dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieUPDATE: Van der Zee: 'FIFA en UEFA verbieden geen gesloten systeem'

UPDATE: Van der Zee: ‘FIFA en UEFA verbieden geen gesloten systeem’

Er bestaat geen eis van de FIFA of UEFA die voorschrijft dat promotie en degradatie tussen het betaald en amateur voetbal verplicht is. Dat erkent KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee in het interview met het AD.

Onjuist argument
Naar aanleiding van het eerdere bericht uit dat interview ontstond onder voetballiefhebbers en betrokkenen discussie in hoeverre Europese of mondiale regels de KNVB zouden verplichten om een ‘open systeem’ tussen de prof- en amateursectie te realiseren. Van der Zee erkent dat in 2014 ten onrechte is beweerd dat het ingevoerde open systeem vanuit druk door UEFA en FIFA werd ingevoerd: ,,Klopt, dat argument is gebruikt, maar het is absoluut niet waar.”

Inrichting piramide
Van der Zee beseft zich bovendien dat Nederland in dat opzichte een uniek voetballandschap heeft: ,,Neem alleen al het fenomeen zaterdag- en zondagclubs. Dat bestaat nergens in de wereld. Dat een club als Harkemase Boys zegt: alles prima, maar we gaan niet op zondag spelen, want dat ligt vast in onze statuten. Bij de inrichting van de piramide speelt dat allemaal een rol. In heel veel landen spelen beloften al tientallen jaren in de reguliere competities, in Spanje kun je als amateur zomaar tegen Málaga 3 spelen, bij wijze van spreken. Wij zijn dat totaal niet gewend – en dat is niet per se goed of slecht.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD