dinsdag, 25 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieTweede Divisie-evaluatie halverwege met… Hielke Biemond

Tweede Divisie-evaluatie halverwege met… Hielke Biemond

Voorafgaand aan het seizoen blikten we met enkele journalistieke volgers van de Tweede Divisie vooruit op het debuutjaar van de nieuwe competitielaag. Nu de eerste seizoenshelft erop zitten, wagen we ons vast aan een voorzichtige evaluatie. Vandaag met Hielke Biemond, verslaggever van het Leidsch Dagblad.

Toegegroeid naar betaald voetbal

Hoe kijkt hij naar de eerste seizoenshelft? “De Tweede Divisie is duidelijk een sterkere competitie dan de voormalige Topklasse. Het niveau is nog meer toegegroeid naar het betaald voetbal. De onvoorspelbaarheid maakt het leuk. Ook zie ik voor mijn gevoel meer aanvalslust. Daar dragen de beloftenteams zeker aan bij. Wat ik ook zeker positief vind, is de vermenging van zaterdag- en zondagclubs op de ranglijst. De zaterdagtopklasse werd vaak beduidend hoger aangeslagen dan de zondagse variant, maar het niveauverschil blijkt nu klein te zijn.”

Geen eerlijk competitieverloop

Net als velen vindt hij de inbreng van A-selectie-spelers bij belofteteams een vorm van competitievervalsing: “Het is de trainers van de beloftenteams niet kwalijk te nemen dat zij regelmatig een beroep doen op spelers uit de hoofdmacht, maar met een eerlijk competitieverloop heeft het niets te maken.”

Presteren naast opleiden

Hij is verrast dat Jong AZ het zo goed doet, al is het kampioenschap voor Biemond nog geen uitgemaakte zaak: “Vanwege de voortdurend veranderde samenstellingen van beloftenteams geloofde ik niet dat zij een rol van betekenis zouden kunnen spelen. Jong AZ toont vooralsnog mijn ongelijk aan. Die club neemt niet alleen het opleiden serieus, ook het presteren.”

Geen gelopen koers

Dit weekend staat Katwijk tegenover Jong AZ. “Ondanks de flinke achterstand op Jong AZ schrijf ik Katwijk nog niet af in de titelstrijd. Trainer Dick Schreuder verricht daar met een sterke selectie uitstekend werk. Dat geldt ook voor Wilfred van Leeuwen bij VVSB. Na een stroeve voorbereiding, bij het invullen van deze voorspelling, voorzag ik een moeizaam seizoen. Dat gold alleen voor de start. Sindsdien toont VVSB ook in competitieverband aan zonder oud-profvoetballers iets moois te kunnen bereiken. Het is wel de vraag hoe het ontslag van spits Giovialli Serbony wordt opgevangen. Hij was een belangrijke schakel in het succesvolle systeem.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD