Bryan Simons komt momenteel nog uit in de Derde Divisie Zondag voor EVV Echt, maar daar komt binnenkort een einde van. De middenvelder vertrekt namelijk naar de Verenigde Staten, waar hij voor de DePaul Blue Demons gaat spelen. TweedeDivisie.org sprak met Paul de Koning van het bureau KingsTalent, dat Simons in staat stelt naar Chicago te verhuizen.
‘Ik gun iedereen die ervaring’
De Koning studeerde af aan de studie commerciële economie, maar volgde een ander afstudeertraject dan anderen. Hij besloot namelijk stage te gaan lopen in China bij een bedrijf dat elektrische sigaretten produceerde. Op dat moment had De Koning echter al een contract op zak om in Amerika te gaan voetballen en studeren, in New York. “Die tijd was echt super. Dat was een belevenis op zich. Die tijd heeft ook mijn leven veranderd. Mijn school zat aan de Brooklyn Bridge, de eerste metrostop vanuit Manhatten. Maar ik heb ook veel andere gebieden van Amerika gezien; LA bijvoorbeeld, Rodeo Drive. Alle dingen die je als toerist ook doet, maar dan met voetbal erbij. Sindsdien gun ik eigenlijk iedereen die ervaring.”
Op die manier zag KingsTalent dus het levenslicht, allereerst voor vrienden, maar later ook professioneel gezien. En dat begint zijn vruchten af te werpen, want het bureau heeft behoorlijk wat Nederlandse voetballers onder zijn vleugels. “Vorig jaar hebben we zestien jongens en meiden geplaatst, maar dit jaar gaan we over de dertig heen.” De Koning richt zich, samen met zijn broer Han overigens, niet alleen op voetbal. “Ook op hockey bijvoorbeeld, en in de toekomst komt volleybal daarbij.” Sporters melden zich aan bij KingsTalent, dat vervolgens op zoek gaat naar de juiste match in het sportieve veld van de Verenigde Staten. Er zijn echter wel een aantal criteria waar zij aan moeten voldoen. “Sowieso moeten ze goede voetballende kwaliteiten hebben, maar ook een studie op een redelijk niveau: een havo- of vwo-achtergrond óf een mbo 4-diploma.”
Jocks en cheerleaders
Zo vertrekt Bryan Simons dus naar Chicago, waar hij voor de DePaul Blue Demons gaat spelen. Daarnaast studeert hij dan aan de DePaul University. Stort de 22-jarige middenvelder zich in de Amerikaanse sportwereld zoals we die zien op televisie, met jocks en cheerleaders? “Het is wel echt zo dat sporters op Amerikaanse universiteiten veel aanzien hebben, dat is net als in de films. Als sporter ben je daar meer dan een ander, andere studenten kijken naar je op. Daarnaast heb je ook een aantal privileges. Als je in Nederland van Eindhoven naar Utrecht moet rijden, dan is dat ver. In Amerika speel je uitwedstrijden in Ohio, in Californië. Speel je in het weekend, dan vertrek je op woensdag. Studenten krijgen dan vrijaf van de universiteit.”
Het hele ‘wereldje’ rond de universiteitssporten in de VS is big business. Zo kan het straks best voorkomen dat de Amerikanen op televisie inschakelen op een wedstrijd van Simons met de Blue Demons. Voetbal is in opkomst, maar als je de cijfers van een sport als American Football erbij pakt … in het College Football spelen de teams geregeld voor 100.000 bezoekers. “Dat is bizar. Kijk bijvoorbeeld naar de University of Oregon, een van de grootste universiteiten. Die hebben een athletic budget van 191 miljoen dollar.” Zo groot is voetbal nog niet in Amerika, maar de sport is zeker in opkomst. “Kijk naar Bastian Schweinsteiger, die bij Chicago Fire gaat voetballen. Kijk naar Gerrard, Lampard, of Beckham bijvoorbeeld in de tijd dat ik in de Verenigde Staten speelde.”
Via Amerika naar professioneel voetbal
Simons gaat uitkomen in de Big East Conference uit de NCAA Division 1, en daar haalt men volgens De Koning een erg hoog niveau. “Een college coach heeft een flink budget, waarmee hij spelers van over de hele wereld kan halen. Je ziet dus niet alleen Amerikanen spelen op dat niveau, maar ook Brazilianen, Spanjaarden, Scandinaviërs, noem het allemaal maar op.” Nederlanders hebben een voorsprong én een achterstand op de voetballers in Amerika. “Tactisch gezien zijn wij in Nederland heel erg sterk, maar atletisch gezien lopen we achter. In de Verenigde Staten is het heel erg belangrijk om snel te zijn, om sterk te zijn. Daar leggen wij Nederlanders toch minder nadruk op. Soms zien we het dan ook dat spelers die van Nederland naar Amerika gaan, echt aan hun fysiek moeten werken. Anders worden ze overlopen.”
Terug naar middenvelder Simons, die in de jeugd voor Jupiler League-ploeg MVV speelde en daarna voor EVV Echt. De multifunctionele voetballer heeft met zijn 22 jaar misschien niet echt meer uitzicht op een profcarrière, hoewel dat in de VS helemaal anders kan zijn. “Ja, teams uit de Major League Soccer halen spelers weg uit de NCAA Division 1, dat is hun talentenpoel zeg maar. Het is niet per se de insteek om naar Amerika te vertrekken, maar het kán wel. Een teamgenoot van mij in New York wilde profvoetballer worden, daarvoor moest alles wijken. Niemand dacht dat hij dat zou redden, maar hij flikte het dus mooi wel. In de Verenigde Staten liggen er wat dat betreft extra mogelijkheden.” De American Dream, dus.