zondag, 21 april 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieTweede Divisie-evaluatie halverwege met...Bert Kous

Tweede Divisie-evaluatie halverwege met…Bert Kous

Voorafgaand aan het seizoen blikten we met enkele journalistieke volgers van de Tweede Divisie vooruit op het debuutjaar van de nieuwe competitielaag. Nu de eerste seizoenshelft erop zitten, wagen we ons vast aan een voorzichtige evaluatie. Vandaag met RTV Utrecht-verslaggever Bert Kous.

Beloftenteams natte vingerwerk

Kous tipte in zijn prognose Spakenburg als kampioen en liet Jong AZ eindigen als negende. Hoe kijkt haar daar inmiddels naar? ,,Ik zette Jong AZ vooraf op negen, ze zijn nu ongenaakbaar koploper”, constateert de radio- en televisiecommentator, die ook regelmatig te horen is bij samenvattingen van FOX Sports. ,,Dat ik daar naast zat heeft een simpele verklaring: de beloftenteams heb ik met een natte vinger in de eindstand geplaatst. Ik, en met mij waarschijnlijk velen, hadden op voorhand geen flauwe notie van de kwaliteiten van die teams in verhouding tot de voormalige topklassers.”

Bij Spakenburg lag het dus niet aan Twisker

Hij vervolgt: ,,Spakenburg staat negende, ik tipte ze als kampioen. Tja, misschien moeten we vaststellen dat het toch niet aan de trainer lag, vorig jaar. Twisker vervangen door Van de Haar werd door het bestuur met logisch klinkende argumenten onderbouwd. Maar Van de Haar kreeg de ploeg ook niet aan de praat. Kortom; Ik heb zowel de kwaliteiten van Van de Haar als die van de selectie van Spakenburg verkeerd ingeschat. Overigens; ik heb het idee dat de leiding van de club dezelfde inschattingsfout heeft gemaakt. HHC staat 16e, en was door mij vooraf op de zevende plaats ingeschat. Ik wijs er graag en met een grote glimlach op dat de Hardenbergers in de tweede periode gewoon negende staan. Best goed gezien toch”, besluit Kous lachend.

Spektakel in de Tweede Divisie

Wat is hem in positieve zin opgevallen in de eerste seizoenshelft? ,,Het aantal gescoorde doelpunten kun je negatief uitleggen (o, wat wordt er slecht verdedigd!!), maar de gemiddelde liefhebber, die doelpunten en spektakel wil, komt ruimschoots aan zijn/haar trekken. En er zijn ook hele mooie bij! Verder zou ik een dikke plus willen geven aan de arbitrage in de tweede divisie. Het blijft vaak onderbelicht, maar ik heb nauwelijks wedstrijden gezien die te lijden hadden onder slechte arbitrage.”

Toeschouwersaantallen

Teleurstellend noemt hij twee zaken: ,,Ten eerste: de toeschouwersaantallen bij een aantal clubs, met name AFC en Koninklijke HFC, maar ook bij Jong FC Twente. Dat is helemaal dramatisch: 70 mensen tegen Koninklijke HFC; #huilen. En ten tweede: de spreiding over de speeldagen; wedstrijden op zaterdagmiddag en -avond, wedstrijden op zondag en soms zelfs op maandagavond. Waardeloos voor de volgers. Mijn vurige wens: volgend seizoen alles op zaterdagmiddag om vier uur of half vijf. Als Koninklijke HFC het nu kan in gevallen dat het nodig is (want geen lichtinstallatie) kan het volgend seizoen gewoon elke wedstrijd, toch?”

Voetballend genieten, maar het strookt niet

Over de veelbesproken belofteteams is zijn voorlopig oordeel tweeledig: ,,Ik geniet van het voetbal en de talenten van Jong AZ, Jong Vitesse en Jong Sparta. Jong FC Twente heb ik nog niet gezien. De prestaties van Jong AZ springen er natuurlijk uit, maar Sparta staat veel te laag voor de kwaliteiten die de spelers hebben. Qua prestaties en fysieke weerstand een ruime voldoende voor de beloften. Maar ik zat laatst met 94 anderen op Spangen Sparta – GVVV te kijken, en zag op FOX Jong FC Twente – Koninklijke HFC, met 70 mensen langs de lijn… En ook koploper Jong AZ speelt tegen TEC en Lienden voor amper 300 man; dat strookt niet met de manier waarop ik topamateurvoetbal wil beleven (overigens bleef ook de streekderby AFC – Koninklijke HFC met 450 toeschouwers wat mij betreft ver onder de maat).”

All Star Team

Kous formeerde tevens een zogenaamd All star team. Ten opzichte van zijn formatie voor het seizoen zou hij inmiddels enkele aanpassingen willen doen.”De keuze om geen spelers van beloftenteams op te nemen in mijn team is een bewuste; ik zou dan volwaardige eredivisiespelers als Tankovic, Dauda, Van Overeem et cetera kunnen opstellen. Ik ben daar principieel tegen.” Zo ziet zijn favoriete team er nu uit:

Doel: Mark van Splunter (BAR)
Achter: Tim Eekman (BAR), Daan Smith (EXM), Kay Blokland (KAT), Guus van Weerdenburg (KAT)
Midden: Roy Terschegget (GVVV), Tom Oostinjen (SPA), Mike van den Ban (KAT), Nick de Bondt (TRE)
Aanval: Berry Powel (KOZ), Abderrahhim Loukili (LIE)

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD