Volg ons
marciano-mengerink-actie-katwijk-de-treffers

Tweede Divisie

Tweede Divisie: Paasweekend om van te smullen

Tweede Divisie: Paasweekend om van te smullen

Het paasweekend. Geschiedkundig gezien is dit weekend wellicht het meest cruciale weekend in het amateurvoetbal. Vele titelaspiraties gingen er al in de prullenbak, degradatiespoken werden definitief van sportparken gejaagd. Vreugde en verdriet samengebald in een lang weekend, met voor velen een dubbel programma. Bekritiseerd, gehaat, maar bovenal gevreesd. Als voetbalminnend Nederland meer oog had voor de eigen voetbalcultuur, zou het paasweekend in het amateurvoetbal dezelfde bekendheid hebben als Boxing Day in Engeland. Mannen: bevrijd uzelf van de ketenen der meubelboulevards! U hoeft niet meer mee naar de keukengiganten! Verenigt u op een sportpark in uw regio en geniet van het voetbal, de sfeer en de spanning. Weet u niet waar u heen moet? Hieronder vindt u het menu van de Tweede Divisie, met de titelstrijd, de spanning onderin en een laatste kans op een onwaarschijnlijke redding.

Maar voordat we gaan kijken naar de wedstrijden met de grote belangen, eerst even de aandacht voor de wedstrijden, waarbij de belangen niet meer zo groot zijn, maar de affiches vermeldenswaardig. Daarbij valt op dat er, 8 tot 10 wedstrijden voor het einde, nog niet veel van dit soort wedstrijden op het programma staan. Zonder de anderen tekort te willen doen, willen we er toch twee uitlichten. Allereerst een clash tussen twee zondagclubs op zaterdag. In Haarlem treffen Koninklijke HFC en FC Lienden elkaar. Beide ploegen bevinden zich in de veilige zone, waarbij vooral de thuisploeg er nog wel wat puntjes bij wil hebben om echt rustig adem te kunnen halen. Met het klassieke sportpark van de oudste club van Nederland als decor en echt gras worden de verstokte voetbalromantici op hun wenken bediend. Op Tweede paasdag treffen HHC Hardenberg en IJsselmeervogels elkaar op De Boshoek. De twee subtoppers kunnen vrijuit voetballen en er zal, dankzij de warme vriendschapsband tussen beide supportersgroepen (traditioneel spelen de avond voor de wedstrijd twee supportersteams tegen elkaar), ook een goede voetbalsfeer hangen. Kortom, een lekker potje om mee te pakken.

Super Zaterdag
In februari werd het stempel Super Zaterdag gezet in het weekend dat Katwijk de uitwedstrijd tegen nummer 3, GVVV, moest spelen en Kozakken Boys, met HHC Hardenberg, de nummer vier op de ranglijst op bezoek kreeg. De ploeg uit Salland bevindt zich momenteel op plek 6, maar omdat dat deels te wijten is aan de verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden, stoffen we het stempel af, draaien we de titelkandidaten om en kunnen we, met Katwijk – HHC Hardenberg en GVVV – Kozakken Boys op het programma rustig stellen dat we maken hebben met een echte Super Zaterdag. Om dit te onderstrepen wijst de recente historie uit dat beide titelkandidaten beiden geen positieve balans kunnen overleggen, met betrekking tot de onderlinge wedstrijden met hun tegenstanders.

HHC Hardenberg heeft een prominente plek in de recente historie van Katwijk. Het eerste competitietreffen tussen de Katwijkse en Hardenbergse Oranjehemden ging de geschiedenisboeken in als de wedstrijd waarin de eerste goal van de Topklasse Zaterdag viel. Lars Offringa was de maker van de 0-1, maar Katwijk wist die achterstand om te buigen in een 2-1 overwinning. Verder zijn de rol van Hardenberg tijdens het kampioensfeest van Katwijk en het jaar erna van de degradatie meer dan voetnoten. Bovendien troffen beide ploegen elkaar op de laatste speeldag van 2015-2016 en hadden beide teams nog kans op de titel. Hardenberg won, maar de derde concurrent Excelsior Maassluis deed dat ook en pakte verrassend het kampioenschap. De laatste thuisoverwinning van Katwijk op Hardenberg was in het seizoen 2011-2012. De eerste ontmoeting van dit seizoen op De Boshoek was wel een prooi voor de koploper (0-1). Voor Katwijk kwam het afgelopen vrije weekend niet slecht uit. In de derby tegen Rijnsburgse Boys moest Katwijk het zonder Raoul Esseboom, Kay Blokland, Robbert Susan en Mark de Loor doen. Gezien de aard van de blessures zal het merendeel van de spelers tegen Hardenberg wel weer inzetbaar zijn.

El Azzouti Mendes Moreira Kozakken BoysGVVV en Kozakken Boys zijn klassieke namen in de top van het amateurvoetbal. Beide ploegen kwamen elkaar al 45 keer op het hoogste niveau tegen. Sinds de invoering van de Topklasse bezocht Kozakken Boys vijf keer de Blauwe zijde van sportpark Panhuis, waarbij de balans op doelsaldo in het voordeel van GVVV uitpakt. Nota bene in het kampioensjaar van Kozakken Boys werd het in Veenendaal 5-0 voor GVVV. Een van de smaakmakers van Kozakken Boys, Ahmad Mendes Moreira, was na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis in gesprek met de lokale media opvallend duidelijk over het verdere verloop van de titelstrijd. “Wij hebben een betere ploeg dan Katwijk. Ik ben ervan overtuigd dat ik Kozakken Boys met een titel verlaat en dat ik na de laatste speeldag met een schaal in handen sta,” aldus Mendes Moreira. Daarvoor moet Kozakken Boys dit weekend niet alleen de goede serie van GVVV (5 overwinningen, waaronder de thuiswedstrijd tegen Katwijk) zien te onderbreken, maar ook op maandag tegen De Treffers geen punten morsen.

Degradatiestrijd
Het programma maakt zelf de brug van boven naar beneden. Op tweede paasdag staat namelijk de inhaalwedstrijd tussen De Treffers en Kozakken Boys op het programma. Recentelijk onderschreven zowel Katwijk, als Kozakken Boys al dat wedstrijden tegen degradatiekandidaten potentiele struikelblokken zijn voor titelkandidaten. Tegen respectievelijk AFC en TEC lieten beide ploegen 2 punten liggen. Bovendien is het afwachten wie van de twee de wedstrijd van zaterdag verteert. De Treffers hebben daarbij het, zelfgekozen, nadeel dat zij op zaterdag pas om 18.00 uur uitkomen tegen IJsselmeervogels. Voordeel voor de ploeg uit Groesbeek is dat ze niet hoeven te reizen, beide wedstrijden zijn op het eigen Sportpark Zuid. De Treffers doet met elk gewonnen punt goede zaken. Ze staan op de laatste veilige plaats, met twee punten meer dan de eerstvolgende concurrent en hebben bovendien een wedstrijd tegoed, ten opzichte van de concurrentie.

Van het kwartet degradatiekandidaten met nog een redelijke kans op een veilige plaats komt, naast De Treffers, alleen De Dijk twee keer in actie. Op zaterdag komt Barendrecht op bezoek in Schellingwoude. Op tweede paasdag reist De Dijk af naar Groesbeek, waar de, door randzaken geplaagde, Amsterdammers op bezoek gaan bij de enige club die zal zeggen dat ze niet zo moeten zeuren over wat hen overkomen is, Achilles ’29. Op De Heikant dromen ze van een wonderlijke wederopstanding en daar is komend weekend op meerdere fronten ideaal voor. Voor De Dijk op maandag op bezoek komt, staat op zaterdag het uitduel met TEC op de planning. Wanneer beide wedstrijden gewonnen worden en De Dijk puntloos blijft in het paasweekend is het gat tussen Achilles ’29 en de andere twee nog maar vier punten. De huidige nacompetitieplek van De Dijk lijkt wel het maximaal haalbare. Bovendien geldt dat het gedroomde wonder van De Heikant alleen haalbaar is als dit weekend het volle pond wordt binnengehaald. Alles minder dan dat gaat voor Achilles ’29 betekenen dat ze laatste gaan worden en aan het eind van het seizoen zullen degraderen.

FOX Sports
FOX Sports zendt zaterdagmiddag GVVV – Kozakken Boys live uit vanaf 15.20 uur. Maandagavond wordt bovendien vanaf 17.50 uur Rijnsburgse Boys – FC Lienden live uitgezonden.

De scheids– en grensrechters tijdens het paasweekend:

Je las dit artikel geheel gratis. Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Overweeg dan om ‘Vriend van Voetbal247.nl te worden voor 5 euro per maand. Je leest er hier meer over.

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Tweede Divisie