maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlClubsASWHREPORTAGE | ASWH toont twee gezichten en drie systemen tegen Koninklijke HFC

REPORTAGE | ASWH toont twee gezichten en drie systemen tegen Koninklijke HFC


Het ASWH van trainer Rogier Veenstra leek bij de rust op rozen te zitten tegen Koninklijke HFC. De gasten hadden een 0-2 voorsprong in de zak en hadden de betrouwbare Bryan Janssen op goal. Na negentig minuten droop ASWH met de staart tussen de benen af: 3-2.

Systeem

De ploeg uit Hendrik Ido Ambacht startte aanvallend in een 4-3-3-systeem, met Sam van de Kreeke en Luuk Admiraal op de vleugels en Daniel Wissel als balvaste en kaatsende spits. HFC zette daar zijn vertrouwde 5-3-2-systeem tegenover. Al snel bleek dat de gasten met de talenten Luuk Admiraal en de als middenvelder opererende Levi Bouwense – Ex-Jong Almere- goud in handen hebben. De pas 19-jarige Admiraal opende de score door te profiteren van een dieptepass. Wessel Boer liep nog naast de aanvaller, maar HFC-doelman Richard de Groot kwam iets te enthousiast uit en werd omspeeld door Admiraal. Hij schudde Boer van zich af en zorgde zeer verrassend voor de 0-1. Admiraal is een jongen van de club, uit een familie van de club en stond afgelopen seizoen ook in de belangstelling van Jong Sparta en Jong Ado Den Haag. Hij kon de verleidingen weerstaan.

Penalty

En was ook beslissend bij de tweede treffer. Hij werd neergehaald in de zestien door Vincent Volkert en Daniel Wissel schoot de strafschop binnen.

Tegenvaller voor de gasten was dat routinier Henrico Drost al vroeg in de wedstrijd met een blessure naar de kant moest. Hij werd vervangen door Gilmaro van der Werp.

HFC

Voor rust had de Koninklijke ook al de nodige kansen gekregen, ASWH zakte bij balbezit tegenpartij in naar een 4-4-2-formatie, maar de pingel die ASWH kreeg, bleef voor HFC – overtreding op Desevio Payne- uit.

Na de rust zette de thuisploeg een tandje bij. ASWH moest verder de loopgraven in en eindigde in een 5-3-2-systeem. Het waren een aantal ex-Odin-spelers die opvielen bij de Haarlemmers. Jim Hulleman door zijn tomeloze energie en inzet.  ,,Zonde dat we hem niet eerder hebben gehaald’’, zegt Gertjan Tamerus nu. ,,Hij stond al twee jaar op ons lijstje.’’ De Witte heeft scorend vermogen, diepgang en een mega verre inworp.  En Koen Tros viel op door zijn passing, het wachten was alleen nog op Sietse Brandsma. ,,Hij is een goede voetballer’’, zei Gertjan Tamerus. ,,Goed in de combinatie, hij kan een bal vasthouden is snel en hij kan koppen.’’

Lat

Vlak na de rust kopt de aanvaller op de lat. Vlak daarna bedient Vincent Volkert de 1.96 meter lange Sietse en kopt hij de 1-2 binnen. De voor-assist kwam op naam van uitblinker André Morgan. De Amsterdammer van Ghanese afkomst heeft zich als rechtsbener links centraal in de ploeg gespeeld en gaf wederom zijn visitekaartje af.

Brandsma krijgt daarna kans-op-kans. Hij vindt de voeten van doelman Bryan Janssen, krijgt een bal op zijn hak. HFC twittert: ‘Is het zo’’n dag..’’

Tweede treffer

En dan is het aan de trainer om tactisch nog iets te veranderen om de wedstrijd te doen kantelen. Zou hij Morgan naar de spits gooien als breekijzer? Een wie zou hij inbrengen en wie van het veld halen?  Verrassend genoeg kan ex-prof Gerry Vlak naar de kant en komt Mehmet Yüksel in het team. Brandsma en Yüksel voorin met Castien erachter. En Jim Hulleman in de buurt. En uiteindelijk komen dan toch de kwaliteiten van Brandsma tot wasdom.

De spits beschrijft de 2-2 als zijn mooiste treffer. ,,Ik kreeg de bal achter me. Een kopbal met mijn hoofd bij de tweede paal neerleggen is wel mijn specialiteit’’, lacht hij. 

Verlossing

Bij de winnende treffer bedient Roy Castien Brandsma met de binnenkant voet en de aanvaller lobt hem vlak voor tijd over de goalie. ,,Het was nog even spannend’’, zei hij. ,,Ik zag de bal langzaam stuiteren naar de paal. Ik hield mijn adem in. Het zal toch niet? . Ik had al zoveel pech gehad..’’

Vertrouwen

,,Sommige ploegen nemen dan vlak voor tijd genoegen met een punt’’, zei Tamerus. ,,Wij niet, we gingen voor de zege en daar mogen ze best trots op zijn.’’
Tamerus zei na afloop dat Brandsma het vertrouwen wel kon gebruiken. ,,HFC is een andere club dan Odin’59 en dat kan wennen zijn. Sietse heeft voetbaltechnisch kwaliteiten genoeg.’’

Koploper

HFC is door de zege zowaar medekoploper. En de trainer had voorafgaand aan het seizoen ook wel rekening gehouden met zes punten uit twee duels. Noordwijk en ASWH lijken geen hoogvliegers in de Tweede Divisie. Aan Wessel Boer werd de vraag gesteld waar dit HFC echt staat. ,,Dat zien we de volgende wedstrijden.’’ HFC speelt eerst uit tegen Excelsior Maassluis, ontvangt dan het nog puntloze HHC Hardenberg en moet dan naar de ‘rooien’. Die hebben echter sportief een jasje uitgedaan en hebben ook slechts een punt.

ASWH

ASWH staat na twee duels met nul punten, samen met Noordwijk en HHC Hardenberg, onderaan de ranglijst. Zaterdag wacht de beladen derby tegen Kozakken Boys.

Foto’s: Pim Hols

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD