donderdag, 30 mei 2024
Voetbal247.nlChampions LeagueVan zero to hero, de kroniek van Luuk de Jong bij Barcelona

Van zero to hero, de kroniek van Luuk de Jong bij Barcelona

Dat de voetballerij een wereld is waarin opportunisme de enige constante waarde is, lijkt te worden bevestigd door de huidige opmars van Luuk de Jong bij Barcelona. Reputaties worden gebroken en opnieuw geboren in een oogwenk, zo lijkt het wel in het geval van de stormram.

Nog maar enkele weken geleden leek het een uitgemaakte zaak dat de aanvaller naar Cádiz zou verkassen, daar zouden zijn kwaliteiten wél tot zijn recht komen, zo meenden de Spaanse voetbaljournalisten. Nu, na een opvallende, maar korte reeks, is Luuk de Jong dé aanvaller die Barcelona moet redden.

Op 24 december van het vorig jaar was het nieuws in Spanje al bekend. Luuk de Jong zou gaan voetballen voor Cádiz. De voetballer die onder trainer Xavi nog maar 8 minuten speeltijd had gekregen, zou voor deze club een echte versterking zijn. Luuk de Jong zou alleen nog maar zijn jawoord hoeven geven.

Eigenzinnig

De voetballer die bekend staat als eigenzinnig en koppig, bleef echter zitten waar hij zat. In Barcelona, welteverstaan. Zijn plek op de bank werd er al snel één op het veld en nu lijkt hij er niet meer weg te branden. Dit tot grote opluchting van de fans en de journalisten. Luuk de Jong wordt nu door vriend en vijand beschouwd als de enige speler van Barcelona die een doelpunt kan maken.

Want voetballen draait om winnen en zeker in Barcelona houden ze niet van verliezen. De voetballer beseft dat als geen ander. Zijn dieptepunt beleefde hij op 20 oktober 2021 tegen Dynamo Kiev, toen de fans hem massaal uitfloten. Ze beschouwden hem toen nog als een aanvaller die alleen kon koppen en zonder goede voorzetten niks waard was.

Statisch

Ronald Koeman verdedigde de komst van de spits door erop te wijzen dat hij een ander type voetballer was dan ze gewend waren. Hij was té statisch en deed niks met de kansen die hij kreeg. Maar, dat was toen.

Op 2 januari van het nieuwe jaar start Luuk, mede vanwege de vele coronagevallen bij Barcelona, in de basis tegen Mallorca. Oud stervoetballer Jorge Valdano schrijft in zijn column in El País over voetballen en vooroordelen en beschrijft wat er gebeurde in zijn beleving en die van de fans.

“Wat doet een kopper in een wereld zonder spitsen? Wat heeft een speler die nog geen deuk in een pakje boter schopt te zoeken in een elftal van Xavi? In de eerste helft poogt Luuk de Jong te schieten buiten de zestien meter en de bal…eindigt over de zijlijn. (…) De beledigingen zijn in alle talen te horen(..). Het geluk schiet de armen niet te hulp, zo denk ik. “

Totdat de aanvaller de verlossende goal maakt en de fans uitzinnig van vreugde worden. Volgens de oud voetballer is de Jong een voetballer zonder complexen die in een vijandige omgeving weet te floreren en te scoren.

Omwenteling

Deze wedstrijd is nog maar de ouverture voor de omwenteling. Op 8 januari treed Barcelona in Granada aan om te voetballen tegen de thuisclub. De grote held is Luuk de Jong die in de 57e minuut weet te scoren, nadat er eerder al een doelpunt van hem was afgekeurd. In een zwalkend Barcelona zag iedereen één uitblinker en dat was onze landgenoot.

Trainer Xavi werd bekritiseerd omdat de Jong in de 61e minuut werd vervangen door de falende Depay. De rollen zijn weleens anders geweest. In AS wordt geschreven dat de enige speler die voor succes kan zorgen Luuk de Jong is. Bovendien zegt de verslaggever dat het een totaal onbegrijpelijk mysterie van de menselijke geest is dat iemand slecht praat over de kwaliteiten van de Jong als je hem vergelijkt met Dembélé.

Daarnaast wordt de omhaal die de aanvaller in de wedstrijd maakt vergeleken met die van Hugo Sánchez, een voetballer die bekend stond om zijn enorme fysieke beheersing.

Probleem dat verandert in een oplossing

De bal kan raar rollen, maar wat beklijft in het verhaal van Luuk de Jong is dat de doorzetter uiteindelijk wint. Het is een les dat je nooit aan je eigen kwaliteiten moet twijfelen en dat de kans om je te bewijzen zich vanzelf aandient. Jorge Valdano schrijft:

“Meer covid, meer chaos. Luuk de Jong is een probleem dat verandert in een oplossing.”

Op dit moment wil de aanhang van Barcelona niets liever dan dat hij bij de club blijft. Het verhaal van Luuk de Jong bij Barcelona wordt in ieder geval vervolgd.

 

 

 

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]