwijks drijfzand

VERSLAG| IJsselmeervogels zakt ver weg in Noordwijks drijfzand

Het seizoen 2021/2022 is nog maar drie speelrondes oud, maar opnieuw heeft IJsselmeervogels een flinke tik moeten incasseren. Op bezoek bij VV Noordwijk leek de ploeg van Berry Smit in de eerste helft probleemloos naar de zege te gaan, maar zakte rond en na de rust finaal door de hoeven. Noordwijk rook bloed en blufte de Rooien op alle gebieden af. Vooral de goal van middenvelder, Stef van der Zalm was een hoogtepunt op een, voor de Noordwijkers, heerlijke zaterdagmiddag. De ploeg van trainer Kees Zethof was voorafgaand aan het duel nog puntloos na nederlagen tegen Koninklijke HFC en TEC Tiel, maar kon nu eindelijk de eerste driepunter van het seizoen noteren; 3-2.

Afgelopen woensdag doceerde TV West-Coryfee Willem van Zuilen in de Voetbal247-Podcast nog dat er na twee speelrondes eigenlijk niets te zeggen valt over de ranglijst en hoe een team presteert in de nog prille competitie. Zowel IJsselmeervogels als tegenstander Noordwijk hadden voorafgaand aan het treffen tussen beide ploegen nog alles behalve indrukgemaakt en wachtten met smart op verbetering. Noordwijk had met twee nederlagen tegen het nog foutloze Koninklijke HFC en TEC Tiel zelfs nog geen één punt weten te noteren in de zogenoemde Jack’s League en leek zich al vroeg te moeten gaan opmaken voor een loodzwaar seizoen in de bodem van de ranglijst. De Noordwijkers waren sowieso al bezig aan een zeer matige reeks waarin overwinningen op één hand te tellen waren. Zo stamde de laatste overwinning alweer van 15 februari 2020, toen er op bezoek bij Excelsior Maassluis een 0-1 zege werd geboekt. Voor de laatste thuisoverwinning moeten de supporters van de ploeg uit de kustplaats al helemaal goed in het geheugen graven, want dat was zelfs nog in 2019. Op 14 december van dat jaar werd toen Jong FC Volendam met een 5-1 nederlaag aan de broek terug naar het vissersdorp gestuurd. Toevallig genoeg was de trainer van Jong Volendam toen dezelfde man die vandaag als hoofdcoach van de tegenstander langs de lijn stond; Berry Smit.

Smit kent dus een lastige start met de Vogels. Waar het tegen Excelsior Maassluis in speelronde 1 al driegde fout te gaan, werd er met hangen en wurgen toch nog één punt uit geperst. Vorige week tegen Quick Boys was het al beter en was het een wonder dat de Rooien niet als winnaar van het veld afstapte. De bal wilde er niet in en ging de bal — zoals je in het voetbal wel vaker ziet — er aan de andere kant wél in toen invaller Levi van Duijn in blessuretijd zijn team de onverdiende-, maar daardoor niet minder gevierde, driepunter bezorgde. Qua resultaten dus een matig begin voor de grootmacht uit Spakenburg. Misschien mede daardoor was de club op de laatste dag van de transfermarkt nog slagvaardig en haalde twee spitsen binnen. Van Jong FC Utrecht werd de 19-jarige aanvaller Yassine Tekfaoui terug naar de Westmaat gehaald en ook ex-prof Rydell Poepon tekende een contract. De 34-jarige spits van o.a. Ajax, Roda JC en Boluspor was deze zomer ook op stage bij Koninklijke HFC, maar moet dus gaan zorgen voor de doelpuntenproductie van IJsselmeervogels dit seizoen. In de wedstrijd tegen Noordwijk was er ook meteen een plaatse in de basis ingeruild voor de man die meer dan 450 wedstrijden in het betaald voetbal achter zijn naam heeft staan. Voor Poepon was het zaterdagmiddag een weerzien met een oude bekende uit zijn Ajax-periode. VV Noorwijk-linksback Donovan Slijngard (inmiddels ook al 34 jaar oud) speelde samen met Poepon bij o.a. Ajax en Sparta en kennen elkaar daarom goed. Tot een onderling duel kwam het in deze wedstrijd echter niet, want Slijngard bleef 90 minuten op de bank.

Normaal zie je dat er bij coaches die niet winnen paniek ontstaat en er dan gegoocheld gaat worden met de opstelling. Bij Noordwijk-trainer Kees Zethof was dit echter niet het geval. De oefenmeester koos voor dezelfde namen als tegen TEC. Dit betekende dat smaakmaker binnen en buiten het veld Nick van Staveren nog steeds ontbrak door een eerder opgelopen blessure. Bij IJsselmeervogels was de enige wijziging dat verdediger Marciano van Leijenhorst plaats moest maken ten faveure van aanvaller Poepon. Deze wijziging zorgde ervoor dat Kai Heerings een linie terugzakte en samen met Mitch Willems het hart van de verdediging moest vormen en dat Steven Sánchez Angulo meer vanaf het middenveld moest opereren terwijl Poepon op papier als rechter vleugelaanvaller gepositioneerd was in een 4-3-3-systeem. In de praktijk was het echter vaker een 4-2-4-systeem waarbij Sánchez Angulo de ruimte op de rechterflank opzocht, mocht rechtsback Daniel van Son dat al niet gedaan hebben. In balbezit dus een zeer aanvallende formatie, met uiteraard spits Danny van den Meiracker in het centrum als aanspeelpunt en afmaker.
Of het nu door de perfecte voetbalomstandigheden lag, of omdat de Vogels gebrand waren op sportief eerherstel, maar IJsselmeervogels begon prima aan de wedstrijd. De ploeg van Berry Smit was gelijk dominant en trok het spel naar zich toe. De beginfase speelde zich daarom ook vrijwel geheel af op de helft van de thuisploeg en het was wachten tot dat de Rooien dit overwicht ook in de score zouden gaan uitdrukken. Na 5 minuten had dit al kunnen (lees: moeten) gebeuren toen Kai Heerings een vrije kopkans had uit een corner van Pieter Langedijk en voor de 0-1 had moeten zorgen. Heerings raakte de bal echter niet goed en daardoor leverde het niet eens een doelpoging op. Drie minuten later had ook Van den Meiracker een grote kans op een doelpunt, maar de 32-jarige aanvaller was net een stap te laat waardoor hij de strakke lage voorzet van opnieuw Langedijk niet in het goal, maar in het zijnet schoot. Van den Meiracker gleed bij deze actie door tegen de reclameborden en raakte daarbij zodanig geblesseerd dat hij zich na 12 minuten spelen al moest laten vervangen door nieuwkomer Tekfaoui. Ook Tekfaoui zou zich later in de wedstrijd met een blessure moeten laten vervangen.

Flinke domper dus voor de Vogels, die op het veld nog wel steeds de volledig controle hadden. Noordwijk was pas één keer gevaarlijk geworden toen de normaal zo zekere doelman Jaimy Schaap een relatief simpele bal loste en tot tweemaal zag hoe Noordwijk de bal niet in de goal kon verwerken. Onder andere aanvoerder Emiel Wendt had een uitgelezen kans om het geklungel van Schaap af te straffen en daardoor geheel tegen de verhouding in de voorsprong te pakken, maar liet dit na, tot opluchting bij de Spakenburgers. Na een half uur spelen stelde IJsselmeervogels eindelijk orde op zaken en kwam via een zeer fraaie goal van Sánchez Angulo aan de leiding. De middenvelder kreeg een lange bal van Willems, controleerde deze fraai en verschalkte doelman Jansen met een bekeken boogballetje. Zo leek alles koek en ei voor IJsselmeervogels en was leek de wedstrijd al vroeg beslist te zijn. Tot dat moment had het er geen moment op geleken dat Noordwijk vandaag iets kon beginnen tegen de gasten en leek het een kwestie van “de schade beperkt houden” te gaan worden. Tot dat de laatste minuut van de eerste helft aanbrak……

Want in de 45+2e minuut stond de stand ineens gelijk op Sportpark Duinwetering! Noordwijk was via nieuwkomer Youri de Winter op gelijke hoogte gekomen en was dus weer helemaal terug in de wedstrijd. Opnieuw een tikje voor IJsselmeervogels wat weer in blessuretijd de poorten niet gesloten wist te houden. Noordwijk kon via de architect van het team – Thomas Reynaers – counteren en via een panklare voorzet vanaf rechts belandde de bal op het hoofd van De Winter. De ambitieuze clubhopper aarzelde geen moment en liet Schaap kansloos. Een gelijke stand waar niemand echt rekening mee had gehouden en wat er eerlijk gezegd ook totaal niet in zat. Maar goed, het creëerde een enorme boost voor de thuisploeg die zich gelijk doorzette in de tweede helft.

Of het nou de gelijkmaker was of de thee in de rust, er kwamen in ieder geval twee compleet andere teams uit de kleedkamer. Waar IJsselmeervogels nog de wonden van de gelijkmaker aan het likken was, ging de Noordwijkse stoomtrein alweer met volle kracht vooruit. Er werd gelijk druk uitgeoefend op de Spakenburgse-defensie en deze strategie legde zeker geen windeieren. Zes minuten na rust leverde dit dan ook de 2-1 op via middenvelder Stef van der Zalm, en wat voor een goal! De middenvelder kreeg de bal vanaf rechts en besloot om zijn geluk maar eens te beproeven in de vorm van een omhaal. Niet eens heel hard, maar wel zuiver , zweefde de bal naar de linkerhoek en liet Schaap andermaal zonder weerwoord. Dit was precies wat Noorwijk nodig had in deze wedstrijd, want in een tijdbestek van een paar minuten was het wedstrijdbeeld volledig omgedraaid en was Noordwijk ineens de baas op het veld. IJsselmeervogels was geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft de controle leek te hebben en leek als los zand aan elkaar te hangen, rijp voor meer tegengoals.

En die tegengoals kwamen dan ook. De defensie van Ijsselmeervogels oogde alles behalve betrouwbaar in de tweede helft en Noordwijk kon dan ook gretig gebruikmaken van de ruimtes die er ontstonden. De Vogels wilden natuurlijk naar voren om zo snel mogelijk weer de stand in evenwicht te zetten, maar vergaten daarbij de defensieve organisatie. Via opnieuw een uitbraak kreeg aanvoerder Emiel Wendt de bal voor bij de tweede paal en zag hoe invaller Marc de Kruijs heel simpel de bal in het net kon tikken en daarmee de 3-1 veiligstelde. Het ging ineens hard qua doelpunten en IJsselmeervogels leek de witte vlak gehesen te hebben. De irritaties waren zichtbaar en dit leidde ook tot vervelende overtredingen. Scheidsrechter Wim Bronsvoort moest in totaal 5x een IJsselmeervogels-speler bestraffen met een gele kaart. Middenvelder Eef van Riel kwam daar nog het best mee weg. Na opnieuw een uitbraak van Noordwijk had hij een kamikaze tackle in petto die bij het meest lichte contact een donkerrode kaart had opgeleverd. Nu had Van Riel echter geluk dat hij zijn tegenstander net niet raakte en daardoor mocht blijven staan. Voor de intentie kreeg hij echter wel verdiend de gele prent onder zijn neus gestopt.

De wedstijd leek beslist, maar toch werd het diep in blessuretijd nog spannend toen eerst Noorwijk-verdediger Toer Bouwman zijn tweede gele-, dus rode, kaart pakte en daarna de vrijwel onzichtbare Rydell Poepon tóch nog zijn debuutgoaltje kon meepikken en de 3-2 aantekende, na de tweede assist van de middag voor verdediger Willems. Onnodig spannend, want Noorwijk had de kansen om de voorspong om al veel groter te maken. Zo kreeg Wendt een ongelooflijk grote kans waarbij de bal via de paal voor de voeten kreeg en in een leeg doel kon intikken. De aanvoerder schoot echter naast…Ook de tot man of the match-uitgeroepen-middenvelder Sander Bosma, had de wedstrijd al diep in het slot moeten gooien. Na verkeerd stappen op buitenspel had Bosma een vrije doortocht naar het doel van Schaap en had zelfs een medespeler met hem meelopen. De rode loper was echter niet besteed aan de man die verder een uitstekende wedstrijd speelde en het lange treuzelen zorgde ervoor dat Heerings op het allerlaatste moment nog in staat was om de bal te blokkeren met een laatste krachtinspanning. De goal van Poepon was er echter een voor de statistieken en veranderde niets meer aan de wedstrijd. Noordwijk trok de wedstrijd professioneel over de streep en mocht zo voor het eerst in bijna 2 jaar weer eens een thuiszege vieren. IJsselmeervogels droop af en mag zichzelf gaan afvragen hoe de ploeg in de tweede helft zo ver door de ondergrens kon zakken.

Volgende week andermaal kans op eerherstel en voor beide teams wedstrijden die gewonnen moeten worden. IJsselmeervogels ontvangt op de Westmaat ASWH, wat tevens ook nog maar één puntje heeft, en Noordwijk gaat op bezoek aan de dijk bij Jong FC Volendam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD