Volg ons

Derde Divisie

Sparta Nijkerk ontwikkelt speciale ‘scoutings- en selectieapp’

Sparta Nijkerk ontwikkelt speciale ‘scoutings- en selectieapp’

Aan de Ebbenhorst wordt innovatief gedacht. Technisch manager Arjen Ruitenbeek heeft twee apps ontwikkeld die de club en selectie helpen op sportief gebied te groeien.

Het innovatief denken is geboren uit het idee dat de Nijkerkers op die manier toch tegenwicht kunnen bieden aan clubs met een groter budget. ,,Qua budget kunnen wij niet mee met de grote amateurclubs, dus moet je het anders doen”, zegt Ruitenbeek in het AD. Hij ontwikkelde onder meer een scoutingsapp: ,,Heel veel clubs scouten vanuit hun netwerk, dat is reactief scouten. Vaak gaat het dan zo: bijvoorbeeld de rechtsback gaat weg, dan wordt er in het eigen netwerk gekeken wie interessant is om als vervanger te halen. Wij doen het anders. We hebben een grote groep scouts die alle velden in de regio langsgaan om spelers in kaart te brengen. Daar heb ik een app voor ontwikkeld. Daarin kan iemand van onze scoutingsploeg informatie over de spelers die hij bekijkt invoeren. Daar zijn we drie jaar geleden mee begonnen en nu hebben we een enorme database.”

Daarnaast is er een app gebouwd die ervoor moet zorgen dat de huidige selectiespelers zich fijn voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen: ,,De A-selectie heeft een app. Daarin vullen spelers voor de start van het seizoen in wat hun verwachtingen zijn. Als je als club spelers optimaal wil helpen in hun ontwikkeling, dan moet je weten wat ze willen. Na elke trainingsweek geven spelers feedback en beoordelen ze zichzelf, dus hoe in hun ogen de trainingen zijn verlopen en hoe hun fitheid en vorm is. Dat moeten ze ook toelichten. Die info krijgt alleen de trainer en hij reageert daar weer op. Hiermee zorgen we dat spelers zich gehoord voelen. Een trainer kan nooit met 25 man tegelijk praten, nu kan hij er later op terugkomen als het nodig is. Het zorgt er ook voor dat je gedwongen wordt om na te denken. Daarmee creëer je bewustzijn. (..) Als technisch manager vind ik het belangrijk om te weten wie er op de training is geweest. Iedereen ziet wat er zaterdag op het veld gebeurt, maar ik wil ook weten hoe vaak iedereen getraind heeft en ook hoe. Wij willen dat iedereen bij Sparta bezig is om zich beter te maken. Het is heel mooi dat je al op een bepaald niveau zit, maar je moet altijd de uitdaging hebben om te leren en te groeien.”

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Derde Divisie