maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlClubsDe TreffersVERSLAG| Excelsior Maassluis komt vroege klappen De Treffers niet meer te boven

VERSLAG| Excelsior Maassluis komt vroege klappen De Treffers niet meer te boven

Na drie overwinningen op rij (inclusief de zege in de KNVB Beker) is de zegereeks van Excelsior Maassluis zaterdagmiddag tot een einde gekomen. Op het eigen Sportpark Dijkpolder was De Treffers al vroeg in de wedstrijd op een comfortabele voorsprong gekomen en slaagde het er in om deze droomstart uiteindelijk ook over de streep te trekken. Invaller Dave van Delft bracht vlak voor tijd de hoop wel weer terug in de Maassluizer harten, maar de Tricolores kwamen de vroege tikken van Jordy Thomassen en gelegenheidsspits Coen Maertzdorf niet meer te boven. Eindstand: 1-2.

De herfst is begonnen en de zomer lijkt alweer gevoelsmatig ver achter de rug te liggen. Waar het vorige week nog bij vlagen prima te doen was langs de lijn, was het zaterdagmiddag alles behalve goed toeven op de sportparken. Regen, wind en een niet al te aangename temperatuur waren de ingrediënten voor het middagje voetbal op Sportpark Dijkpolder, waar de strijd tussen twee ploegen die de laatste weken prima in vorm waren, op het programma stond. Waar eigenlijk werd verwacht dat Excelsior Maassluis een zwaar seizoen tegemoet zou gaan, presteert de ploeg van Dogan Corneille tot dusver prima en mocht het – met 10 punten uit de eerste 5 wedstrijden + een ronde verder in de KNVB Beker na een zege op Derde Divisie Zondag-koploper OFC Oostzaan – gewoon spreken van een uitstekende start. Vooral de thuiszeges tegen Koninklijke HFC en Quick Boys waren lekker voor de Maassluizers, aangezien deze beide zeges in de absolute slotfases werden behaald. Ook de zege in en tegen Scheveningen van vorige week was “gewoon” prima en dus kon er met vertrouwen worden uitgekeken naar het affiche met De Treffers. Ook de Groesbeekse formatie kende een zeer degelijke start van de eerste jaargang van de Jack’s League. Qua entertainment en doelpunten blinkt de ploeg van Jan de Jonge nog niet echt uit, maar wat doet dit er toe als je aan het eind van de wedstrijd gewoon de punten weer kan bijschrijven? Voetbal is uiteindelijk nog steeds een sport waar je maar één doelpuntje meer hoeft te maken dan je tegenstander en De Treffers lijkt zich daar heel erg bewust van te zijn. In alle overwinningen dit seizoen (GVVV thuis, ASWH thuis en Quick Boys uit) werd er steeds maar met het minimale verschil van 1-0 gewonnen.

Het was zaterdag nog wel even de vraag wie dan vandaag het doelpunt bij De Treffers zou moeten gaan maken. Door een blessures was de normaalgesproken eerste keuze voor de spitspositie, Teije ten Den, niet beschikbaar. Dat was niet de enige blessure in de selectie, want ook verdediger/middenvelder Robin Janssen was niet beschikbaar voor deze wedstrijd. Gelukkig voor trainer De Jonge was Coen Maertzdorf juist wél weer fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen en werden de opties weer wat uitgebreider. De 28-jarige normaalgesproken vleugelaanvaller werd deze wedstrijd als gelegenheidsspits gepositioneerd en achterin vulde Gino van den Berg de de positie van Robin Janssen in. Ook bij de thuisclub waren er wat (gedwongen) wijzigingen ten opzichte van de laatste wedstrijd te noteren. Zo keerde bijvoorbeeld aanvoerder Vincent van den Berg weer terug van de schorsing die hij opliep tegen TEC Tiel en verving Darwin Heuvelman de geblesseerde Luivienno Statia op de linksbackpositie. Op het laatste moment zag Dogan Corneille ook nog verdediger Gabri Urbanus afhaken. De centrumverdediger die afgelopen week nog werd uitgeroepen toe de “Voetbal247 Speler van de Week” moest met een blessure verstek laten gaan en werd achterin vervangen door Omar el Baad, die eigenlijk al zijn basisplaats op de rechtsbackpositie was kwijtgeraakt aan Calvin Tureaij.

Waar je normaalgesproken, gebaseerd op de cijfers van beide teams, niet meteen een voetbalspektakel zou verwachten bij het affiche tussen Excelsior Maassluis en De Treffers, was het vanaf de start meteen interessant aan de Lavendelstraat nummer 2. De thuisploeg had nog geen twee keer met de ogen geknipperd of het zag al dat de bal door scheidsrechter Jerome Vries op de stip was gelegd en de gasten zodoende na twee minuten spelen al een ideale mogelijkheid hadden om dat ene doelpuntje wat ze altijd maken, gelijk al te mogen noteren. Het was overigens een compleet terechte beslissing van de leidsman, die niets anders kon doen dan de onhandige actie van keeper Jean-Paul van Leeuwen met een strafschop tegen en de bijbehorende gele kaart te bestraffen. De 28-jarige doelman schatte de lange bal van Ricardo Ippel op Gavin Vlijter niet goed in en kegelde de rechtsbuiten omver. Een terechte penalty en daarmee een ideale kans om al vroeg op voorsprong te komen. Dit gebeurde dan ook, want Jordy Thomassen benutte dit cadeautje maar al te graag en liet Van Leeuwen kansloos. Gedragen door de wind die zo’n vroege voorsprong met zich meebrengt, was De Treffers de betere ploeg in het begin van de wedstrijd. Excelsior Maassluis had zich toch meer ingesteld op de mogelijke omschakeling, maar door het geconcentreerde spel van de rood zwarten, was hier eigenlijk weinig tot geen mogelijkheid voor. Na 22 minuten werd de droomstart van de gasten helemaal werkelijkheid toen Coen Maertzdorf als een volleerd spits bij de eerste paal voor zijn man kwam en de afgemeten voorzet van andermaal Vlijter in het doel deed belanden. Excelsior Maassluis had het vooral aan die rechterkant zeer moeilijk en gelegenheidsback Heuvelman had eigenlijk geen antwoord tegen de snelle en behendige Vlijter. Het was zeker niet de dag van de ongelukkig spelende linksback die ook al vroeg rijp leek voor een wissel. De Treffers zat al snel op rozen en, zeker met het oog op de recente prestaties en het weinig incasseren van tegendoelpunten, leek de wedstrijd al voor het half uur spelen in de tas te zitten.

Maar, laat terugkomen van een achterstand nou net een wapen zijn van Excelsior Maassluis. “It ain’t over, till the fat lady sings” is een uitspraak waar Koninklijke HFC en Quick Boys over kunnen meepraten na hun bezoek aan Dijkpolder en daarom was er dan ook nog van alles mogelijk. De thuisploeg was na die vroege klappen wat meer uit hun schulp gekropen en moesten nu zelf ook wat meer naar voren om zo snel mogelijk die aansluitingstreffer te forceren. Onder aanvoering van Van den Berg leek Maassluis dan ook uit een ander vaatje te tappen en werd het gaandeweg de eerste helft steeds meer de dominantere partij. Van den Berg gaf zelf het startsein voor het al vroeg startende slotoffensief van de Tricolores met een poging vanaf de middenlijn. De poging kon keeper Jordy Brondeel echter niet verontrusten en belandde op het dak van het doel. Ondanks dat Brondeel nog niet echt in actie hoefde te komen, was de toon wel gezet en was de jacht geopend. De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van Redouan Omar Ouali, die na een afgeslagen corner de bal ineens voor zijn voeten zag belanden. De technisch begaafde middenvelder kon de bal uiteindelijk controleren, voor zijn geliefde linkerbeen leggen en afdrukken, maar bal belandde maar net langs de voor hem verkeerde kant van de paal. De Treffers moest alle zeilen bijzetten om de comfortabele marge mee de rust in te nemen en kwam zelf eigenlijk niet meer aan het goede voetbal van de beginfase toe. Toen ook een afstandsknal van middenvelder Nino van den Beemt maar net langs de goal van Brondeel vloog, werd dit doel echter wel bereikt en gingen de Groesbekers zonder kleerschuren aan de thee.

Na rust ging Excelsior Maassluis eigenlijk met dezelfde intenties verder en werd de jacht op de aansluitingstreffer hervat. De troepen waren door Corneille in de rust versterkt door het inbrengen van Daan Blij en Giovanni da Fonseca en dus gaf de oefenmeester daarmee het signaal af dat er nog zeker niet met de witte vlag gezwaaid zou gaan worden. Echter koste het de thuisploeg moeite om weer in dat aanvallende ritme te komen en bleef het gewenste resultaat nog altijd maar uit. De Treffers had haar stabiele verdedigingsvorm weer hervonden en werden de aanvallende pogingen van Maassluis al vroegtijdig onschadelijk gemaakt. Wel was er opnieuw een blessuregeval bij de ploeg van Jan de Jonge, waar Bryan Sirvania zich tien minuten na rust moest laten vervangen. Of het door de absentie kwam door Sirvania of door een hernieuwde krachtenbron van de thuisploeg, is niet bekend, maar het zorgde in de zestigste minuut wel voor een enorme scrimmage voor de goal van De Treffers waar keeper Brondeel zich een paar keer van zijn beste kant moest laten zien om zijn doel schoon te houden. In een minutenlang durende scrimmage, voor het gevoel althans, was het overzicht compleet verdwenen en leek het prijsschieten te zijn in de zestienmeter van De Treffers. Hoe dit schadevrij is doorgekomen, dat is nog steeds een raadel, maar toen alle stofwolken waren opgelost stond De Treffers nog steeds op de 0-2 voorsprong en was het met al het mogelijke kunst en vliegwerk overeind gebleven.

Zo bleef de tijd maar tikken in het nadeel van de thuisploeg en bovendien betekende de aanvallendere aanpak van de thuisploeg ook dat er achterin wat meer ruimte werd weggegeven. Zo zorgde middenvelder Brian Campman weer eens voor gevaar, maar werd Van Leeuwen niet voor een derde maal gepasseerd. Een kwartier voor tijd was het dan eindelijk wél raak voor de thuisploeg en waren alle ingrediënten voor een heet laatste kwartiertje aanwezig. Invaller Dave van Delft was de gevierde man bij de thuisploeg en scoorde daarmee zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe ploeg, na zijn overstap vanaf Excelsior Rotterdam. Na goed voorbereidend werk kwam de bal via de tevens ingevallen Kaylan Muis voor de linkervoet van Van Delft en met een fraai geplaatst schot in de verre hoek liet hij Brondeel zonder antwoordmogelijkheid. Excelsior Maassluis had het precies wat het wilde en kon, zeker met het oog op de vorige thuiswedstrijden, nog volledig hopen op een resultaat.

Helaas voor de Maassluizers bieden de uit het verleden behaalde resultaten, geen garantie voor de toekomst en was de goal van Van Delft uiteindelijk slechts een aansluitingstreffer. Waar je zou verwachten dat de thuisploeg er nu vol op zou gaan, was de tegentreffer eigenlijk het sein voor De Treffers om de focus weer volledig terug te pakken. Omdat Maassluis nu vol op de aanval moest, kon De Treffers weer vaker de ontstane ruimtes benutten en met snelle invallers zoals Leroy George en Marlon Versteeg zodoende redelijk onder de druk uitvoetballen. Uiteraard waren er nog wel mogelijkheden tot kansen voor de thuisploeg en leek Van den Berg zijn ploeg naar een gelijkspel te kunnen gaan schieten toen de bal voor zijn voet leek te vallen. Leek, inderdaad, want op het laatste moment zat daar toch weer een rood/zwart voetje tussen en was de kans verkeken. Keeper Brondeel hoefde eigenlijk niet meer in actie te komen en zo ging het slotoffensief van de thuisploeg ditmaal niet als “succesvol” de boeken in. Het was De Treffers wat via Versteeg en voornamelijk via Vlijter de grootste kansen kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien. Vooral de levensgrote kans van Vlijter, een-op-een met Van Leeuwen, was dé perfecte kans om aan alle Maasluizer hoop een eind te maken. Echter, schoot de vleugelaanvaller de bal van zo’n korte afstand nog bijzonder ver naast en moest De Treffers nog wachten tot dat scheidsrechter Jerome Vries het na 95 minuten spelen wel genoeg en de wedstrijd beëindigde.

Bij De Treffers zal men ongetwijfeld zeer tevreden zijn over de overwinning. Het was op sommige momenten iets minder stabiel, maar over het algemeen speelde de mannen van Jan de Jonge een zeer degelijke wedstrijd waarin het als collectief goed voor de dag kwam. De overwinning zorgt er voor dat de ploeg nu met 14 punten op een gedeelde tweede plaats staat, samen met Jong Sparta, AFC en TEC Tiel. Voor Excelsior Maassluis betekent deze nederlaag dat het de kopgroep moet lossen. Na een goede septembermaand staat er een zwaar programma in oktober op het programma met ontmoetingen met Spakenburg, Kozakken Boys en hekkensluiter GVVV. Spektakel gegarandeerd!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD