dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlClubsAFCVERSLAG | Effectief Katwijk draait alle tactische plannen AFC de nek om

VERSLAG | Effectief Katwijk draait alle tactische plannen AFC de nek om

Al in de rust van de wedstrijd kwam AFC-trainer Ulrich Landvreugd het veld op om met invaller Kenny Teijsse een plan B te smeden. Dat plan moest al zo vroeg uit de la getoverd, omdat Katwijk bij rust niet alleen een 0-2 voorsprong te pakken had, maar ook simpelweg beter georganiseerd stond zonder bal en met de bal veel effectiever was dan de thuisploeg. Uiteindelijk kwam de thuisploeg na rust niet verder dan de aansluitingstreffer, waarna Katwijk, dankzij diezelfde effectiviteit in balbezit, de voorsprong nog verder vergrootte en direct in de eerste speelronde zijn visitekaartje af gaf: 1-4.

Dat plan B moest bij AFC uit de kast komen, omdat de thuisploeg in het eerste bedrijf geen antwoord had op de vraagstukken die Katwijk voorlegde. Behalve één kans voor Raily Ignacio, na balverlies van Bart Sinteur, en dreiging vanuit corners waren de Reds niet gekomen. Katwijk wist wel twee keer tot scoren te komen en was bovendien een aantal keren echt gevaarlijk voor het doel van Patrick Zonneveld gekomen. Al in de openingsfase van de wedstrijd kregen Robbert Susan via een vrije trap en Killian van Mil met een schot de mogelijkheid om de score te openen. Na twintig minuten kopte Ahmed El Azzouti, via het lichaam van Patrick Zonneveld, de 0-1 binnen.

Hoofdrol El Azzouti

Na de openingstreffer probeerde AFC wel om Katwijk op de eigen helft op te sluiten, maar zodra de Amsterdammers de bal verloren, vlogen de bezoekers links en recht voorbij op weg naar voren. Eén van die omschakelmomenten leverde tien minuten voor rust de 0-2 op. Ahmed El Azzouti werd vrijgespeeld op rechts en leverde de bal keurig af aan de inglijdende Van Mil. De, voor Katwijk, geruststellende voorsprong zorgde voor werk op de bank van AFC, werk dat in de rust al tot uitvoering werd gebracht.

Plan B

Centrale verdediger Genero Markiet moest na 45 minuten plaatsmaken voor Kenny Teijsse en AFC besloot het aanvalsspel wat opportunistischer aan te pakken. Met regelmaat van de klok werd Ignacio gezocht met een boogbal in het zestienmetergebied en hoewel het duo Paul Kok/Raoul Esseboom de zaken prima op orde had, leverde dat toch een aantal onvermijdelijke mogelijkheden op voor AFC. En uiteindelijk ook de onvermijdelijke aansluitingstreffer. Nadat Ignacio een minuut eerder al vanuit de draai Andre Krul tot een redding had gedwongen, was hij daarna de meest alerte, nadat Krul een kopbal van Joel Tillema niet klemvast had. Bij het juichen probeerde Ignacio het thuispubliek op te zwepen om zijn ploeg nog wat extra energie te geven, want hoewel plan B effect sorteerde, kostte het ook bakken energie om het uit te voeren.

Marge

Energie waar een goede tien minuten later nog een flink knauw uit werd genomen door Katwijk, want nadat erkende topspitsen als El Azzouti en Ignacio al op het scorebord stonden, deed ook Marciano Mengerink nog een duit in het zakje. Na een ragfijne combinatie met El Azzouti zorgde hij ervoor de marge weer twee werd en Katwijk wat rustiger kon ademhalen. Mede dankzij die rust gaf Katwijk ook nauwelijks meer wat weg achterin en werd na plan A ook plan B van Landvreugd vakkundig de nek omgedraaid. In de absolute slotfase kreeg de overwinning van de Krombewoners tegen mede-titelkandidaat AFC nog meer cachet, nadat invaller Tim Freriks, na een machtige sprint over rechts, aanvoerder Robbert Susan nog in staat stelde om de 1-4 op het bord te zetten.

Geflatteerd maar wel verdiend

Die laatste goal zorgde ervoor dat de overwinning voor Katwijk misschien wat geflatteerd was, maar onterecht was het zeker niet. Vooral ook omdat Katwijk wel antwoorden had op de tactische plannen van AFC, iets wat de thuisploeg andersom eigenlijk de gehele wedstrijd niet had.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD