zaterdag, 15 juni 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCValse start voor Spakenburg bij HFC, Sietse Brandsma op dreef

Valse start voor Spakenburg bij HFC, Sietse Brandsma op dreef

De nieuwe Spakenburg-trainer Patrick Loenen wil met het nieuwe 5-3-2-systeem de Blauwe harten veroveren. Hij vierde successen bij  Argon, Eemdijk én Sportlust’46 en krijgt bij Spakenburg te maken met hooggespannen verwachtingen. Vorig jaar eindigde de ploeg op de negende plek. In de seizoenouverture bij HFC hadden de gasten nog moeite met het systeem. Na de 1-0 achterstand wisselde Loenen ook alweer snel naar 4-3-3 al mocht Robin Eindhoven pas vijf minuten voor tijd speelmunten maken. HFC won met 2-1 door twee goals van Sietse Brandsma.

Koelewijn

De Blauwen kenden een wisselvallige voorbereiding en misten zaterdag Youri Koelewijn. Ze wonnen van Sparta Nijkerk, DVS’33 en Eemdijk en speelden gelijk tegen HHC Hardenberg en Telstar. Er werd verloren van GVVV en DOVO.

Systeem

Het inslijpen van een systeem kost tijd, geduld en vele trainingsuren. HFC oefende in de voorbereiding tegen ARC en trainer Mark Evers stond te kijken van de manier van druk zetten en van de opofferingsbereidheid en het pressie spelen en noemde onder andere Jacob Noordmans.

Castien

De routinier stond in de basis omdat HFC voorin met personele problemen kampte. Roy Castien oogt fit, maar speelde dinsdag tegen Jong NEC pas voor het eerst 45 minuten mee en viel zaterdag pas in de slotfase in.

En aanwinst Zakaria Eddahchouri kampt met een knieblessure. Dus acteerde Gertjan Tamerus met Sietse Brandsma en afwisselend Noordmans of Jim Hulleman in de spits,

Toeval en geluk liggen in het voetbal vaak dicht bij elkaar. Spakenburg leek voordat HFC op voorsprong kwam te scoren, maar de grensrechter reageerde niet op de reclamaties van de Blauwen.

Spakenburg zette over rechts een vloeiende counter op. Nick Verhagen zette voor, Floris van der Linden miste, Vince Gino Dekker leek te scoren, maar de grensrechter gaf aan dat de bal niet over de lijn was geweest. Tot woede van de vele Blauwe-fans die met bussen naar Haarlem waren afgereisd.

“Als zelfs de tegenstander zegt dat hij erin zat…’’, zei Loenen. ,,Ook al zit hij niet, het bracht ons in de emotie. En dan komen we net voor rust op achterstand.’’

Doelman Mitchel Michaelis was getuige van het voorval. ,,Ik heb het niet goed gezien. Ik zag niet precies of hij nou wel of niet over de lijn was. Ik weet niet of de beelden het uit kunnen wijzen.”

Vlak daarna opende HFC de score.

Donderdag liet Sietse Brandsma de groepstraining links liggen. Te veel last van zijn achillespees die hem vorig seizoen ook parten speelde.

Vrijdag bezocht hij de fysiotherapeut en zaterdag scoorde hij twee keer tegen Spakenburg.

 

5-3-2

In het verleden botsten vaak twee verschillende spelopvattingen tegen elkaar. De Blauwen speelden voorheen 4-3-3 en HFC sinds de entree van Gertjan Tamerus acteert in 5-3-2. Spakenburg startte in Haarlem ook in 5-3-2, maar wel met een kanttekening.

Waar hij HFC Jim Hulleman en afwisselend Jacob Noordmans aansloten bij Sietse Brandsma, daar bleef Vince Gino Dekker vaker weg bij Floris van der Linden.

Lange bal

De topscorer van vorig seizoen werd vaak gezocht door middel van de lange bal. Een logisch concept omdat HFC er voor had gekozen om de twee koppen kleinere Danny Hols aan zijn oude ploegmaat te koppelen.

Van nature trekt Vince Gino Dekker naar buiten toe en daar ligt ook zijn klasse, zo bewees hij vijf minuten voor tijd toen hij Van der Linden bediende. De ex-HFC ‘er redde de eer voor de Blauwen. Want die keken toen al tegen een 2-0 achterstand aan.

Vlak voor rust was het de goed spelende John Hilton die Koen Tros inspeelde waarna de oude Odin-machine op volle toeren ging driaaen. Tros gaf Hulleman bij de eerste paal dé kan op de 1-1, maar hij miste. Sietse Brandsma was er bij om de openingstreffer te scoren.

Stift

Brandsma is pas 25 jaar en was wederom een plaaggeest voor de defensie van de Blauwen. ,,Ik heb de hele week niet getraind, dat moet ik vaker doen’’, lachte de spits, die na de rust ook de tweede treffer voor zijn rekening nam.

Hero van Lopik paste terug op Masies Artien. Brandsma stond op twee meter afstand, zette de turbo aan, gebruikte zijn lichaam rechtmatig en zette de verdediger opzij. Vervolgens stifte hij de bal over Allessandro Damen heen.

BVO

Een spits die ook nog zijn eigen kans creëert, die zijn zeldzaam in het voetbal. Brandsma geeft aan geen belletje te hebben gehad van BVO’s. ,,Ik zie ook dat Koen Blommestijn nu bij Telstar speelt en ik heb de hoop op het betaalde voetbal ook nog niet opgegeven. Ik ga alleen niet naar willekeurig elke club. Bij HFC weten mijn medespelers me te vinden en daar profiteer ik ook van. Daarnaast ben ik ook op zoek naar een nieuwe baan.

Ik ben net afgestudeerd voor Sport, Beleid en Management en mijn contract als beleidsmedewerker Sport bij de gemeente Amsterdam loopt af.  Ik focus me niet alleen op het voetbal. Al zie ik Thomas Marijnissen – ex Kozakken Boys- nu ook bij NAC Breda spelen, dat is een mooie club.’’

Thuiswedstrijd

Om vervolgens nuchter te constateren. ,,Wellicht schiet ik er volgende week wel geen één in…’’

Die kans lijkt klein want de Koninklijke treft dan Jong Volendam. ,,Een thuiswedstrijd voor Mitchel Michaelis die op honderd meter van het stadion woont. ,,Ik heb daar tien jaar gespeeld. En voor mij en Gerry Vlak en John Hilton is het een bijzondere wedstrijd.’’

Systeem

Michaelis hield zijn ploeg deze zaterdag in lastige situaties op de been en pakte in luchtduels de bal en soms ook het hoofd van invaller Maurice de Ruiter.,,Ik aarzel niet als ik uitkom’’, lachte Michaelis na afloop. ,,Dan zit er per ongeluk iemand ook tussen mijn armen, dat kan gebeuren.’’

Spakenburg wisslede na de rust van systeem en trachtte met het 4-3-3-systeem de zaken recht te zetten.

Wingback

Eén van de vele opvallende nieuwelingen was linksback John Hilton. Bij FC Volendam opgevoed in het 4-3-3-systeem maar hij lijkt geboren om wingback te spelen. Hij is slechts 1.63 lang, maar heeft wel een turbo in dat kleine lichaam.

Een actieradius die door HFC ook op maat wordt bediend. Iets dat Vincent Volkert, die vorig seizoen uitblink bij HFC, en nu bij Spakenburg speelde niet kan zeggen.

Volkert werd nauwelijks diep gestuurd en kwam niet in zijn kracht. ,,Ik speelde vorig seizoen bij Jong Volendam en trainde mee met het eerste van Wim Jonk’’, zegt John Hilton. ,,Ik wilde graag nog naar een BVO maar er kwam niks langs. Ik heb bij HFC nog in Onder19 gespeeld en in dit systeem weten Gerry Vlak en Koen Tros me ideaal te bedienen, het is heerlijk voetballen.’’

Kop

Mitchel Michaelis ziet ook veel kwaliteit in de ploeg. En dat ondanks het vertrek van Jordy Hiltermna, Mehmet Yuksel, Volkert en Wessel Boer. ,,Ik stuur ook de verdediging aan, maar Guus Offerhaus weet waar hij moet staan. John Hilton is zeer goed en Quinten Dekkers is er net bij en kan het niveau ook makkelijk aan. Wij zijn niet minder geworden. Het zijn allemaal jongens met een goede kop erop.’’

In de slotfase bracht Jeffrey van der Heijden nog bijna op 3-1. Het 21-jarige talent heeft twee jaar stilgestaan en is tweemaal aan zijn knie geopereerd. Eerst aan zijn kruisband, daarna aan zijn meniscus. Hij mocht in de slotfase aantreden en kreeg de bal op de achterlijn.

Roy Castien zwaaide dat hij de bal wel in de zestien wilde ontvangen.

Allessandro Damen liep al uit en verwachtte een voorzet, maar Van der Heijden schoot direct op goal en met kunst- en vliegwerk werd een goal voorkomen.

Foto Pim Hols

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD