dinsdag, 5 maart 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieTweede Divisie-evaluatie halverwege met…Chris Tempelman

Tweede Divisie-evaluatie halverwege met…Chris Tempelman

Voorafgaand aan het seizoen blikten we met enkele journalistieke volgers van de Tweede Divisie vooruit op het debuutjaar van de nieuwe competitielaag. Nu de eerste seizoenshelft erop zitten, wagen we ons vast aan een voorzichtige evaluatie. Vandaag met Chris Tempelman, Tweede Divisie-watcher van Voetbal International.

De makkelijkste voorspelling

Tempelman kijkt terug op een boeiende eerste seizoenshelft: “Met veel leuke onvoorspelbare wedstrijden. We kunnen wel roepen dat het verdedigend allemaal erg matig is, maar het heeft wel leuke wedstrijden tot gevolg. Dat is op dit niveau uitstekend natuurlijk. Verdedigers zullen vanuit de Tweede Divisie de stap omhoog wel niet maken. De onderlinge verschillen tussen de ploegen zijn uiterst klein. Op Jong AZ na dan. Dat was te voorspellen als je je verdiept had in de beloftenelftallen. Het was de makkelijkste voorspelling om die als kampioen aan te wijzen.”

FOX maakt er een moetje van

“Ook positief, de samenvattingen op FOX. Dat alles te zien is dan, want inhoudelijk laat het qua presentatie en commentaar natuurlijk wel wat te wensen over. Ze doen het er even bij omdat het moet. Maar ik heb veel mooie goals gezien in de Tweede Divisie. Ik ben benieuwd of er profclubs scouten op dit niveau en wie de overstap gaan maken. Als er spelers zijn die dat willen natuurlijk. Want er zijn wel erg veel spelers op dit niveau die het in combinatie met een baan prima vinden zo. Die hoeven niet zo nodig. Dat strookt toch niet helemaal met de piramidegedachte.”

Schandalig hoe clubs omgaan met supportersgedoe

Toch was niet alles rooskleurig voor de winterstop. Gevraagd naar de minpunten noemt de VI-verslaggever: “Supportersgedoe. Schandalig en met name de reactie en het al dan niet maatregelen nemen van de clubs daartegen. Zorg dat je je mensen in bedwang houdt, zeker als je weet met wat voor volk je te maken hebt. Verschuilen heeft geen zin, kop in het zand steken ook niet. Treedt op en stop met zwarte pieten. Als je hoort en ziet wat er rond sommige wedstrijden geroepen wordt en gedaan wordt, dan hebben een aantal clubs een groot probleem. Laat ze dat eerst eens aanpakken voordat ze het over het sportieve verhaal gaan hebben. Als je je zaken niet op orde hebt moet je niet naar de Jupiler League mogen. Een strafpuntensysteem invoeren bij de licentie-eis misschien?”

Tweede worden is geen prijs

“Ook de suprematie van Jong AZ is negatief vind ik. Niet vanwege AZ, die zijn gewoon goed en spelen in de Jupiler League zo in het linkerrijtje. Maar het verschil naar de rest is zo groot. Dat gaat nergens meer over en gaat competitievervalsing in de hand werken in de tweede seizoenshelft. Voor veel ploegen staat er straks niks meer op het spel. Beste amateurclub worden is geen prijs, dat is leuk, meer niet. Moet je zelf een schaal maken en die aan jezelf overhandigen.”

GVVV gaat nog wel zakken

Tempelman voorspelde voor het begin van het seizoen deze ranglijst. Daarin schatte hij GVVV in als 16e, Barendrecht als 12e en AFC als 10e. Spakenburg schaalde hij in als 2e. Hoe kijkt hij nu naar zijn prognose? “Ik vind eigenlijk dat ik het best aardig voorspeld heb. GVVV is een misser van me. Te veel gekeken naar de nipte plaatsing en niet naar de kwaliteit van trainer en selectie. Knap, al zie ik ze nog we wat zakken. het is geen wonderploeg die met name tegen de concurrenten toch tekort komt vind ik. Maar top acht redden ze wel.”

AFC verdient meer publiek

“Ook AFC is knap. Ik had niet gedacht dat ze zich tussen clubs als Katwijk en Kozakken Boys konden melden. Jammer dat daar nauwelijks mensen komen. Dat verdient de ploeg niet. Kunnen echt leuk voetballen, al vind ik ze in uitduels met name wel vaak te laf en afwachtend. Aan de andere kant hebben ze daar wel het elftal voor, dus is de keuze begrijpelijk. Barendrecht heb ik volgens mij wel goed voorspeld. Voetballend uitstekende ploeg, maar te veel wedstrijden niet gewonnen die ze moesten winnen. Bovendien kom ik uit Barendrecht en ben ik wat voorzichtig mbt de ploeg van Adri Poldervaart om niet beticht te worden van een voorkeur.”

Spakenburg een dramaclub

“En Spakenburg. Tja. Dramaclub. De mensen daar moeten zich diep schamen. Ik had verwacht dat Hans van de Haar er wel in zou slagen om de aanwezige kwaliteiten van de spelers er uit te krijgen. Dat dat niet is gebeurd zegt iets over hem, maar meer over de spelers en de club denk ik. De trainers zouden eens moeten besluiten zo’n club te boycotten. Spakenburg is gewoon een amateurclub, die profclubje wil spelen. Niet te hopen dat ze ooit Jupiler League gaan spleen want dan zitten de ego’s van bepaalde mensen ze nog meer in de weg denk ik.”

Hopelijk gaat Jesse meer spelen

Voor het seizoen gaf Tempelman aan veel te verwachten van Ahmed Mendes Moreira (Kozakken Boys), Robbie Holder (Spakenburg) en Marciano Mengerink (Katwijk). Hebben zij zijn verwachtingen weten in te lossen? “Nee, eigenlijk niet. Ze vallen nauwelijks op. Bij Mengerink zie ik het wel, maar heb ik het idee dat er nog meer in zit. Wat mij betreft zijn de smaakmakers Mike Van den Ban en Robbert Susan van Katwijk, Loukili (met name in het begin van het seizoen), Jongman en Van Splunter bij Barendrecht. Matthijs Jesse van AFC (bij FOX Jesse Matthijs genoemd ….) is een groot talent. Hoop dat ie meer gaat spelen in plaats van wat invallen. Verder hoop ik dat Boadu en Stengs bij Jong AZ veel mee mogen doen. Toptalenten zijn dat. Een genot om te zien.”

Belachelijk dat er geen gesloten selecties zijn

En wat was de rol van belofteteams in de eerste seizoenshelft? “Het wel of niet meedoen van selectiespelers speelde een grote rol. Wanneer spelen de eerste elftallen was van belang bij de inzetbaarheid van spelers. Het is belachelijk dat er geen gesloten selecties zijn. Laat 21 namen opgeven van spelers die mee mogen doen en aanvullen met A-spelers. Geen selectiespelers die soms aanschuiven wegens oneerlijke concurrentie. Maar het gezeur over de beloftenelftallen moet nu ook wel klaar zijn vind ik. Wedstrijden van Jong AZ, Jong Sparta en Jong Vitesse zijn echt leuke wedstrijden. Daar gaat het toch uiteindelijk om. Accepteer dat ze meedoen en handel daarnaar. Leer er ook van, want juist in dat soort wedstrijden vallen amateurspelers door de mand. Ik heb ook bedenkingen, maar het is zo en bovendien vind ik dat de beloften zeker geen misbruik maken van het inzetten van A-selectiespelers. Maar als Jong AZ met een veredelde A1 GVVV verslaat verdienen ze daar de complimenten voor. Bovendien is het geen misbruik want gewoon volgens de regels en als ze de regels niet toepassen worden ze gestraft. Zie Jong Vitesse.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD