donderdag, 30 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieTalentenfabrieken Excelsior Maassluis en HFC slijpen ruwe diamanten

Talentenfabrieken Excelsior Maassluis en HFC slijpen ruwe diamanten

Zaterdag staan Excelsior Maassluis en Koninklijke HFC tegenover elkaar. Verschillen genoeg, in traditie en in stand op de ranglijst. HFC is ongeslagen en de thuisploeg heeft slechts één punt. Overeenkomsten zijn er ook. Beide clubs investeren in de jeugd. En spelen met Onder-21 tegen onder andere Cambuur, MVV en Telstar. En ze betrekken ex-profs als trainer bij het eerste elftal en de jeugd.

Onder 21
De 5-1 zege van Excelsior Maassluis Onder-21 op Telstar was een soort balsem voor de gekwetste ziel. Het vlaggenschip ging namelijk onderuit bij Rijnsburgse Boys. En uiteindelijk draait het bij de eerste selectie vooral om de korte termijn. Toch volgt trainer Dogan Corneille ook de ontwikkeling van de Onder-21 talenten. Die staan onder de hoede van Steye Jacobs. Eén van de jeugdspelers die definitief is doorgebroken is Calvin Tureaij. De rechtsback zat voor de corona-break al bij de selectie van Dogan Corneille en was toen nog negentien lentes. In de eerste competitiewedstrijd tegen IJsselmeervogels verraste hij vriend- vijand en wellicht ook zichzelf door tweemaal te scoren.

 

Tegen Telstar Onder-21 scoorden Sem Klaassen, Dean Zandbergen,  Bas Adriaanse, Serginio Bell en Tygo Suisse voor de Tricolores. Producten van de levensader die in 2016 werd bekroond tot Beste Amateurjeugdopleiding van Nederland.

Verleden
Met verlangen mijmert men in Maassluis over de gouden tijd dat Excelsior landskampioen werd met een team dat voor een groot deel uit ‘eigen jeugd’ bestond. Namen als Kevin Vink, Vincent van de Berg, Robin van der Ende, Hamit Alptekin, Sefa Kurt, Michael Poeljes, Niels Redert, Daan Smith, Jean Paul van Leeuwen, Niels Vonk, Vincent van Dorp en Ahmad Mendes Moreira passeren dan de revue.
Staf
Ook Koninklijke HFC mikt op de jeugd. Caspar Dekker is Hoofd Jeugdopleiding en hij bekleedde deze functie eerder bij FC Groningen. HFC werkt ook met veel ex-profs als trainer. Gertjan Tamerus is hoofdtrainer, Mister Telstar Frank Korpershoek is zijn assistent en in de jeugdopleiding traint Wouter de Vogel Onder-18.
Bij Maassluis is Barry de Vreede de assistent van Dogan Corneille en staat Johan Voskamp als trainer voor de groep bij Onder-16.

Korpershoek enkele jaren geleden als trainer van HFC-jeugd.
Mehmet Yüksel
Om de talenten op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen lukt de clubs aardig. Om ze de laatste stap te laten zetten, daar komt meer bij kijken. HFC Onder-21 verloor zaterdag met 3-1 bij Cambuur. Lange tijd ging het duel gelijk op en binnen tien minuten werd er driemaal gescoord door de thuisploeg. De treffer voor de ploeg van Kelly Giessen en Marciano Kastoredjo werd gemaakt door Splinter Haasbeek.
Gertjan Tamerus liet in de voorbereiding veel spelers van Onder-18 meetrainen en spelen met de selectie. De speler die qua leeftijd en kwaliteit het dichtst bij een doorbraak zit, lijkt de 19-jarige Mehmet Yüksel. ,,Mehmet is technisch vaardig en heeft snelheid. Hij is een pure speler, die oog heeft voor de steekbal . Hij scoort makkelijk en hij legt nu meer energie in de wedstrijd. Je ziet dat hij klasse heeft, zeker nu hij bereid is veel in zichzelf te investeren. ‘’
De ex-jeugdspeler van FC Twente viel in de tweede helft tegen ASWH in. ,,Toen ik Hoofd Jeugd Opleiding was keek ik vaak bij Onder-17. Dan moest ik even meedoen met het partijspel en dan speelde ik graag samen met Mehmet. Hij ziet het voetbal en  het is lekker combineren. Zonder bal deed hij te weinig, daar heb ik hem op aangesproken. Voetballen kunnen ze allemaal wel, bij de senioren wordt jongensvoetbal ineens mannenvoetbal en dan gelden er andere wetten.’’

Vertrouwen

Vervolgt: ,,Vroeger hadden we ook een Onder-19, dat team is er nu uitgehaald en veel 18-jarigen  denken dat ze meteen doorstromen naar het eerste en zijn dan teleurgesteld dat ze in Onder-21 spelen. Dat is niet nodig. Het is nogal wat als je als net 18-jarige tegen mannen van 27 jaar moet spelen. Ik heb in meerdere jongens veel vertrouwen.’’

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD