maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlClubsExcelsior MaassluisVERSLAG | Excelsior Maassluis trekt goede vorm door en bindt ook Scheveningen...

VERSLAG | Excelsior Maassluis trekt goede vorm door en bindt ook Scheveningen aan zegekar

Excelsior Maassluis heeft zaterdagmiddag een toch al zeer fijne week met nog meer glans weten af te sluiten. Waar eerder al Quick Boys werd verslagen en OFC Oostzaan uit de beker werd geknikkerd, denderde de Tricolores-trein ook op Houtrust door en werd Scheveningen aan de zegekar gebonden. Door doelpoelpunten van Bram Wennekers, Calvin Tureaij en Kaylan Muis gingen de drie punten pas laat in de wedstrijd definitief in de tas en vindt de ploeg van Dogan Corneille zich terug op een keurige plaats 7 in de Tweede Divisie. Eindstand: 0-3.

Toegegeven; het oogt allemaal niet heel erg gepolijst bij Excelsior Maassluis. De ploeg van trainer Dogan Corneille speelt niet het meest sexy voetbal van de Tweede Divisie, maar de laatste weken is het wel uitermate effectief. Van de laatste 5 wedstrijden, ging alleen de uitwedstrijd tegen TEC verloren (1-0), maar de overige potjes werden allemaal met een overwinning afgesloten. Ook in de KNVB Beker werd koploper van de Derde Divisie Zondag OFC Oostzaan, uiteindelijk na verlenging, verslagen. In de volgende ronde is regiogenoot Westlandia de tegenstander, dus is er volop perspectief voor de volgende ronde. Zo lijkt het Excelsior Maassluis in een positieve flow terecht te zijn gekomen waarin het voetballeven de Tricolores toelacht. Voorafgaand aan de competitie leken de Maassluizers een loodzwaar seizoen tegemoet te gaan, maar vooralsnog lijken Corneille & co het aardig op de rails te hebben. Voor Scheveningen ligt dit juist een beetje tegenovergesteld. De ploeg van John Blok knalde uit de startblokken met zeges op HHC Hardenberg en Spakenburg, maar is in de laatste weken wel weer van de roze wolk gekomen en wakker geworden door de wekker der realiteit. Bovendien heeft John Blok aardig wat personele problemen door diverse blessures. Zo zijn Jari de Jong, Robert van Koesveld en kind van de club Barry Rog nog altijd niet inzetbaar en was ook de van Quick Boys teruggekeerde Kevin Gomez Nieto nog altijd niet helemaal wedstrijdfit. Laatstgenoemde zat zaterdagmiddag wél op de bank en zou de tweede helft binnen de lijnen komen. Bovendien kent Blok nog een grote ergernis: het veld op Houtrust. Voorafgaand aan de wedstrijd liet de oefenmeester al zijn ongenoegen blijken over het plastic tapijt en gaf het veld (mede) de schuld van de Scheveningse blessuregolf. Het zit Blok zelfs zo hoog, dat hij nog weigert om te trainen op het hoofdveld. Aankomende week verwachten de Scheveningers een keuringsrapport van de erbarmelijke mat en wordt er meer duidelijk over de voortgang.

Vooralsnog moest John Blok het zaterdag dus nog doen met de huidige mat en stuurde zijn mannen met 1 wijziging ten opzichte van het verloren duel tegen koploper Katwijk de wei in; Freek van Eijk verving Mehmet Aldogan. Bij Excelsior Maassluis twee wijzigingen ten opzichte van de 2-1 overwinning op Quick Boys. Daan Blij moest verstek laten gaan en werd in de basis vervangen door Dave van Delft en ook linksback Luivienno Statia keerde terug bij de eerste elf. De terugkeer van Statia ging ten koste van Calvin Tureaij en ook zorgde deze wijziging er voor dan Omar el Baad weer op zijn favoriete rechtsachter-positie belandde.

Wie het affiche Scheveningen – Excelsior Maassluis ziet, zal van te voren al geen groot voetbalspektakel verwachten. Dat beeld werd in de eerste helft ook maar weer eens bevestigd. Beide ploegen speelden vrij behoudend en waren slordig in de passing. Het ontbrak eigenlijk bij beide ploegen aan creativiteit en dat zorgde niet voor een hele vermakelijke eerste helft. Bij Scheveningen ging het spel veel over Lex Immers, maar de middenvelder voelde telkens de hete adem van de Maasluizer defensie in zijn nek en werd daardoor vaak genoodzaakt om de bal terug te spelen in plaats van een oplossing naar voren. Kansen waren daarom ook schaars en beide keepers hoefden maar zelden in actie te komen. Pas na een half uur lukte het Scheveningen om voor het eerst de code te kraken en leverde dit meteen een gigantische kans op voor spits Michael de Niet. De aanvaller kwam werd een-op-een gezet met keeper Jean Paul van Leeuwen, maar in plaats van de bal met keeper en al door het net te knallen, gunde De Niet de goal aan de meegelopen Freek van Eijk, maar legde de bal verkeerd af. Hierdoor kon Van Eijk niet bij de bal en kropen de Tricolores door het oog van de naald.

De wedstrijd zat aardig op slot en leek ook met een gelijke stand richting de rust te kruipen. Er was echt grof geweld nodig om de defensieve muren van beide partijen te doorbreken. Laat Excelsior Maassluis nou net zo’n speler in dienst hebben! Zijn naam: Gabri Urbanus. De boomlange centrumverdediger zorgde voor het juiste dynamiet om de Scheveningse defensie open te breken. Of het de intentie was van Urbanus, dat is een tweede, maar zijn roei van achteruit verraste de defensie van Scheveningen en zorgde er voor dat aanvaller Bram Wennekers een goede kans op de openingstreffer kreeg. Wennekers, ook al doelpuntenmaker tegen Quick Boys, pakte de kans uitstekend uit en verschalkte keeper Sven van der Maatsen met een droge knal in de linkerhoek. Een gevonden doelpunt wat er eigenlijk niet meer in leek te zitten, maar een enorme opsteker voor de gasten die daardoor een stuk lekkerder aan de thee konden.

Na rust veranderde het spel maar weinig. Scheveningen probeerde wel steeds meer naar voren te drukken en zodoende de defensie van de Maassluizers onder druk te zetten. Mehmet Aldogan was ondertussen weer tussen de lijnen gekomen, maar de thuisploeg had gewoon veel moeite om aanvallend iets op te zetten wat tot gevaar kon leiden. Aan de andere kant had Van Delft zijn ploeg net na rust al in veilige haven kunnen schieten, maar het onderlinge duel met keeper Van der Maatsen eindigde niet in zijn voordeel. Scheveningen bleef wel op zoek naar de gelijkmaker, maar het ontbrak de ploeg van John Blok aan aanvallende kracht. De meest gevaarlijke Scheveninger was dan ook linksback Ruben Koorndijk, die met rushes en pogingen van afstand dan maar op die manier probeerde om Van Leeuwen te verrassen. Succesvol was dit echter niet.

Wél succesvol was het wisselbeleid van Dogan Corneille. De coach had o.a. Calvin Tureaij, Dean Zandbergen en Kaylan Muis binnen de lijnen gebracht en zij waren allemaal betrokken bij de goals die Excelsior Maassluis uiteindelijk afstand konden laten nemen van Scheveningen. In de 83e minuut gaven de Tricolores de beslissende tik op de Scheveninger kaak en drie minuten later was de definitieve k.o. een feit. De 0-2 was een zeer fraaie goal na een even mooie combinatie over de rechterkant van het veld. via Redouan Omar Ouali en Kevin Dercks combineerde Excelsior Maassluis zich door de defensie heen en stond de ingevallen rechtsback Calvin Tureaij klaar om af te ronden. We hebben dit seizoen al eerder gezien dat Tureaij uitermate cool voor de goal is dus ook deze kans was kat in het bakkie voor het 20-jarige jeugdproduct. Scheveningen lag op de rug en was verslagen. Door deze goal had Excelsior Maassluis weer wat hernieuwde energie gevonden en dit zorgde dan zelfs nog voor een derde treffer. Ook dit was gewoon weer een goede goal waar invallers Dean Zandbergen en Kaylan Muis elkaar goed wisten te vinden en laatstgenoemde de definitieve genadeklap mocht geven.

Zo eindigde de wedstrijd in een 0-3 zege voor Excelsior Maassluis. Een uitslag die op papier misschien wel een vertekend beeld geeft van de wedstrijd. De overwinning komt de gasten zeker toe en is terecht, maar het krachtverschil was minder groot dan dat het scorebord uiteindelijk laat zien. Het zorgt in ieder geval voor veel blije gezichten bij de Tricolores wat zich met 10 punten terugvindt op plaats 7, boven teams zoals Spakenburg, HHC, IJsselmeervogels en Kozakken Boys. Een fraaie seizoensstart voor de Maassluizers, die volgende week weer een echte test krijgen wanneer De Treffers te gast is op Sportpark Dijkpolder. Voor Scheveningen is het noodzakelijk om de goede vorm van de eerste paar wedstrijden weer terug te vinden en dit zal moeten gebeuren bij het goedpresterende TEC Tiel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD