Volg ons

Eerste Divisie

SC Cambuur verstevigt koppositie, puntendelingen in Eindhovense derby en bij Excelsior – Jong AZ, ergernis en blijdschap in Den Bosch

SC Cambuur verstevigt koppositie, puntendelingen in Eindhovense derby en bij Excelsior – Jong AZ, ergernis en blijdschap in Den Bosch

SC Cambuur deed vrijdagavond uitstekende zaken in de strijd om de titel in de Eerste Divisie. De ploeg uit Leeuwarden wist drie punten mee te nemen uit Almere (0-1). De derby van Eindhoven tussen de plaatselijke FC en Jong PSV eindigde in een gelijkspel (1-1). Excelsior wist zich niet langs Jong AZ te knokken (3-3) en FC Den Bosch win van Jong FC Utrecht (3-2). 

In een meer spannende dan fraaie partij heeft SC Cambuur haar koppositie in de KKD verstevigd. De brigade van coach Henk de Jong had voldoende aan een doeltreffende knal van Giovanni Korte in de 58e minuut. Voor de pauze waren er ook wel enkele kansen te noteren, echter beide teams kwamen niet tot een doeltreffende uithaal. Net binnen het uur kreeg Korte een afgemeten voorzet van Antonia en deze keer was het wel raak. Almere City kreeg in het laatste halve uur nog enkele fraaie kansen, onder meer via Ahannach en Hunte, echter doelman Sonny Stevens lag telkens in de weg om de gelijkmaker in het Yanmar Stadion te voorkomen. SC Cambuur dus met de drie punten terug naar Leeuwarden.

In Eindhoven speelden de plaatselijke FC en Jong PSV de plaatselijke derby. Coach Ernie Brands van de thuisclub kreeg de nodige hoofdbrekens toen hij nog voor de rust twee geblesseerde verdedigers, Maarten Peijnenburg (23’) en Jarno Jansen (42’) moest vervangen. Met name de wijze waarop de vervanger van eerstgenoemde het veld in kwam kreeg ook nog een negatief staartje. Flor Van Den Eijnden liep met zijn shirt in de hand het veld in en dat was voor scheidsrechter Laurens Gerrets aanleiding hem de gele kaart voor te houden. Voetballend was de thuisclub desondanks de bovenliggende partij. Zo kwamen er kansen voor Marcelo Lopes, Reginno Cecilia, Kaj de Rooij en Mawouna Amevor, echter geen van de pogingen was zuiver genoeg. Aan de andere kant viel pas na een half uur de eerste kans te noteren toen Cyril Ngonge uit kon halen. Zijn schot werd door Swinkels gestopt. Kort voor de pauze sloeg de jeugd van PSV in de counter wel toe. Richard Ledezma zette Yorby Vertessen vrij voor doelman Ruud Swinkels en die rondde beheerst af. Na een kwartier in de tweede helft kwam FC Eindhoven op een numerieke meerderheid in het veld te staan toen Ledezma vanwege natrappen mocht inrukken. Dat voordeel duurde slechts zes minuten, want toen liep Van Den Eijnden tegen zijn tweede gele kaart aan en was het voordeel weer verdwenen. Toch kwam de thuisploeg nog wel aan de gelijkmaker. Invaller Moses Makasi kopte een voorzet van Alvin Daniels weliswaar tegen de PSV doelman aan, echter de assistent scheidsrechter gaf aan dat de bal de lijn was gepasseerd. 1-1 Derhalve in het Jan Louwersstadion.

In Rotterdam bleef coach Marinus Dijkhuizen ook in zijn derde optreden voor Excelsior ongeslagen. Bij rust was de stand 0-1 voor het team van Michel Vonk dankzij een treffer van Joerie Church, die een assist van Thijs Oosting afrondde. Na rust ontaardde de wedstrijd in een doelpuntenfestijn. De 2712 toeschouwers zagen de Alkmaarders eerst op 0-2 komen door Richonell Margaret, maar kort daarna bracht Rai Vloet de spanning terugbrengen. Excelsior leek even voor een complete stunt te gaan zorgen toen Elias Mar Omarsson en Ahmad Mendes Moreirro binnen vijf minuten twee maal doel troffen. Felix Correia wist echter alsnog een punt voor de jonge Alkmaarders te redden, 3-3.

In ’s Hertogenbosch was er veel ergernis voor de wedstrijd. Vak M werd op last van de tuchtcommissie van de KNVB leeg gehouden en de supporters die daar normaal gesproken huizen mochten het stadion niet in. Dus moest iedereen zich legitimeren en stonden velen nog buiten het stadion toen de wedstrijd aanving. Beide teams hadden een succesvol vorig weekend en wilden dit graag voortzetten. FC Den Bosch versloeg Roda JC met 5-1 en Jong Utrecht verpulverde de leeftijdsgenoten van Ajax met 7-2. Uiteindelijk was het de thuisclub die aan het langste eind trok in de Vliert. Echter, het was Jong Utrecht dat de score opende. Hicham Achefay scoorde halverwege de eerste helft de 0-1. Kort nadat de thuisclub Mats Deijl vanwege een blessure moest vervangen scoorde aanvoerder Verbeek de gelijkmaker voor Den Bosch. De ruststand was toch in het voordeel van de Utrechters, die spits Jonas Anweiler zagen scoren. In de tweede helft waren het de Portugese voorwaartsen van FC Den Bosch die de bordjes lieten verhangen. Nieuwkomer Pedro Marques was kort na rust succesvol en 10 minuten voor tijd scoorde Ruben Rodrigues de winner voor de thuisclub, 3-2.

Het coronavirus raakt ook Voetbal247.nl. Door de zware tijd waar veel bedrijven doorheen gaan, zijn de advertentiebudgetten flink ingeperkt. Voetbal247.nl is volledig gratis te bezoeken, maar we hebben wel onze kosten en willen onze redacteuren graag een kleine vergoeding kunnen geven voor hun werk. Waardeer jij Voetbal247.nl? Dan kun je ons werk steunen met een kleine donatie. Lees hier meer over dit verzoek

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Eerste Divisie