zaterdag, 13 juli 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagSupportersongeregeldheden tussen vissersdorpen smeulen na

Supportersongeregeldheden tussen vissersdorpen smeulen na

De ongeregeldheden bij de wedstrijden Katwijk – Spakenburg en IJsselmeervogels – Quick Boys zorgden dat het Tweede en Derde Divisie-voetbal zich van zijn slechtste kant liet zien. In zowel Katwijk als Spakenburg is fel gereageerd op de gebeurtenissen.

Dieptrieste middag

Jaap Kloos, sportjournalist van RTV Katwijk, was aanwezig bij IJsselmeervogels – Quick Boys en stelt tegenover TweedeDivisie.org dat het eigenlijk de gehele eerste helft onrustig was in het vak van de Katwijkers: “Veel supporters van de club kwamen te laat. Bovendien werden ze bij de ingang nog uitgebreid gefouilleerd door stewards van IJsselmeervogels, wat voor irritatie zorgde. Er ontstond een intimiderende sfeer. Toen het vuurwerk werd afgestoken en de dikke zwarte rook opsteeg, hadden veel mensen moeite met ademen. Na vijf minuten klonk er bovendien echt een enorm harde knal, alsof er een autobom ontplofte. Een meisje van twee dat voor me zat, verliet met haar vader huilend de tribune. Na de eerste helft zag ik dat het aantal politieagenten was opgeschaald van twee of drie naar zeker een stuk of veertien. Al met al een dieptrieste middag.”

Klaar met een bepaald soort

Kloos vervolgt: “Ik heb later nog met de hoofdsteward van Quick Boys gesproken. Die zei ook dat men helemaal klaar was met een bepaald soort. Het is ook zo zonde, want Quick Boys was de afgelopen jaren juist zo positief in het nieuws met goede sportieve prestaties en eigenlijk geen incidenten.”

IJsselmeervogels Quick Boys

Gitzwart op de kaart gezet

De afgelopen dagen brachten alle betrokken clubs verklaringen vanuit het bestuur naar buiten.Met name het bestuur van Katwijk steekt de hand in eigen boezem. Op haar website schrijft het: “Een knokpartij die direct bekend was in heel Nederland en de Katwijk gitzwart, en zeker niet in ons trotse oranje/zwart, op de kaart heeft gezet. Nog maar te zwijgen van het gedrag van sommigen om na de wedstrijd nogmaals de strijd aan te gaan met supporters van Spakenburg.”

Om je diep voor te schamen

“Deze lieden hebben totaal geen weet van de schade die dit beide clubs berokkent; het imago wat wij als voetbalclubs opgespeld krijgen, de kosten die naar aanleiding hiervan gemaakt moeten gaan worden, de afkeer van potentiële sponsors, de sancties die de KNVB ons oplegt, onze ontvangst in de toekomst bij andere clubs en zeker belangrijk hoe er tegen Katwijk in het algemeen en de vv Katwijk in het bijzonder wordt aangekeken. Het is zoals eerder in de media genoemd; om je diep voor te schamen.” De club kondigt aan via camerabeelden van de massale knokpartij de verantwoordelijken te zullen straffen met stadionverboden en royering van het lidmaatschap. Wel biedt de club een inkeerregeling aan, waarbij mensen die spijt hebben van hun daden via de vertrouwenspersoon hun excuses kunnen maken.

Bestuur Spakenburg wijst naar Katwijk

Spakenburg wijst wat betreft de verantwoordelijkheid voor de rellen volledig naar Katwijk. Op de site van de Blauwen schrijft het bestuur: “Als bestuur en als veiligheidsorganisatie van sv Spakenburg hebben we in de week voorafgaand aan deze wedstrijd het bestuur van Katwijk ervan proberen te overtuigen dat aan deze wedstrijd bepaalde risico’s kleven. Dit is zowel telefonisch door onze voorzitter als via een mail namens ons bestuur gedaan. Ook is er door de beide veiligheidsorganisaties veel gecommuniceerd.”

“Wij betreuren het ten zeerste, dat, ondanks deze waarschuwingen, de veiligheid van onze stewards en supporters in gevaar is gebracht. Er is een brief verstuurd waarin het bestuur van Katwijk op de hoogte wordt gesteld van ons standpunt. Ook is de vereniging aansprakelijk gesteld voor eventueel ontstane schade. Er zijn namelijk ook twee van onze stewards zodanig verwond dat ze ’s avonds het Meander Medisch Centrum hebben moeten bezoeken.” Daarnaast kondigt Spakenburg aan een uitgebreide rapportage te zullen schrijven aan de KNVB over de gebeurtenissen.

Supporters Spakenburg en Quick Boys

Pikant is echter wel dat op sociale media en Whatsapp foto’s rondgaan van een ontmoeting voor beide wedstrijden tussen supporters van Spakenburg en Quick Boys. Daarop poseren de fans samen bij hun vlaggen. Het kan ook verklaren waarom fans van Spakenburg bij vv Katwijk wapperden met een vlag van Quick Boys.

In levensgevaar brengen van mensen: absolute grens overschreden

Het bestuur van Quick Boys stelt zich op vrijwel dezelfde lezing als vv Katwijk. Het belooft de daders die middels zwaar vuurwerk voor paniek in het bezoekersvak vol kinderen zorgden hard te zullen straffen: “Dat er geen (zwaar)gewonden zijn gevallen mag een wonder heten. De vandalen die hier voor verantwoordelijk zijn hebben ook rookbommen en fakkels op het kunstgrasveld gegooid, zelfs soms vanaf de parkeerplaats over het aanwezige publiek heen. Hierdoor is een forse schade ontstaan die op basis van onze ervaringen zal kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Omdat ieder weldenkend mens begrijpt dat er een absolute grens is overschreden met het in levensgevaar brengen van mensen en het toebrengen van forse schade bij een andere club zal het bestuur zeer daadkrachtig optreden tegen de daders.”

“Hierbij voelt zij zich gesteund door de hele vereniging gezien de vele ontvangen steunbetuigingen en blijken van intense afkeuring door leden en echte supporters van dit destructieve gedrag. Het bestuur van Quick Boys werkt samen met het bestuur van IJsselmeervogels om de daders zo snel mogelijk te achterhalen. Op basis van getuigenverklaringen zijn op dit moment zijn al enkele verdachten bij het bestuur van Quick Boys bekend. Er zijn ook filmbeelden die nog worden bestudeerd.” In een kort statement stelt ook IJsselmeervogels alles in het werk te stellen om de schade te verhalen op de daders.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD