zondag, 21 april 2024
Voetbal247.nlOpinieTheo’s Scorebordjournalistiek

Theo’s Scorebordjournalistiek

21 Augustus was een heugelijke dag voor het Nederlandse (amateur)voetbal. We gingen weer massaal om het echie spelen. Schrijver dezes was die dag aanwezig in Hardenberg bij de seizoensopener in de tweede divisie tussen het plaatselijke HHC en SVV Scheveningen. Aan de trainer van de Oranjehemden, Bert van Hunenstijn lag de vraag voor wanneer hij de ranglijst een belangrijke graadmeter ging vinden. Na drie wedstrijden ? Vijf misschien ? Acht ? “Ik denk dat je na een wedstrijd of tien wel iets qua krachtsverschillen zult zien, maar het is vooraf allemaal zo moeilijk in te schatten. Corona hé. Je kunt wat houvast willen zoeken in het aan- en verkoopbeleid bij de clubs, maar ik kijk toch vooral maar naar mijn eigen team. Hoe dat speelt, of dat doet waar je op hoopt. Dan komt die ranglijst wel.”

We zijn nu 7 wedstrijden onderweg. HHC had niet alleen die wedstrijd tegen Scheveningen verloren, maar ging ook in de tweede wedstrijd onderuit, op de Krom was v.v. Katwijk met 2-0 te sterk. En Scheveningen behaalde op datzelfde moment andermaal een zege, 2-1 tegen SV Spakenburg. Toch is het gelijk van van Hunenstijn vijf wedstrijden verder al aangetoond. Terwijl Scheveningen nu op 8 punten staat en daarmee ook nog gewoon een dertiende plaats bezet is HHC de Schollekoppen ondertussen op de ranglijst gepasseerd. Wat het dus vooral zegt ? Het zegt niets !

In de eerste twee maanden competitievoetbal passeerden enkele wedstrijden waarbij de uitslag een volkomen onterecht beeld zouden kunnen geven. Ik noem die eerste wedstrijd HHC – Scheveningen.
Gecontroleerd in de eerste helft door de gasten, die na rust twee handenvol kansen door HHC gemist zagen worden. Een wedstrijd die daarom in 0-0 zou eindigen, ware het niet dat Tyrone Owusu, de kleine verdediger van Scheveningen achter een kansloze bal aan ging en daar voor werd beloond door de Hardenbergse doelman, 0-1 in plaats van pakweg 4-0.

Enkele weken terug werd Lars Jansen op deze site benoemd tot Voetbal247.nl Speler van de Week. Dat was zeer terecht. De doelman van Noordwijk hield onwaarschijnlijke ballen uit zijn doel en omdat Dylan Rietveld in de 94e minuut een hoekschop van Reynaers perfect verlengde ging de ongeslagen status van de Treffers tegen elke verhouding in verloren op Duinwetering.

En zo was er afgelopen weekend weer zo’n wedstrijd in de tweede divisie waarvan de uitslag nog steeds jeukt in Rijnsburg. Hoe was het mogelijk dat een steeds meer aandringend Rijnsburgse Boys
de 1-2 tegen IJsselmeervogels niet tegen de touwen kreeg ? En hoe kon het zelfs in plaats van 1-2 nog 2-1 worden ? Zeker, alle lof voor Jaimy Schaap, maar ook deze zege gaf bepaald niet weer wat de toeschouwers op de rode kant van de Westmaat hadden gadegeslagen.

Het mooie van voetbal is en blijft altijd: je kunt van tevoren nog zo lang en breed voorbeschouwen, kansen inschatten en het dood beredeneren; geen team is kansloos als de wedstrijd een aanvang neemt.

Ik neem u even mee langs de tweede en derde divisie alsmede de hoofdklasse. Welke clubs hebben een ongeslagen status te verliezen, welke clubs bungelen nog zonder zege onderin de ranglijsten ? En u hoort van de trainer van de Baronie hoe twee uitersten daarvan ook gewoon op een puntendeling uit kunnen komen.

Tweede Divisie
In de tweede divisie raakte v.v. Katwijk, op voorhand door de experts gezien als een kanshebber op de titel, haar ongeslagen status kwijt bij buurman Rijnsburgse Boys. Na 6 wedstrijden was alleen het Jong Sparta team nog ongeslagen. Daar werd afgelopen zaterdag door datzelfde v.v. Katwijk hardhandig een einde aan gemaakt. De Rotterdammers werden met 5-0 van de Krom geveegd. Geen
ongeslagen clubs dus meer in de tweede divisie. Wel een club die nog zonder zege is. GVVV, toch ook een grootheid in het top amateurvoetbal, verloor met 2-1 bij Noordwijk en blijft daardoor met 1 schamel puntje nummer laatst. De mannen van Jochem Twisker zagen zelfs concurrenten als IJsselmeervogel en ASWH met drie punten bij de Veenendalers weg sprinten. Voor GVVV geldt dus,
het seizoen is nog jong en een paar zeges brengt de club al weer gauw richting middenmoot. Maar die moeten dan wel snel gaan komen, zie de onrust die er in Spakenburg toch al is ontstaan.

Derde divisie Zaterdag
Er waren tot zaterdag nog twee teams ongeslagen in de derde divisie: Sparta Nijkerk en Harkemase Boys. De Veluwenaren ontvingen met Staphorst en geduchte tegenstander terwijl de Friezen het op
papier gemakkelijker leken te krijgen met staartclub BVV Barendrecht. Maar daar heb je het weer: scorebordjournalistiek. Terwijl Nijkerk de punten binnen haalde middels een 1-0 zege ging en de
Boys met 2-4 onderuit. Weg ongeslagen status. Onderin de ranglijst staat het allemaal nog dicht bij elkaar, met GOES als enige nog zonder zege. Toch doet het team van Kevin Hollander het niet zo beroerd als het er op het eerste oog uit ziet. Liefst vier van de zeven gespeelde wedstrijden eindigde in een remise en alleen bij Staphorst werd met duidelijke cijfers verloren. Een zege kan de Zeeuwen dan ook meteen drie plaatsen op de ranglijst doen opschuiven. Maar wanneer komt die zege ?

Derde divisie Zondag
Tot afgelopen zondag waren er nog twee teams ongeslagen in de zondageditie van de derde divisie; koploper OFC en het Oost Brabantse Gemert. De in opspraak geraakte Oostzaners verloren die status in Heerlerheide bij middenmoter Groene Ster, terwijl Gemert de ongeslagen status pas in de extra tijd van de wedstrijd bij Westlandia vast wist te houden. Yentl Meyssen kopte toen de 1-1 op de borden. Vooralsnog blijft OFC koploper. Onderin de ranglijst waren nog liefst vier teams zonder zege. HSC ’21 was er daar één van en omdat haar wedstrijd bij USV Hercules vanwege regenval c.q. slechte terreinomstandigheden werd afgelast bleven de Haaksbergers, weliswaar met pas 5 wedstrijden op hun conto zonder zege. Ook Hoogland was nog zonder zege maar daar kwam zaterdag j.l. middels een 3-1 zege op JOS Watergraafsmeer verandering in. Naast HSC ’21 bleef uiteindelijk ook het Beverwijkse DEM zonder zege. Het onderlinge duel daaromtrent met Hollandia ging met 0-2 verloren.

Hoofdklasse A zaterdag
In de hoofdklasse A zaterdag zijn de nummers 2 en 4 van de ranglijst, Zwaluwen (Vlaardingen) en Capelle (aan de IJssel) nog ongeslagen. Meerdere keren puntverlies veroorzaakt op dit moment toch dat geen van beiden koploper is. Die eer is weggelegd voor het Katwijkse Rijnvogels, dat 5 van de 6 wedstrijden won, maar bij ’s Gravenzande eenmaal tegen een zeperd (van 5-1) aan liep. Onder in deze competitie bevinden zich Spijkenisse, dat 3 x gelijkspeelde, Achilles 29, dat 1 keer gelijk speelde, en Rijsoord, de enige nog echt puntloze club in het top van het amateurvoetbal. Het zoet der overwinning smaakten de drie clubs tot nu toe dus nog niet.

Hoofdklasse B zaterdag
In de noordelijke uitgave van de hoofdklasse zaterdag gaat Urk ongeslagen aan kop. De formatie verspeelde alleen bij DETO Twenterand 2 punten, de overige 5 wedstrijden werden gewonnen.

Vooral het doelsaldo van de ex eilandbewoners maakt indruk: 12-1. Het verraad vooral dat de club van trainer Gert Jan Karsten goed georganiseerd voetbalt. De nummer 2 op de ranglijst is Eemdijk. Deze club leed haar enige nederlaag tot op heden toevallig (of juist niet ?) bij hetzelfde DETO Twenterand in Vriezenveen. Komend weekend mag Eemdijk proberen in punten naast Urk te komen en dat team ook meteen haar ongeslagen status te ontnemen. Onderin de ranglijst doet zich een wat opmerkelijke situatie voor. SDCP uit Putten draagt de rode lantaarn met 1 uit 6 terwijl het doelsaldo “slechts” 4-9 is. Praktisch gesproken: SDCP pakte een puntje tegen Buitenpost (0-0) en verloor de andere 5 wedstrijden telkens met slechts 1 doelpunt verschil. Je zou toch denken dat het dubbeltje een keer de andere kant op gaat vallen voor de Puttenaren.

Hoofdklasse zondag A
De enige club in de topamateurs die nog geen punt liet liggen is Hoogeveen. Afgelopen weekend waren de uitslagen bijzonder goed voor de Noordelingen. Zelf wonnen ze van Be Quick 1887,
Alphense Boys verloor haar ongeslagen status aan SJC Noordwijk, dat daarmee de eerste zege binnenhaalde, en TOGB hield met moeite een punt over aan het thuisduel met RKAVV. En toch is er
nog een tweede ongeslagen club in deze competitie, namelijk Purmersteyn. Mede doordat afgelopen weekend de wedstrijd tegen Velsen werd afgelast heeft het pas 5 wedstrijden gespeeld. Daar won
het er eentje van, met 3-4 bij SDO in Bussum, de overige vier werden gelijk gespeeld en dat verklaart meteen de zevende positie op de ranglijst. Doordat SJC Noordwijk won bij Alphense Boys is nu v.v. Emmen rode lantaarndrager en enige club in deze competitie zonder zege.

Hoofdklasse zondag B
In deze competitie stond de wedstrijd de Baronie – EHC Norad op het programma. Het betrof de nummer 1 (15 uit 5) en 15 (0 uit5) van de ranglijst. De ultieme wedstrijd voor scorebordjournalistiek en voorbeschouwingen. De doelsaldi om het nog maar eens te verduidelijken: De Baronie stond op 15-3, EHC Norad op 1-17. Appeltje-eitje op de toto. We laten het vertellen door de trainer van De Baronie: Jurriaan van Poelje. “In de eerste helft waren wij eigenlijk oppermachtig. We kregen kansen via onder meer via Mustafa Mohammad, Jens Wirix, Noel de Grauw en David Vermeulen. Maar we kregen die 1-0 er niet in. Dus deed ik in de rust een paar omzettingen. Daniel Noels, Mark Schuit en Achraf ouaddaf kwamen er in. En toen gebeurde wat je eigenlijk voor rust al had verwacht. Vermeulen maakte de 1-0 en even later Jarik Mijnhijmer 2-0. Dan is het nog te vroeg om al te hard te juichen. Halverwege de tweede helft scoorde EHC de 2-1, maar kort tijd later maakte Jens Wirix er 3- 1 van. Ik kreeg toen het gevoel dat het daarmee beslist was, eigenlijk zoals iedereen dat een beetje had denk ik. Ik wisselde even later nog twee spelers, daarna ging het toch nog fout. Ik moet achteraf zeggen, die laatste wissels, dat had anders gemoeten. Maar de doelpunten tegen, daar heb ik toch ook de scheidsrechter wel op aangekeken. Bij de 3-2 kreeg EHC de penalty ten onrechte en bij de 3-3 werd onze keeper van Butselaar onreglementair in zijn doelgebied aangevallen. We hebben het gezicht van van Butselaar nog in het ziekenhuis moeten laten behandelen. Maar de scheids vond het niks. Maar goed, andere kant van het verhaal: wij hadden nog kansen zat op een vierde treffer en lieten bovendien te veel ruimte aan de tegenstander om terug te komen. Zo zie je dat alles vooraf zo simpel lijkt, en zelfs in de wedstrijd lijkt dat op een bepaald moment zo, maar het blijft voetbal. Onberekenbaar.”

En dan zijn we dus weer terug bij Bert van Hunenstijn, die vooral bezig is met wat hij wel aan kan sturen. En het ongrijpbare en onbegrijpelijke maar voor lief neemt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD