KNVB-directeur Gijs de Jong maakt zich zorgen over het toenemend risico van matchfixing in het topamateurvoetbal: ,,Zeker in de Tweede Divisie, dat is een interessante competitie omdat die nog wel eens op afwijkende tijden wordt gespeeld.” De Jong pleit dan ook voor betere monitoring van verdachte gokweddenschappen vanuit de overheid en Justitie.
Matchfixing neemt toe
De uitspraken van de KNVB-directeur volgen op het onlangs verschenen Nationaal Dreigingsbeeld 2017, een politierapport over georganiseerde misdaad. Daarin is te lezen: ,,Verwacht wordt dat het aantal matchfixingzaken in de komende vier jaar toeneemt, ook al is niet bekend in welke mate. Opsporingsdiensten bouwen meer kennis en expertise op, waardoor ze meer gevallen van matchfixing in het vizier krijgen. Ook het daadwerkelijke aantal gevallen van matchfixing zal toenemen. De wereldwijde gokmarkt voor tennis- en voetbalwedstrijden groeit door en daarmee neemt de geldstroom op gokmarkten toe. Dat maakt het fixen van en gokken op gefixte wedstrijden in Nederland en elders in de wereld aantrekkelijker.”
Pakkans is laag
Met name vanuit China bestaat grote belangstelling voor de Nederlandse voetbalcompetities. Het rapport vervolgt: ,,De recente verkoop van de uitzendrechten van de Nederlandse voetbalcompetitie aan China maakt de Nederlandse competitie aantrekkelijker voor matchfixing. Er zullen meer Chinezen op Nederlandse wedstrijden gaan gokken. Dat levert een hogere liquiditeit op de gokmarkt op en dat maakt Nederlandse competitiewedstrijden aantrekkelijker voor matchfixing. Werkwijzen van matchfixing zullen gaan veranderen. Er worden nieuwe manieren van fixen ontdekt, waardoor fixers minder in de kijker lopen van fraudedetectiesystemen en opsporingsdiensten. De pakkans is laag. Dat hangt ook samen met het feit dat er vooralsnog weinig fraudedetectie plaatsvindt in de lagere sportcompetities. (..) De kans om daar gemanipuleerde wedstrijden te detecteren, is vooralsnog klein.”
Zwaardere straffen
De Jong eist dan ook actie vanuit de overheid, zo stelde hij in een reactie aan de NOS: ,,Een speciaal wetsartikel over matchfixing moet tot zwaardere straffen leiden. We zien bij matchfixing dat er hoge winsten zijn en de pakkans laag is, net als de straffen. Dat is een hele gevaarlijke cocktail, die zeer aantrekkelijk is voor criminelen”, besluit de operationeel directeur van de voetbalbond.