dinsdag, 25 juni 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCToppers HFC en AFC hebben sportief één gemeenschappelijke deler, ze verspeelden punten...

Toppers HFC en AFC hebben sportief één gemeenschappelijke deler, ze verspeelden punten tegen laagvliegers

AFC heeft een ervaren ploeg die dacht voor de titel te gaan, maar staat na 15 duels op negen punten achterstand van koploper Katwijk. HFC gokte op een plek bij de eerste vijf en staat – met een wedstrijd meer gespeeld- verrassend op een gedeelde tweede plek, ook op negen punten. Beide ploegen doen het goed in de topduels, maar lieten punten liggen tegen Jong Volendam, Excelsior Maassluis en GVVV. Zondag treffen ze elkaar.

Puntenverlies

HFC-trainer Gertjan Tamerus denkt nog wel eens terug aan het puntenverlies in deze duels. Tegen nummer laatst GVVV liep Roy Castien een rode kaart op, uit in Maassluis was er een discutabele beslissing van de arbiter die een strafschop-tegen en een rode kaart voor Danny Hols opleverde.

Schaken

In de duels met topploegen presteert HFC naar behoren. Criticasters framen HFC en zeggen dat ze uit het 5-3-2-systeem reactievoetbal speelt.

Maar uit bij Katwijk was het Tamerus die het schaakspel met wit opende. HFC speelde 3-5-2 in balbezit en had Mehmet Yuksel tussen de linies geposteerd. Ze dwong Katwijk tot een tactische reactie om het duel te kantelen.

Die reactie bleef uit.

Ook Jong Sparta had moeite met de speelwijze van HFC. Beide duels waren op kunstgras. Zondag aan de Spanjaardslaan wordt weer op echt gras gespeeld.

 

Gemeenschappelijke deler

Naast dat de twee topploegen punten lieten liggen tegen laagvliegers is er nog een gemeenschappelijke deler. Bij AFC zat Kenny Teijsse tegen Noordwijk op de bank en bij HFC start Roy Castien sinds twee weken vanuit die positie. Toch twee spelers die in het verleden tot de beste spelers in de Tweede Divisie behoorden.

Systeem

HFC start het hele seizoen al in een 5-3-2-systeem, de vraag is alleen hoe Tamerus het zondag invult.

De laatste weken was Jim Hulleman één van de uitblinkers als linker centrale verdediger. ,,Hij was voor de winterstop mijn beste middenvelder, maar door blessures kwam Jim hier terecht. Met hem hebben we als verdediger een extra wapen. Hij kan ook goed opbouwen’’, zegt Tamerus. ,,Maar hij speelt liever op het middenveld.”

Vertrouwen

Op zijn plek op het middenveld blinkt Jordy Hilterman de laatste weken uit. De 25-jarige ex-speler van Volendam is een gevoelsmens en gaat – als hij vertrouwen krijgt- met de week beter spelen.

Systeem

AFC wisselt dit seizoen het 4-3-3-systeem met 4-2-3-1 af. Veelal spelen ze dit met dezelfde spelers. De ploeg van Uli Landvreugd liet ook tegen Jong Volendam, GVVV en Excelsior Maassluis punten liggen en staat op negen punten van de koppositie.

En dat terwijl Landvreugd een ploeg heeft met ervaring die bulkt van de individuele kwaliteit. De trainer is ook niet te beroerd om de lange bal te spelen omdat Raily Ignacio fysiek zo sterk is dat de rest in de tussentijd kan aansluiten. Ook afgelopen weekend tegen Noordwijk speelde AFC de lange bal.

HFC en AFC speelden in de voorbereiding ook tegen elkaar. HFC kwam op 1-0 door Wessel Boer maar was na de rust niet aware op de lange bal achter de verdediging.

Taxatie

De tegentreffers hadden te maken met het verkeerd taxeren van de bal en de omgeving. ,,Die Ignacio is misschien nog niet topfit, maar hij zet mijn spelers wel zo van de bal af”, klaagde Tamerus toen.

Team

,,Je kan wel zien dat AFC 22 spelers heeft die tweede divisiewaardig zijn’’, stelde Tamerus na afloop. Hij focuste zich voornamelijk op het maken smeden van een team, waar het geheel meer is dan de som der delen.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD