maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieTrendbreuk bij eenzaam Spakenburg

Trendbreuk bij eenzaam Spakenburg

“Mentale revanche nemen voor het vorige seizoen”, omschreef ‘Zwarte’ Jan van Diermen de doelstelling van sv Spakenburg in de Tweede Divisie. Wellicht is de afwezigheid van rivaal IJsselmeervogels gelegenheid om de lat van immer maar door de achterban geëiste titel wat te verlagen. TweedeDivisie.org nam een kijkje bij de Blauwen tijdens de eerste training, twee dagen voor de eerste oefenwedstrijd tegen FC Utrecht.

Zo hoog mogelijk eindigen

“Een club als Spakenburg moet altijd zo hoog mogelijk willen eindigen”, bleef ook trainer Hans van de Haar handig om de doelstellingsvraag heenzeilen. “We komen in een nieuwe competitie, waarbij ik bijvoorbeeld de sterkte van de beloftenteams niet goed kan inschatten.”

De oud-speler van de Blauwen liet zich daarom niet verleiden om een minimale eindklassering te formuleren. Hoewel Van Diermen het ontkende, is dat wel degelijk tamelijk uniek voor een club als Spakenburg. Steevast was de doelstelling kampioen worden, of tenminste zo lang mogelijk meedoen om de titel. En zonder het uit te spreken kon daar de officieuze doelstelling aan worden gekoppeld: hoger eindigen dan IJsselmeervogels en winst in de lucratieve Derby.

Buurman ontbreekt

Maar Spakenburg is dit seizoen eenzaam in de Tweede Divisie. Bestuurlijke chaos, met name op technisch en financieel gebied, hebben ertoe geleid dat IJsselmeervogels de nieuwe competitie misliep en de Blauwen dus zich minimaal een jaar ontegenzeggelijk de beste club van het dorp mogen noemen. Het ontbreken van de Rooie buurman verlicht de druk wat voor Spakenburg en trainer Hans van de Haar.

Zelfs als de Blauwen in de subtop zouden eindigen dit seizoen, is er weinig reden tot paniek. Al blijft Spakenburg hongerig en branden van ambities. “De Jupiler League zou een prachtige sportieve uitdaging zijn”, stelde Zwarte Jan van Diermen met glunderende ogen. Sinds de terugkeer van het bestuurslid technische zaken enkele jaren geleden zit de club met name organisatorisch weer in de lift. Aan alles is te merken dat Spakenburg steeds professioneler wordt en zich in die zin langzamerhand aan het voorbereiden is op een toetreding tot het betaald voetbal.

Spakenburg training

Grilligheid kwijtraken

Om daarin vooral geen eendagsvlieg te worden, wil Van Diermen af van de grilligheid die de sportieve prestaties afgelopen seizoenen teisterde. Zodoende nam hij een gewaagde beslissing door de bij de achterban zeer geliefde Jochem Twisker weg te sturen deze zomer.

“Het was tijd voor een verfrissing. Ik loop lang genoeg mee om de signalen te herkennen dat het na drie jaren was uitgewerkt. Niet dat het onder Jochem een chaos was in de kleedkamer, zeker niet. Ik ben blij dat we relatief goed uit elkaar zijn gegaan. Maar wij vonden dat deze selectie baat had bij iemand die hen mentaal sterker en stabieler kan maken. Een trainer ook die het vuur om altijd te willen winnen en jezelf constant te willen verbeteren bij de spelers kan aanwakkeren. In Hans van de Haar denken we die te hebben gevonden. Hans heeft als speler werkelijk alles meegemaakt en kent deze club als geen ander. Ik twijfel er niet over dat hij uiteindelijk ook als trainer in het betaalde voetbal terecht zal komen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD