dinsdag, 16 juli 2024
Voetbal247.nlClubsExcelsior MaassluisRoy Castien laat zijn wondersloffen spreken en wijst HFC de weg

Roy Castien laat zijn wondersloffen spreken en wijst HFC de weg

Gertjan Tamerus hield Roy Castien vijf duels op de bank. De Zandvoorter kwam te zwaar terug na het coronareces. De trainer sprak niet over het passeren van zijn oogappel, maar over ‘een proces waarin de spits verkeerde’. Woensdag tegen Excelsior Maassluis mocht Castien in de basis starten. Hij scoorde een magistrale eerste goal en strooide met passes. HFC won met 3-0 en staat weer op de tweede plaats.

Crossball

Het sportpark aan de Spanjaardslaan stroomde vol met publiek op deze avond. En die kwamen aan hun trekken door de uitblinkers Jim Hulleman en Roy Castien. De Zandvoorter is een momentenvoetballer.

 

Het was halverwege de eerste helft toen het publiek de adem inhield. Castien had de bal aan de linkerzijlijn ter hoogte van het strafschopgebied. Gertjan Tamerus schreeuwde naar rechtsback Déron Payne dat hij de ruimte moest inlopen, dan kon Castien hem inspelen, maar het talent ging te laat lopen.

De meeste spelers tikken de bal dan naar achteren of breed. Castien niet. Hij zag dat doelman Jean Paul van Leeuwen Payne wél de ruimte zag binnenlopen en dat de doelman een stap naar voren deed.

Toen kwam het magische moment, als uit een stripboek van De Wondersloffen van Sjakie. De linksbener schoot de bal cross achter de verbouwereerde doelman langs en raakte de paal.

Het publiek raakte in vervoering. Voor vermaak waren zij naar de Spanjaardslaan gekomen.

 

Geniaal

Trainer Eric Meijers werkte bij Spakenburg met Roy Castien, het was een korte maar intense samenwerking zo blijkt.

,,Roy is een geniale speler en een fijne jongen om mee te werken. Hij wisselde geniale momenten af met mindere momenten. Wij speelden destijds 4-3-3 in een systeem met Roy in een vrije rol en twee man in zijn rug. Ik zette hem ook wel eens verkapte rechtsbuiten dan kon hij naar binnen komen met zijn linker.’’

 

Motivatie

Meijers vervolgt. ,,Roy heeft nog steeds potentie, als hij in goeden doen is, is Roy van betaaldvoetbal niveau. De mindere momenten moeten minder worden. Maar die grilligheid en soms een gebrek aan intrinsieke motivatie zie je vaker bij natuurtalenten. Ik kon er overigens goed met hem over praten, dan gaf ie ook dingen toe.’’

Training

Dinsdagavond stond Roy Castien voor het begin van de training in een kring met Vincent Volkert, Richard de Groot en Wessel Boer een bal maximaal twee keer hoog te houden om hem dan door te spelen.

Hij aasde erop om Wessel Boer een lastige bal te bezorgen. De lach stond op Castiens gezicht, de lach van de momentenvoetballer. Onbedorven kinderpret.

Status aparte

Castien had lange tijd een status aparte binnen de HFC-ploeg. In 2017 draaide hij onder Ted Verdonkschot een ijzersterk seizoen, was topscorer, kon naar Telstar en FC Utrecht, maar scheurde op een proeftraining in de Domstad zijn kruisband.

Sindsdien heeft hij niet meer zijn oude niveau aangetikt. In de laatste duels verloor hij zijn basisplaats aan Mehmet Yüksel, die zich meer en meer aandient.

Trainer Gertjan Tamerus kent Castien door en door. In de jeugd speelde Castien voor Zandvoort en ADO Den Haag en Tamerus haalde hem als tiener naar HFC.

Tamerus noemt zijn diepgang en steekpass. ,,Roy kan ook heel goed de spitsen in stelling brengen.”

En tegen Excelsior Maassluis bediende hij vaak linksback Vincent Volkert, die het hele seizoen al tot de uitblinkers behoort.

Hulleman

Jim Hulleman acteerde weer op het middenveld en lanceerde Castien bij de eerste goal. Castien schoot van buitenkant strafschopgebied een streep achter doelman Van Leeuwen. Bij de tweede treffer leverde Hulleman de voorassist. De 28-jarige multifunctionele speler neemt een inworp als een corner en is ook doelgericht. Hij kopte rakelings over en schoot nog een keer op de paal.

 

Sietse Brandsma verlengde en Jordy Hilterman zorgde voor de tweede treffer.

Na de rust gaf Gerry Vlak zijn visitekaartje af. Hij legde een voorzet panklaar op het hoofd van Wessel Boer, die scoorde. De treffer werd uitgebreid in een cirkel gevierd.

Bank

Het was een wereld van verschil met de afgelopen vijf duels. De laatste drie duels viel Castien in de slotfase in, en kwam in alle duels in scoringspositie.

Hij is fitter dan voorheen, afgetraind, heeft een smal koppie en een nieuwe garderobe, let op zijn voeding en traint doordeweeks ook in de sportschool. Met alleen het geluid van pompend ijzer als stille getuige.

Oefeningen voor de quadriceps, spieren trainen om zijn knie te ontlasten.

 

Genieten

Ted Verdonkschot maakte als trainer van HFC de opkomst van Roy Castien aan den lijve mee. ,,Hij startte bij mij niet de basis. Ik geloof dat hij een blessure had. We speelden in de derde wedstrijd uit bij De Dijk en hadden het moeilijk. Roy viel in en kantelde bijna in zijn eentje de wedstrijd. Daarna was hij los en schoot hij nog zes of zeven duels uit alle hoeken en standen raak. Ik kan erg van Roy genieten. Als je als team de bal hebt dan gaat het prima, spelen zonder bal lag toen minder in zijn aard. In vorm kan-ie echt het betaalde voetbal aan, maar dan moet je het gedurende een langere periode laten zien.’’

 

Motivatie

Meijers vervolgt. ,,Roy  heeft nog steeds potentie, als hij in goede doen is behoort hij tot de beste spelers uit de tweede divisie. ,,De vraag is kan je hem prikkelen’’, besluit Meijers.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD