maandag, november 29, 2021
HomeClubsQuick Boys“Soep zonder ballen”-derby eindigt in puntendeling

“Soep zonder ballen”-derby eindigt in puntendeling

Na een week van gesteggel over hoe om te gaan met de landelijke maatregel dat er geen publiek welkom is bij sportwedstrijden werd zaterdag om drie uur op een surrealistisch sportpark Nieuw Zuid afgetrapt bij de derby tussen Quick Boys en Rijnsburgse Boys. Als er ruim negentig later 2-2 op het bord staat op het moment dat scheidsrechter Bronsvoort affluit, hebben de weinige toeschouwers die wel het sportpark op mochten een echte, smaakvolle derby voorgeschoteld gekregen, maar wel eentje waar overduidelijk iets aan ontbrak. De puntendeling tussen de dorpsgenoten smaakte als een prima soep, maar dan wel een soep zonder ballen.

Dat beide ploegen er, ondanks het lege sportpark, een aantrekkelijk duel van maakten, waarin alle ingrediënten voor een echte derby in zaten, was prijzenswaardig. Althans, vanuit het perspectief van de neutrale toeschouwer bekeken. Quick Boys en Rijnsburgse Boys werd, zoals het een echte derby betaamt, een wedstrijd vol strijd en spektakel, maar met weinig goed voetbal. De thuisploeg, gesteund door enkele honderden fans in de duinen rond Nieuw Zuid, begon enthousiast aan het duel en probeerde direct het initiatief te pakken. Totdat Ivailo Staal 24 minuten en twee doelpunten later zijn tweede gele kaart kreeg van de warrig leidende scheidsrechter Bronsvoort. Vanaf dat moment konden alle intenties van de ploeg van Edwin Grunholz de prullenbak in.

De warrigheid van de arbiter zat hem niet eens zozeer in de gegeven kaarten. Kort nadat Rijnsburgse Boys de 0-1 voorsprong had gepakt, Jeroen Spruijt kon een hoekschop van dichtbij binnen werken, trok Staal opzichtig aan de noodrem, toen Dani van der Moot hem te slim af was. Achteraf bekeken had hij daar al direct een rode kaart kunnen krijgen. Die kreeg Staal uiteindelijk te zien kort nadat zijn ploeg op gelijke hoogte was gekomen. Ricky van Haaren wist een afgepaste voorzet van Nick Runderkamp op waarde te schatten en tikte de bal koeltjes langs Michael Bekkers. Twee minuten later begon Staal aan een dribbel, waarbij hij de bal ter hoogte van de middenlijn iets te ver voor zich uitspeelde. Zijn poging om dat foutje te herstellen leidde tot een overtreding en een tweede gele kaart. Zoals eerder geconstateerd, er viel weinig op beide kaarten af te dingen. De algehele leiding van Bronsvoort was niet bepaald het toonbeeld van een scheidsrechter die de wedstrijd onder controle had. Daarmee hield de arbiter gelijke tred met beide ploegen, die beiden ook nooit vat kregen op de wedstrijd.

Hoe gek het ook klinkt, het wegzenden van Staal leek Quick Boys eerder goed dan kwaad te doen. De blauw-witten waren tot dat moment welwillend, maar zeer slordig aan de bal. Eigenlijk leverde het initiatief van de thuisploeg vooral gevaar op voor het doel van Paul van der Helm. Nadat Quick Boys met tien kwam te staan, trok de ploeg zich terug en liet het de bal en initiatief aan Rijnsburgse Boys. Wat Quick Boys niet lukte, kreeg ook Rijnsburgse Boys niet voor elkaar. Sterker nog, de tien blauw-witten kwamen na een goed half uur zelfs op voorsprong uit een benutte strafschop van Tommy Bekooij en kregen ruim tien minuten na rust de kans om die voorsprong verder uit te bouwen. Darren Maatsen bood met een slim passje Kevin van Kippersluis de kans om de 3-1 op het bord te zetten, maar de spits schoot de bal twee keer dusdanig in dat Bekkers zichzelf kon onderscheiden. Twee minuten later beroofden de Uien zichzelf van het numerieke overwicht en daarmee het initiatief in de wedstrijd.

Marc Magan ging, halverwege de eigen helft, te druistig het duel in met Van Kippersluis en kreeg ook zijn tweede gele kaart te zien. Met tien tegen tien werd de derby een echte ren je rot-wedstrijd, waarin Rijnsburgse Boys uiteindelijk nog één keer het net wist te vinden. Furghill Zeldenrust kon vanaf rechts het zestienmetergebied in snijden en gaf de bal aan Jeffrey Jongeneelen. De aanvoerder van de Uien, Bram Ros zat geblesseerd op de tribune, dribbelde langs zijn directe tegenstander en schoot vanuit de draai droog de bal achter Van der Helm.

Na de 2-2 zochten beide ploegen hartstochtelijk naar de winnende treffer, maar omdat het hart de overhand had, ontbrak het aan beide kanten te vaak aan verstand en overleg. Daarmee werd de derby er uiteindelijk eentje uit het boekje: onderhoudend, met veel spektakel, maar zonder echt goed voetbal en uiteindelijk zonder winnaar. Kortom, vrijwel alle ingrediënten voor een echte derby waren aanwezig, alleen het volle sportpark werd node gemist.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS